1677
14:55 4.052016

Контрабанда лісу на Закарпатті чи законний бізнес?

Події 3101

Інцидент у Чопі, де намагалися вивезти 24 вагони лісу високої якості, оформивши його як дрова, набув загальноукраїнського розголосу.

^EFF24C4C23DBE0BE8858B5ED6B797E51E5444EE00568A3AD09^pimgpsh_fullsize_distr

На особистий контроль справу взяв Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Глава уряду заявив, що всі причетні до цієї справи будуть суворо покарані.

Це не дрова, це – кругляк

У неділю, 17 квітня, увагу активістки Лариси Приходько привернули 24 вагони з лісом, що прямували через прикордонне місто Чоп до Європи. Оскільки потяг був вантажений цільним деревом, яке аж ніяк не скидалося на дрова, жінка одразу звернулася до митників, аби з’ясувати, що це за вантаж і чому його вивозять під час дії закону про заборону вивезення лісу-кругляка. Попри спротив митників та адміністрації залізниці, активістці вдалося дізнатися, що, згідно із документацією, деревина їде з Турківського району Львівської області та значиться як дрова. Про свої сумніви щодо вантажу жінка майже одразу повідомила на гарячу лінію поліції та в управління СБУ Закарпатської області. У Службі безпеки пані Ларису запевнили, що деревина за кордон не поїде, допоки не буде проведена експертиза лісу на відповідність заявленій у декларації категорії (паливна деревина).

Варто також зазначити, що увесь час перебування составу у Чопі активістка фільмувала на дві відеокамери. Тоді ж попросила оглянути вагони незалежних експертів лісової галузі. Вони повідомили, що 40% вантажу є не дровами, а як мінімум технічною сировиною 1 класу.

Відтак активістці вдалося вияснити, що відправником вантажу є фірма «Укрліскомплекс», власники якої – двоє громадян Росії (Можайськ Московської області) – Олександр Петухов і Дмитро Ребров. Причому фірма-відправник зареєстрована у селі Баранинці Ужгородського району.

Паралельно пані Ларисі стало відомо, що готується схема відкликання лісу. Зрештою так і сталося. Декілька днів по тому власник лісу за власним бажанням відмовився відправляти деревину за кордон. Тому потяг розвантажили у Мукачеві. Станом на 27 квітня експертиза проведена так і не була.

Деревина на експорт

У свою чергу, власник затриманого на Закарпатті потяга з лісом Максим Діцкий, виконавчий директора компанії Wood Source, та його партнер із компанії «Укрліскомплекс» Євген Дерев’янко під час прес-конференції заявили, що їхні підприємства працюють цілком легально, а деревина, яка мала відправитися на експорт, придбана законно у львівському й закарпатському лісництвах.

«Наша компанія закуповує і продає виключно «не ділову», а дров’яну деревину. Якісніша нас не цікавить, – наголосив під час прес-конференції Максим Діцкий. – Ми маємо сертифікат, що виключає торгівлю деревиною з нелегальних джерел. Постачаємо товар європейським концернам. Будь-які вантажі не можуть пересікти кордон без митного оформлення й перевірки достовірності документів на них».

Директор компанії продемонстрував документи та угоди, які підтверджують співпрацю з кінцевим споживачем. Також, за його словами, митні органи Закарпаття надіслали офіційний запит кінцевому споживачу, відомому з документів. Це компанія з Австрії Lenzing AG. У відповіді чітко вказано, що концерн купує тільки низькосортну деревину й має справу з компанією Wood Sourcе.

Цікавим є той факт, що на офіційному сайті компанії, яка продає ліс, зазначається, що, окрім дров’яної деревини, на якій акцентував увагу Максим Діцкий, підприємство пропонує в асортименті й діловий ліс. Щоправда, директор Wood Sourcе на такі закиди відповів, що ця інформація є застарілою, тож скоро її приберуть із сайту.

«Через блокування нашого поїзда ми були вимушені відмовитися від цього вантажу, адже існують строки передачі, якщо графік збивається, то відновити домовленості неможливо. Отже, лісгосп просто не отримав кошти, на які розраховували люди, ще й перед Великоднем», – зазначив Максим Діцкій.

Як розповів представник «Укрліскомплексу» Євген Дерев’янко, компанія не є власністю жодних російських громадян і тим більше не вирубує ліс.  

«Вона є лише перевізником деревини, вирішуючи ті обмеження, які історично склалися в лісгоспах Закарпаття, – відсутність можливості навантажувати ліс на залізничну колію. Для цього інвестиції в компанію становлять понад 2 мільйони доларів США, і вони працюють в Україні та приносять їй прибуток», – каже пан Дерев’янко.

Коментуючи цей інцидент, заступник начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Кий

поінформував, що в затриманих вагонах є паливна деревина з Перечинського та Довжанського лісгоспів на основні контрактів і договорів.

«Ніколи ця фірма не отримувала від нас сертифікатів на відправлення ділової деревини на експорт. Очікуємо детальної перевірки, експертизи та оцінки дій усіх правоохоронних органів», – наголосив Василь Кий.

За справу взялися урядовці та прокуратура

У зв’язку із ситуацією, яка склалася, Прем’єр-міністр України Володимир Гройман доручив очільнику Державної фіскальної служби України Роману Насірову провести серйозне службове розслідування. Про це повідомив Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну на сайті урядового порталу.

«У нас є заборона на вивіз деревини. За великим рахунком, ця норма діє, але та оприлюднена інформація активістів, яку я бачив, мене дико вразила. Я би хотів, щоб кожен, хто мав причетність до цього – хто відправляв, хто робив оформлення, хто підписував, – вони всі були покарані, і їхні матеріали мають бути передані до Національного антикорупційного бюро», – заявив Гройсман.

Глава уряду закликав Насірова прийняти відповідні кадрові рішення щодо керівництва митниці.

«Без керівництва митниці такі речі не можуть робитися. Це серйозні вагони, платформи, які були завантажені цим кругляком. Я вважаю, що вони налагодили системний бізнес на контрабанді й роблять це. Тому вважаю, мають бути найжорсткіші кадрові рішення, які тільки можуть бути», – сказав він.

Водночас Гройсман доручив з’ясувати причетність до інциденту представників «Укрзалізниці», а також екологів та лісників.

«Це все взаємопов’язано. Тому я доручаю швидко провести розслідування й усіх винних притягнути до відповідальності, і вони мають бути звільнені негайно», – наголосив міністр.

Своєю чергою, Насіров запевнив, що службове розслідування вже розпочате й буде завершене до кінця поточного тижня.

Варто також зазначити, що за справу взялася і прокуратура Закарпаття.

Тож сподіваємося, невдовзі стане відомий висновок експертної комісії, яка має розставити всі крапки над «і». Хочеться вірити, що справу не спустять «на гальмах» і чесно з’ясують, була це контрабанда чи законний бізнес.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах