124534
15:25 21.082023

Росіяни продовжують тероризувати обстрілами Україну

Події 10560

Тиждень в Україні минув неспокійно. Тривали обстріли наших територій. Є загиблі та постраждалі, маємо руйнування та пошкодження будівель.

Чорний день для Чернігова: імена загиблих

19 серпня став для України чорним днем. Близько 11:30 російські війська обстріляли Чернігів. Балістична ракета влучила у самісіньке «серце» міста – обласний музично-драматичний театр. «Іскандер М» від початку налаштували на підрив у повітрі, а не всередині будівлі. Тож можна говорити про цілковито усвідомлений, спеціально спрямований удар по мирних людях.

Від вибуху, який чуло все місто і околиці, від вибухової хвилі, уламків значних руйнувань зазнала не лише сама будівля театру, також постраждали навколишні адмінбудівлі, П’ятницька церква, офіси, магазини, школа, кав’ярня, десятки транспортних засобів. Загалом пошкоджено 60 будинків (близько півтисячі квартир). П’ять покрівель у житлових будинках, які розташовуються поблизу драмтеатру, потребують капітального ремонту.

За словами в.о. міського голови Чернігова Олександра Ломака, наразі відомо про 163 постраждалих: сім — загиблих, 156 — поранених (115 надана амбулаторна допомога). Зараз у лікарнях міста перебуває 41 людина, п’ять із них — у тяжкому стані, решта — середньої тяжкості.

Імена загиблих

Наймолодша жертва – шестирічна Софія Голинська. Дівчинка разом із мамою приїхала до Чернігова до родичів. На жаль, поїздка виявилася фатальною.

Під час ракетного обстрілу Софійка отримала важкі поранення. Вона померла уже в лікарні.

«Ми тільки прийшли до площі, в мене подруга була теж із двома дітками – дві дівчинки-близнюки. Ми просто стояли біля сцени, гралися. Це ж діти. Дівчата залізли на сцену, я не знаю, це навіть пів хвилини. Це не можна передати, що ми бачили. І просто стояла біля мене дитина, на сцені, вона впала і з неї почало литися дуже багато крові в області животика», – розповіла мама дитини Ольга Голинська.

За словами жінки, у момент удару її ногу причавило плитою. Допомогли вибратися перехожі, які врешті відвезли її з донькою до лікарні. Пані Ольга наголошує, що лікарі до останнього боролися за життя дитини, як лише могли, але виявилися безсилими, бо уламок пошкодив серце Софії. Дівчинка була у родині єдиною дитиною.

Ще одне згублене життя у Чернігові… Цю людину знало багато молоді, шанували в колективі, любили в родині… Це старша викладачка кафедри іноземної філології Національного університету «Чернігівська політехніка» Світлана Кормільцина. Жінка загинула під час прогулянки в парку із донькою.

Наступна загибла у момент трагедії поверталася додому з церкви. Це співробітниця директорату Навчально-наукового інституту архітектури, дизайну та геодезії Національного університету «Чернігівська політехніка» Наталія Торія.

Єдиний син у сім’ї Назар Ющенко був студентом Навчально-наукового інституту механічної інженерії, технологій та транспорту Національного університету «Чернігівська політехніка». Хлопець загинув під час обстрілу драмтеатру.

Співробітник організації «Право на захист» Володимир Василенко загинув в автомобілі, яким проїжджав повз драмтеатр у момент влучання ракети. Без батька залишилось четверо дітей.

Молодий та перспективний випускник Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування Дмитро Магліч також відійшов у вічність через удар по театру балістичною ракетою.

І сьома жертва – Олександр Оніщенко, 1989 року народження. Він був жителем Прилуцького району.

Реакція на обстріл

Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні запевнив, що на удар по Чернігову буде відповідь з боку ЗСУ.

«На жаль, семеро людей загинуло в Чернігові від ракети. Серед них дівчинка, звали Софія, шість років їй було… Мої співчуття рідним! Поранених і травмованих – 144, і серед них 15 дітей. Ракета вдарила по центру міста. У свято Преображення Господнього – православне свято. Рятувальну операцію загалом проводили 140 людей. Медики, «екстренка», військові, місцева влада. Усі допомагали. Дякую кожному й кожній, хто рятував життя дітям, дорослим – усім», – заявив він.

Президент також додав, що лідери різних країн, представники міжнародних організацій засудили черговий російський удар по Україні.

«Я вдячний кожному й кожній у світі, хто сьогодні висловив співчуття Україні, нашому народу», – наголосив глава держави.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко зазначив, що СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом ракетного обстрілу центру Чернігова.

«СБУ зараз відкриває кримінальне провадження щодо цих заходів. Я не можу коментувати досконало, що відбувалось всередині, можу сказати, що основні жертви у нас були за межами цього закладу (драмтеатру — ред.), жертви перебували в автомобільному транспорті, йшли через пішохідний перехід, йшли з трьох церков, де вони освячували фрукти. Ми маємо чітко задокументувати цей воєнний злочин. Це ляже в скарбничку доказової бази злочинів РФ проти людства», – запевнив міністр.

Школу, що постраждала, 1 вересня не відкриють

Про це розповів виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако. Чиновник заявив, що у будівлі пошкоджені 93 вікна, перегородки та двері.

«Сім кабінетів не можна використовувати, а також пошкоджений спортивний майданчик. 30 шкіл мали відкрити двері 1 вересня, зараз – 29. Діти поділені на групи так, щоб не було одночасно в школі більше дітей, ніж може прийняти сховище», – зізнався Ломако.

За його словами, батьки можуть самостійно обирати, у якому форматі невдовзі навчатимуться діти, і додав, що загалом російськими обстрілами було знищено дві школи, а пошкоджено 80% усіх навчальних закладів. Відновлювати кожен із них будуть почергово.

Обстріл Миколаївщини

Вночі 21 серпня російські війська обстріляли Миколаївщину.

Як повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім, у самому Миколаєві, Первомайському та Вознесенському районах ситуація відносно спокійна, а от у Миколаївському районі було тривожно.

«20 серпня о 18:36 та сьогодні вночі, 21 серпня, о 02:01, 02:35 ворог завдавав обстрілів з артилерійських установок та з РСЗВ по населених пунктах Куцурубської громади. Внаслідок обстрілу в одному з населених пунктів виникла пожежа господарчої будівлі на території підприємства площею 200 кв. м. Постраждалих немає.

Також вночі, 21 серпня, о 01:19 під ворожим обстрілом була акваторія та о 02:01 м. Очаків Очаківської громади. Постраждалих немає», – запевнив він.

Сумщина

21 серпня ворог тричі обстрілював прикордоння Сумщини.

Про це повідомила Сумська обласна військова адміністрація.

«Вночі та вранці росіяни здійснили 3 обстріли прикордоння. Зафіксовано 39 вибухів. Обстрілів зазнали Краснопільська, Есманська, Хотінська громади», – йдеться у дописі.

Загалом у Краснопільській громаді був гранатометний обстріл з АГС (28 вибухів). Есманську громаду ворог обстріляв із мінометів (4 вибухи). На територію Хотінської громади росіяни скинули 7 мін.

На щастя, жертв і руйнувань цивільної інфраструктури немає.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах