132463
12:19 3.052024

29-річний закарпатець підпалив співмешканку, бо приревнував до вітчима

Події 1511

Страшний злочин, що трапився у селі Вишка на Великоберезнянщині наприкінці жовтня 2022 року неабияк сколихнув громадськість. Неймовірно жорстокий вчинок 29-річного чоловіка щодо своєї 27-річної співмешканки вражає як мотивами, так і моторошними деталями. Просто не вкладається в голову, яким чином закарпатець вирішив поквитатися з коханою, яку просто приревнував до іншого…. Нещасна при цьому мала трьох неповнолітніх дітей. Але й це не зупинило лиходія, який навіть не думав над тим, що може залишити малечу сиротами.

Тож що трапилося між парою? Як пояснив домашній тиран свій вчинок? І чим закінчилася ця історія? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Підпалив і спостерігав збоку

23 жовтня стало воістину трагічним днем для Марії (імена дійових осіб у матеріалі з етичних міркувань замінено), яка стала жертвою домашнього насильства. Нещасна навіть не підозрювала, що той, кого вона любила, вирішить поквитатися з нею і спробує вбити.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, у той день із 7 до 9 години ранку Федір разом із приятелькою перебував у себе вдома. Але «під час розпивання алкогольних напоїв між ними виникла сварка на ґрунті ревнощів». Чоловік «словесно погрожував» жінці, що підпалить її. На кухні сварка переросла у бійку і Федір «почав наносити удари руками та обутими ногами по різних частинах тіла співмешканці, від чого вона впала на підлогу». Але це «сміливця» не зупинило. Відчуваючи фізичну перевагу, він вирішив познущатися над слабшою… Тож «усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій розпочав реалізовувати раптово виниклий злочинний умисел на позбавлення життя» Марії. Для цього «вийшов із будинку, попрямував до сараю, який знаходиться на території дворогосподарства, взяв пластикову каністру з бензином, повернувся до хати та почав виливати бензин на груди» своєї жертви. Відтак «дістав із кишені штанів запальничку та підпалив верхній одяг» на Марії, відійшов і спокійно спостерігав, як зайнялася і горить його кохана.

Від болю Марія сильно кричала. Її почула 8-річна донька. Дитина вибігла з кімнати і хоч перелякалась, але не розгубилась. Дівчинка почала обливати матір водою… Після цього Федір узяв покривало та накинув на палаючу жінку. А дитина тим часом, аби врятувати життя матері, швиденько побігла до сусідів із криками по допомогу. Вони зателефонували на «103» і прийшли гасити полум’я. На момент приїзду лікарів Марія була непритомною, марила. Медикиня почала надавати їй першу необхідну допомогу, а Федір тим часом поводився агресивно і збуджено. Він намагався залізти в карету швидкої, але місцеві мешканці йому зашкодили.

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, у закарпатки було діагностовано термічні опіки третього ступеню голови та дихальних шляхів.

Дії ж зловмисника під час досудового розслідування були кваліфіковані, як незакінчений замах на умисне вбивство – умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині (ч. 3 ст.15, ч. 1 ст.115 КК України).

Просила не позбавляти волі насильника

Нещодавно у цій резонансній справі відбулося судове засідання. Свою провину у скоєному Федір визнав лише частково, мовляв, якби він не загасив вогонь, Марія б згоріла живцем повністю.

«Зранку, збираючись на роботу я випив 250 грамів горілки. Після цього попросив жінку віддати мені гроші, які передав їй напередодні. Вона відмовила, бо вважала, що кошти мені необхідні для поїздки до коханки, – запевнив він. – У нас почався конфлікт через ревнощі. Марія приревнувала мене до Світлани, а я її до вітчима. Після цього, погрожуючи співмешканці тим, що спалю її, пішов у майстерню, яка знаходиться на подвір`ї, взяв каністру із бензином та повернувся до будинку й облив жінку бензином. Далі взяв запальничку, яка лежала неподалік та запалив її. Марія стояла на відстані більше одного метра від мене та різко наблизилась, щоб вибити запальничку із рук, однак сталося загорання. Побачивши, що вона горить, стягнув із ліжка покривало і почав її гасити. Крім того, неподалік знайшов воду і лив її на неї. Тим часом із кімнати вийшла донька Марії. Вона перелякалася та почала кричати. Але на той момент я вже загасив полум’я. У будинку тільки стояв клубок диму. На галас збіглися сусіди. Вони викликали швидку. Невдовзі приїхали й поліціанти. Я в той час стояв на подвір’ї, нікуди не втікав, одразу сказав, що саме я і через що підпалив співмешканку. Марію забрали до лікарні, а мене до відділку».

Також закарпатець додав, нібито він розумів, що Марія може загорітись, однак думав, що запальничка є робочою, тож коли відбулося загорання, розгубився.

«Наміру вбивати жінку в мене не було, – переконував він. – Хотів тільки її налякати, аби розповіла правду про стосунки з вітчимом. Свій вчинок я усвідомив і перед Марією вибачаюся».

На подив, жінка також зазначила, що вважає, буцімто Федір справді хотів її лише налякати і жодних претензій до нього не має, навіть попросила суворо його не карати за страшний вчинок.

«Того ранку ми розмовляли на кухні, – розповіла вона. – Раптом між нами сталася сварка через ревнощі. Федір просив, аби повернула йому гроші, які віддав мені раніше, а я відмовила. Він хотів, аби я злякалася і сказав, що підпалить мене. Потім пішов до приміщення, де тримає інструменти. Повернувся з каністрою із бензином, облив мені груди і взяв зі столі одну з запальничок, одна з яких була робочою, а інша ні. Я перелякалася і спробувала вибити запальничку йому з рук. Утім раптово загорілася і більше нічого не пам’ятаю.»

Суд визнав чоловіка винним за ч.2 ст.121 КК України (Умисне тяжке тілесне ушкодження) та призначив йому покарання у вигляді 7 років і 6 місяців позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах