4265
11:01 26.062016

Град завбільшки з яйце завдав шкоди половині Закарпаття

Події 3488

У ніч з 20 на 21 червня все Закарпаття постраждало від сильних злив та граду.

ko.net.ua

Найбільше шкоди стихія завдала в селі Королево, що на Виноградівщині. За розміром град, який випав тут зранку, сягав понад 5 см, він повністю розбив дахи окремих будинків, подірявив ворота, серйозно пошкодив автомобілі, припарковані на подвір’ях, знищив багато розсади.

Удень у Виноградівській райдержадміністрації відбулося засідання оперативного штабу з питань ліквідації наслідків градобою.

За дорученням голови райдержадміністрації у школах району будуть відкриті тимчасові пункти розміщення дітей. Усі вчителі працюватимуть до 25 червня, займатимуться з малечею, даючи батькам можливість вирішити питання ліквідації наслідків градобою у своїх дворогосподарствах та будинках.

По всіх населених пунктах працюють комісії з визначення обсягу завданих збитків. Наразі відомо, що пошкоджено близько 4 тисяч дворогосподарств. Енергетики доповіли, що села Боржавське, Новоселиця, Гудя й Хижа залишилися без електропостачання, а Великі Ком’яти, Велика Паладь, Королево та Черна знеструмлені частково. Уже до кінця вівторка, 21 червня, усі 48 трансформаторних пунктів мали відновити свою роботу.

Подекуди пошкоджень зазнало вуличне освітлення. Натомість водопостачання забезпечується без перебоїв, дороги Виноградівського району в проїзному стані.

Незабаром очікується проведення позачергової сесії районної ради з питань виділення коштів для надання допомоги з ліквідації наслідків негоди, а поки що підраховують збитки.

Ось як коментують події самі мешканці:

– Побито сотні дахів, вікон, падали з неба шматки льоду, як кулак, – написав у мережі «Фейсбук» житель села Королево Михайло Чухран.

– У нас (і не тільки) дах, як решето. Дірки розміром з кулак. Жах… – пише мешканець Виноградова Юрій Шаркаді.

– Ранок був жахливим. Погода зіграла з нами в кінець світу, – зауважив В’ячеслав Кус, розмістивши фото градин поряд з пачкою сигарет.

А от у Тячівському районі внаслідок сильних злив та буревію, що тривали всю ніч, дерева падали просто на проїжджі частини. Так, о 01.28 в оперативно-рятувальну службу надійшло повідомлення, що між смт Тересва та с. Грушево впало сім дерев. Для розчистки проїжджої частини та розкряжування деревини залучалися рятувальники МПК смт Тересва. Менше ніж за годину аналогічне повідомлення надійшло про падіння восьми дерев на автошляху між населеними пунктами Грушево та Нижня Апша. Для розчистки проїжджої частини від поваленої деревини туди були направлені рятувальники ДПРЧ-8 м. Тячева. Третє повідомлення в оперативно-рятувальну службу надійшло о 02.19 із с. Угля, де на проїжджу частину місцевого автошляху впало одне дерево. Тут на ліквідації надзвичайної події працювали бійці місцевої пожежної команди, що дислокується в цьому населеному пункті, повідомляють в Управлінні ДСНС України в Закарпатській області. У самому Тячеві, на площі перед райдержадміністрацією, шквалистими поривами вітру з коренем вирвало ялину.

Хуст теж не оминули несприятливі погодні умови. Тут град побив скло на автомобілях та багато насаджень, які от-от мали дати плоди. Негода не обійшла стороною й інші міста Закарпаття, зокрема Мукачево, Сваляву, Іршаву та Берегово, але там не настільки великі збитки.

Як повідомили «Карпатському об’єктиву» в. о. голови державної адміністрації Олександр Петік та в.о. голови обласної ради Йосип Борто, представники органів державної влади та місцевого самоврядування роблять все можливе для надання першочергової допомоги постраждалим від стихії людям, а також для встановлення реальної суми завданих нею збитків.

Після того, як на місцях буде зібрана вся необхідна інформація, відбудеться засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при обласній державній адміністрації. Після цього будуть виділятися кошти як з резервного фонду, так і з обласного бюджету для ліквідації наслідків стихійного лиха.

Разом з Закарпаттям від граду постраждала й Угорщина. Стало відомо, що 13 сіл прикордонної Саболч-Сатмар-Березької області та 700 будинків накрила хвиля сильної зливи і граду. Але, на щастя, ніхто з мешканців не постраждав.

21 червня 200 пожежників та рятувальників брали участь у ліквідації наслідків лиха.

Град завбільшки з яйце побив дахи, пошкодив автомобілі та врожай. Кожне друге домогосподарство постраждало, на деяких будинках після цього повністю відсутні дахи. На вулицях розкидані уламки черепиці. Жителі разом із пожежниками намагаються чимось перекрити покрівлі.

Поки що погодні умови залишають бажати кращого. Ми й надалі будемо стежити за розвитком подій та висвітлювати наслідки такої катастрофічної негоди.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах