138054
18:00 24.102024

Закарпаттям прокотилася хвиля зґвалтувань: від 13-річної дівчинки до 62-річної жінки

Події 175

На жаль, сумні випадки сексуального насильства стаються постійно. Щоправда, не про всі дізнається громадськість. Самі ж жертви нерідко приховують факт, що над ними познущались. Особливо молоді дівчата бояться реакції однолітків, осуду у суспільстві. Та й відкриті кримінальні справи щодо зґвалтувань далеко не завжди закінчуються судом і навіть рішення суддів іноді викликають відвертий подив.

Тим не менше, впродовж останнього часу область сколихнуло декілька гучних випадків зґвалтувань. Ідеться про сексуальне насильство на Мукачівщині, де жертвами ставали як дівчата, так і жінки. Вироки у цих справах поки не винесені, триває слідство, тож будемо керуватись тільки офіційною інформацією, яку оприлюднили самі ж правоохоронці. Детальніше про них – у матеріалі «Карпатського об’єктива».

19-річний хлопець познущався над школяркою

Як повідомили у поліції Закарпатської області, подія сталася на Мукачівщині. Фігуранта одразу ж оперативно затримали і помістили до слідчого ізолятора. Його дії кваліфіковано за ч.4 ст. 152 КК України, тобто зґвалтування, вчинене щодо особи, яка не досягла чотирнадцятирічного віку.

«Слідчі головного управління Національної поліції у Закарпатській області завершили досудове розслідування у справі щодо зґвалтування малолітньої дитини, – наголошується у повідомленні. – Матеріали кримінального провадження з обвинувачувальним актом скерували для судового розгляду».

Мова йде про випадок, який трапився ще у квітні цього року. Саме тоді поліціанти дізналися про те, що над школяркою познущалися від працівників медичної установи, до якої потрапила дитина.

«До лікарні негайно прибули співробітники поліції, які з’ясували обставини справи та особу ґвалтівника. Ним виявився 19-річний односельчанин потерпілої дівчинки. Його оперативно розшукали та затримали. На місці вчинення злочину слідчо-оперативна група поліції вилучила ряд речових доказів, які досліджуватимуть експерти», – зазначили у поліції.

Молодику загрожу 15 років позбавлення волі, але який вирок винесе суд поки невідомо.

Поклав «око» на жінку, старшу за себе на 46 років

Інший моторошний злочин мав місце також на Мукачівщині (Сусково, раніше – Свалявщина). Тільки цього разу усе відбувалося трохи інакше… і ласим до любощів виявився 16-річний підліток. А спокушати він взявся дорослу жінку пенсійного віку.

Усе почалося з того, що 5 жовтня до правоохоронців звернулася закарпатка, яка повідомила, що її маму жорстоко побили. Наголосила, що зробив це 16-річний сусід жінки, мешканець одного із сіл Мукачівського району. Підлітка знайшли і відкрили кримінальне провадження. Утім невдовзі стало відомо про шокуючі обставини події. З’ясувалося, що бив хлопець свою жертву не просто так… а через те, що вона пручалась… у той час, коли йому хотілося із нею близькості.

«Поліцейські опитали потерпілу та відкрили за даним фактом кримінальне провадження з правовою кваліфікацією ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України. Того ж дня було розшукано та доставлено до відділу поліції 16-річного хлопця, причетного до побиття. Однак через кілька днів потерпіла повідомила правоохоронцям додаткові обставини події. Вона заявила, що відносно неї було вчинено дії сексуального характеру – зловмисник зґвалтував її», – наголосили у ГУНП в Закарпатській області.

Відтак зазначається, що слідчі відкрили ще одне кримінальне провадження за ч. 1 ст. 152 Кримінального кодексу України. Сам юний ґвалтівник під час повторного опитування зізнався у скоєному.

Наразі проведено усі необхідні слідчі дії, зібрано докази та зловмиснику повідомлено про підозру за обома статтями. Днями суд повинен розглянути клопотання щодо обрання запобіжного заходу для підлітка.

Напоїв і змусив до близькості

Ще один страшний випадок трапився також на Мукачівщині. Жертвою 19-річного хлопця стала 16-річна дівчина. Перед подією юнка у компанії старших хлопців розпивала спиртне… тож парубок і вирішив скористатися безпорадним станом своєї гості… Про скоєння насильницьких дій поліціантам стало відомо від медиків, адже дівчину довелося госпіталізувати… Лікарі діагностували в неї отруєння невідомою речовиною.

«Правоохоронці встановили, що 16-річна закарпатка разом із трьома неповнолітніми подругами розпивали алкогольні напої у компанії повнолітніх юнаків у будинку 19-річного хлопця. Останній, скориставшись безпорадним станом неповнолітньої, вчинив відносно неї насильницькі дії сексуального характеру, не пов’язані із проникненням. Надалі 19-річний закарпатець викликав для дівчат таксі», – йдеться у повідомленні Мукачівського районного управління поліції.

Але водій виявився кмітливим. Він побачив, що одна із дівчат знепритомніла, зрозумів, що вона напідпитку. Везти додому клієнток чоловік категорично відмовився і одразу ж викликав «швидку». Лікарі, у свою чергу, повідомили про все правоохоронців.

«Того ж дня співробітники поліції затримали причетного у порядку статті 208 КПК України та помістили в ізолятор тимчасового тримання. Подію кваліфікували за ч. 3 ст. 153 Кримінального кодексу України, тобто сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи, тобто вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи, вчинене щодо неповнолітньої особи», – додали у поліції.

Наразі слідчі повідомили юнаку про підозру, а суд обрав запобіжний захід — тримання під вартою із можливістю внесення застави. Хлопцеві загрожує до 7 років позбавлення волі. А в поліції готують матеріали для скерування справи до суду.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах