52178
14:04 6.032019

У найхолоднішому населеному пункті Закарпаття сталося з десяток пожеж

Події 1968

У Перенизі на Міжгірщині сталося з десяток пожеж

Присілок Перенизь – один з 15 міні-осідків, які адміністративно підпорядковуються Синевирсько-Полянській сільській раді, що на Міжгірщині. Перенизь – присілок села Береги.

Розташований високо в горах, з усіх боків обперезаний смерічками, за 27 км від райцентру та 4 км від СинПоляни. Його висота над рівнем моря сягає тисячу з гаком метрів.

Це найхолодніший населений пункт Закарпаття. Звідусіль дмуть холодні вітри. Із садовини дозріває дика груша, яблука, черешні.

Побувала в Перенизі 31 липня 2015 року. Я була здивована, що черешні тут в цей час тільки починають достигати, тоді як в інших населених пунктах уже давно зібрали і схосновали урожай цих ягід.

У 47 дворах проживає понад 200 людей. Хати – невеликі і невисокі зруби. З благ цивілізації є тільки електрика. Кінь – найкращий помічник у господарстві, а також транспортний засіб.

Днями зателефонував мені знайомий 65-річний Федір Калинич. Він розповів про чергову пожежу в Перенизі, яка сталася вночі 22 лютого:

– Пожежа сталася на обійсті Василини Руснак, 1940 року народження. Згоріла хата, хлів, корова. Родина живе бідно, баба отримує малу пенсію, на яку годує і свою онучку-інваліда, 1985 року народження, бо та не отримує ніяку інвалідну пенсію. Діти на заробітках за кордоном. Шкода корову, бо вона для родини була годувальницею.

Каже, що тієї ночі дмув сильний вітер і, видно, загорання сталося від іскри з димохода. Скаржився, що у вихідні не було «світла», електрики не приїхали, всі залишили їх напризволяще.

Два роки тому в хату Федора Калинича влучила блискавка, що і стало причиною пожежі. Чоловік поскаржився кореспонденту «Карпатського об’єктива», що збитки йому не відшкодували, а дали всього дві тисячі гривень допомоги, а Національний парк «Синевир» надав дерево для зведення нової хати. Він вважає, що цього замало.

Загалом, каже пан Калинич, протягом років його депутатства, а це понад 25 років, у Перенизі сталося 10 пожеж.

Аби з’ясувати ситуацію, кореспондент «Карпатського об’єкттва» зателефонувала сільському голові Синевирсько-Полянської сільради Юрію Горвату. Він підтвердив, що у присілку Перенизь сталося багато пожеж, але більшість із них через халатність господарів.

– Люди розповіли мені, що у господарстві Василини Руснак напередодні закололи паця, у коптилці коптили м’ясо та сало, вітер справді був сильний, понесло іскру, а для пожежі у таку пору багато не треба. Хлів, хата, коптилка – все під одним дахом, – зауважив голова. – Пожежа – це біда, але люди мусять мало думати. Вони не хочуть страхувати свої хати, майно, а коли стається біда, то просять допомогу. У нас слабкі надходження до бюджету, в нас є захищені статті, мусимо перерахувати кошти дитсадкам у першу чергу. Коштів не вистачає, уже боргуємо. Два роки тому Федору Калиничу ми надали матеріальну допомогу в сумі дві тисячі гривень. Питання: чому район, область йому не допомогли? Буде можливість, то і Руснакам допоможемо.

Голову запитала і про те, чому онучка-інвалід Василини Руснак не отримує пенсію.

– Федуняк Марія має 32 роки. У неї справді проблеми зі здоров’ям з дитинства, але батьки не займалися цим питанням та оформленням пенсії з інвалідності, – прокоментував ситуацію.

Голова також розповів мені, що наступного дня, 23 лютого, в суботу, близько десятої години, в селі Синевирська Поляна сталася пожежа. На хаті згоріла крівля.

– Це був день, сусіди збіглися і загасили пожежу. Пожежа сталася в господарстві родички Василини Руснак. Не знаю як тлумачити цей факт: чи це збіг обставин, чи якийсь знак?

Тетяна Грицищук

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах