4542
19:40 29.062016

«Апокаліпсис» за синоптичним сценарієм. ФОТО, ВІДЕО

Події 3677

Останнім часом природа часто підносить сюрпризи жителям Землі. Іноді приємні, іноді не дуже, а іноді взагалі небезпечні й сумні. Можливо, тут  доречно згадати прислів’я: «Яка праця – така й плата». А може,  Всевишній хоче попередити людство: потрібно кардинально змінити себе і своє ставлення до цього світу, інакше буде біда.

ko.net.ua

«Апокаліпсис» за синоптичним сценарієм, що недавно відбувся на Закарпатті, є одним із підтверджень цього. Мільйонні збитки і знищений урожай – ось наслідки безжалісної стихії. Найбільшого удару зазнала Виноградівщина. Без даху над головою тут залишилося близько 5 тисяч сімей. Люди розповідають, що град падав завбільшки з яблуко, і навіть старожили такої негоди не пам’ятають.

«Карпатський об’єктив» завітав у селище Королево, аби на власні очі побачити наслідки страшної негоди.

grad

«Шум стояв такий, ніби наближалося сто поїздів»

Попри  оптимістичне сонце, селище нагадувало зруйнований мурашник.

Перелякані люди терпляче клопоталися біля своїх обійсть: виносили з хат понівечені меблі, накривали дахи клейонкою, складали побиту черепицю, вантажили будівельні матеріали… І так у кожному дворі. Бо даху над головою тут практично ні в кого не залишилося. А якщо й був, то нагадував, швидше, старий друшляк.

«Ми прокинулись о 7-й ранку від страшного шуму. Здавалося, що наближаються сотні поїздів. Потім наповзла чорна хмара, і почав сипати град. З неба просто лупили куски льоду, завбільшки з кулак. За лічені хвилини град укрив крижаним покривалом усю городину. Нам збив дах і пошкодив автомобіль. До всього додалася ще й сильна злива, яка почалася по обіді. Люди сиділи в хатах під парасольками. У моїх сусідів змокло все, навіть постільна білизна в шафах», – розповідає королівчанка Вікторія Товт.

Жінка показує нам будівельні матеріали. Розповідає, що вони позичили гроші й уже починають замінювати дах. Сім’я Товт підрахувала: аби перекрити хату метало-черепицею, потрібно близько 4,5 тис. доларів. Робити потрібно це швидко, адже дощі знову можуть не забаритися…

Читайте також: Очевидець градобою на Іршавщині: «У хащі падав такий град, як би з камаза сипалося каміння»

Цікаво те, що майстрів у селі годі знайти. Усі чоловіки задіяні у відновлювальних роботах. Працюють у власних дворах, допомагають родичам. А «шиковні» підприємці починають піднімати ціни на будівельні матеріали. Тож люди неабияк обурені таким станом справ. Дуже сподіваються на підтримку держави, а ще благодійних організацій. Вікторія Товт розповідає, що в село вже навідався угорський благодійний фонд, котрий обіцяв неодмінно допомогти.

Якщо молоді і здорові сім’ї ще якось намагаються дати собі раду, то в хатах самотніх пенсіонерів – справжня біда. 76-річна Магдалина Чейпеш живе одна. Чоловік помер давно, а діти розлетілися з сімейного гнізда. Пенсія у старенької 1000 грн, дарма, що все своє життя пропрацювала на залізниці. Ясна річ, сама вона не зможе відбудувати свою хату – ні фізично, ні матеріально.

«Зранку збиралася до церкви, аж тут почався сильний шум. Я думала, що це кінець світу, – каже пані Магдалина. – Шматки льоду нагадували яблука. Переказати якого страху ми зазнали, навіть не можна. Але що нарікати на свою долю? Сподіваємося, влада не покине нас у біді».

ko.net.ua1

Дахи зруйновано на 2000 будинках

У Королівській сільській раді робота кипить. Голова сільради класифікує дефектні акти й намагається заспокоїти людей.

«На сьогодні в Королеві 2500 домогосподарств. З них зазнало руйнації від нищівної стихії 2000. Можна говорити про те, що 80% цих будинків потребують повної заміни даху. Сподіваюся, цими днями нам удасться роздати матеріальну допомогу. Це буде одразу після того, як депутати Виноградівської райради зберуться на позачергову сесію, аби виділити ці кошти. Щоправда, допомоги тої буде мізер – приблизно 500 грн на домогосподарство. Нині, аби перекрити стандартну хату метало-профілем, потрібно близько 50 тис. грн. Зрозуміло, що держава таких грошей нам не виділить. Ми порахували: аби хоча б віддати людям вартість шиферу, селу потрібно 80 млн грн. Коли буде обіцяна допомога держави, зараз складно спрогнозувати. Тож якби Європа надала нам якусь гуманітарну допомогу, ми були б дуже вдячні», – зазначив голова сільради Павло Фабріці.

ko.net.ua2

Понад 50 млн грн потрібно на ліквідацію НС

Керівництво області досить оперативно відреагувало на недавні події на Закарпатті. Майже одразу очільник ОДА Геннадій Москаль та виконуючий повноваження голови обласної ради Йосип Борто підписали спільного листа на ім’я Прем’єр-міністра України з проханням дати відповідні доручення щодо виділення коштів для подолання наслідків надзвичайної ситуації.

За попередніми підрахунками, загальні збитки, завдані стихією, становлять понад 25 млн грн, а для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації необхідні кошти в сумі понад 50 млн грн.

Таким чином, пом’якшити для населення наслідки стихійного лиха вдасться тільки за умови належної фінансової підтримки з державного бюджету, оскільки наявні фінансові ресурси області вичерпано. Зокрема з резервного фонду обласного бюджету найбільш постраждалим районам виділено 1 млн 500 тис. грн, із резервних фондів місцевих бюджетів – 350 тис. грн.

«Ми розуміємо масштаби лиха, тому найперше приїхали з губернатором у Королево. Тут поспілкуємося з людьми, оглянемо наслідки градобою та обговоримо механізм компенсації завданих збитків, – розповів під час свого візиту в селище Йосип Борто. – Півтора мільйона гривень із резервного фонду обласного бюджету, виділені розпорядженням Г.Москаля, уже надійшли у Виноградівський і Хустський райони, люди зможуть отримати їх цими днями. Зараз головне, аби ті кошти, які виділить район, були терміново, оперативно та справедливо поділені пропорційно до збитків. При цьому потрібно зважати на категорію соціально незахищених людей. Ще один не менш вагомий фактор – влада повинна сприяти в організації відновлювальних робіт. Особливу увагу потрібно приділити відбудові бюджетних будівель: садочків, шкіл, лікарень тощо. Звичайно, матеріальна допомога людям не відшкодує ті збитки, які завдано. Бо зараз область разом з районними бюджетами на компенсацію лиха кинула приблизно 3 млн грн. А збитків завдано як мінімум на 50 млн. Тож зрозуміло, що ми дуже потребуємо допомоги центральної влади. Ми звернулися листом до Прем’єр-міністра, проте коли будуть виділені ці кошти, поки не відомо. Але ми зробимо все можливе, аби нікого не залишити в біді».

Які збитки – така компенсація

Як пояснив під час зустрічі з мешканцями Королева Геннадій Москаль, гроші з обласного та районних бюджетів – це матеріальна допомога на першочергові відновлювальні роботи. А компенсація за завдані збитки виділятиметься в наступний транш із Державного бюджету.

Кошти, які надасть Кабмін, розподілятимуться на підставі дефектних актів по кожному конкретному дворогосподарству. Тому комісіям слід у стислі терміни провести обстеження завданих збитків та засвідчити їх документально. Методичну допомогу в оформленні документів нададуть працівники департаменту ЖКГ облдержадміністрації.

«Завдані негодою збитки поки не підраховані, тому сума компенсації з Держбюджету може бути збільшена, –  зазначив Г.Москаль. – Її розмір також залежатиме від актів обстежень кожного дворогосподарства. Окрім коштів, які очікуємо з Кабміну, зможемо виділити додаткові гроші з обласного бюджету за фінансовими підсумками першого півріччя. І залучити для допомоги постраждалим пільгові кредити програми «Власний дім». Тобто зробимо максимум для того, аби допомогти людям у біді».

Проте щоб там не відбувалося в природі, життя продовжується. Найважливіше в цій ситуації – залишатися людьми. Підтримувати й допомагати одне одному, особливо тим, хто самотній, немічний, похилого віку. Бо разом ми – сила, здатна подолати будь-які труднощі й жити далі.

ko.net.ua4

Христина БІКЛЯН

Відео: Дмитро Мись

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах