137425
11:11 3.102024

У Берегові збоченець неодноразово ґвалтував 10-річну падчерку

Події 505

На жаль, на Закарпатті трапляються злочини проти дітей. І найгірше, що вони сексуального характеру… та ще й стаються у колі близьких людей. Ті, хто б мав неповнолітніх захищати від насилля, іноді самі ж його вчиняють.

Неймовірно моторошний випадок трапився торік у Берегові. 32-річний місцевий мешканець зґвалтував 10-річну доньку своєї співмешканки. Згодом з’ясувалося ще страшніше, що зловмисник вчиняв дії сексуального характеру щодо дівчинки неодноразово. 32-річна мати потерпілої звернулася до поліції і днями суд виніс вирок ґвалтівнику. Деталі справи – у матеріалі «Карпатського об’єктива».

Почав здійснювати наругу ще у 2020 році

У жовні минулого року до правоохоронців поступила заява від закарпатки. Жінка заявила, що чоловік, із яким вона спільно проживає зґвалтував її рідну дитину. Зловмисник уже неодноразово притягався до відповідальності за вчинення крадіжок, але від покарання його було достроково звільнено.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, усе почалося ще в грудні 2020 року. Тоді Йосип (імена всіх дійових осіб із етичних міркувань у матеріалі замінено) і почав розбещувати Ванесу. Він «заманив малолітню потерпілу у приміщення на території ТОВ «Водоканал Карпатвіз», де, переслідуючи прямий злочинний умисел, направлений на задоволення своєї статевої пристрасті, зачинив вхідні двері та, достовірно знаючи про те, що дівчинка не досягла чотирнадцяти років, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, зняв із неї одяг, поклав останню на ліжко та, зав`язавши їй рот ганчіркою, вчинив дії сексуального характеру, пов`язані із вагінальним проникненням у тіло з використанням своїх гені талій», – йдеться у матеріалах справи.

Крім того, «у період з грудня 2020 року по 09.03.2023, точну дату та час в ході досудового розслідування не встановлено» чоловік «не менше двох разів, повторно, у темну пору доби, заманював» дитину у приміщення «поблизу торгівельних павільйонів, де переслідуючи прямий злочинний умисел, направлений на задоволення своєї статевої пристрасті» навмисне «вчиняв щодо неї дії сексуального характеру».

Крапку над «і» поставила подія, що трапилася у жовтні минулого року. Тоді про все стало відомо матері дівчинки. Вона, зокрема, дізналася, що її співмешканець затягнув Ванесу до своєї кімнати і «діючи з прямим умислом, зняв із неї одяг», змусив лягти на матрац і зґвалтував.

Знав дівчинку майже з народження

У суді свою провину Йосип так і не визнав. Більше того, звинуватив сусідів, що то нібито вони звели проти нього наклеп.

«Із Надією я почав проживати в цивільному шлюбі ще у 2011 році. Тоді Ванесі виповнився приблизно місяць. Із того часу я її виховую, як батько, – запевнив чоловік. – Сексуальних стосунків із дитиною в мене ніколи не було. Я на таке нездатний! Приблизно у 2020 році працював на водоканалі, але доньку ніколи туди не брав. Можливо, один раз із жінкою вони приходили до мене. На початку 2023 року мене мобілізували і я знаходився у військовому навчальному центрі, та через шість місяців потрапив на лікування у Запоріжжя. Звідти в середині 2023 року без дозволу командування військової частини самовільно повернувся додому. Там у мене виник побутовий конфлікт із однією особою та сусідами по двору. Вони через гроші мене побили, а після цього вирішили заявити на мене в поліцію про те, що нібито зґвалтував свою дитину».

При цьому берегівчанин так і не зміг пояснити, чому Ванеса відгукується про нього погано і говорить про те, що він її ґвалтував.

Мати дівчинки зізналася, що справді проживає разом з Йосипом приблизно 10 років, має чотирьох неповнолітніх дітей. Але стверджувала, що раніше про те, що відбувається вдома зі її плечима, не знала.

«Він є батьком трьох молодших, – запевнила Надія, – А Ванеса не є його донькою. Наприкінці минулого року сусіди повідомили мені, що Йосип її зґвалтував. Про це стало відомо після того, як між чоловіком та судом виник конфлікт через гроші. Його мати погрожувала Йосипу, що якщо він не віддасть їх, вона заявить на нього в поліцію, мовляв, той ґвалтує Ванесу. Ми проживаємо з тими людьми поруч, у нас спільний двір. Наступного дня я звернулася до правоохоронців, написала заяву, у якій повідомила про все те, що розповіли мені сусіди. Повідомила, що Йосип декілька разів ґвалтував мою старшу доньку. У поведінці Ванеси та співмешканця нічого дивного не помічала. Але дитина справді останнім часом часто ночувала у сусідки».

Невже матері справді нічого не було відомо?

Про те, що дівчинка у біді знали передусім сусіди, але й вони чомусь протягом певного часу мовчали.

Зокрема, Марія, одна з сусідок заявила:

«Ми мешкаємо поруч, у нас спільний двір. Ванеса часто заходила до нас вечорами, ночувала у мене 5-6 разів. Торік вона якось сказала, що боїться свого вітчима. Ми дізналися, що дівчинка у біді, бо Йосип ставиться до неї не як до дитини, а як до жінки, примусом та погрозами домагається її, а мати дитини все знає, але мовчить. Ми змусили її повідомити про те, що коїться вдома правоохоронні органи».

Інший сусід розкрив ще більше подробить про страшні події.

«Дитина приходила до нас ночувати і скаржилася на те, що вітчим її домагається. Було, наприклад, таке, що моя подруга разом із Надією роздягнули Ванесу й побачили, що вся її спідня білизна закривавлена. Дівчинка казала, що боїться батька, бо він її змушує вступати з ним у сексуальні зв’язки. Також розповідала, що вітчим зачиняв двері в кімнаті, знімав одяг та ґвалтував її. Протягом року таке траплялося приблизно три рази. Це відбувалося в нього на роботі та вдома. Через це я вимагав, аби Надя звернулася до поліції. Коли приїхали правоохоронці, Йосип утік. Це трапилося в жовтні 2023 року», – запевнив Іван.

Про те, що вітчим погрожував дитині фізично з нею розправитися, якщо вона комусь розповість про те, що він з нею робить, повідомила і одна з вчительок школи, у якій навчається дівчинка.

«Мені зателефонували з поліції і попросили, аби з моєю допомогою та за моєї участі правоохоронці поговорили з Ванесою. Наголошу, що я працюю у ромській школі. Йосип також свого часу був моїм учнем. Під час допиту, який здійснював слідчий, за участю Ванеси, її матері, представника служби у справах дітей та перекладача, з’ясувалося, що вітчим одного разу забрав дівчинку з собою на роботу і там зґвалтував. Після цього наказав їй помитися, одягнутися і нікому про те, що сталося, не казати, бо інакше він її кине в колодязь. Дівчинка зізналася, що таких випадків зґвалтувань було 3-4», – наголосила педагогиня.

Сама Ванеса підтвердила, що батько справді робив із нею «погане», що їй було боляче, що вона була ображена, але не сміла кричати про допомогу, бо вітчим казав, що її все одно ніхто не почує і тримав її.

«Батько після поганого попередив, що якщо комусь розкажу про це, він мене вижене з хати та уб’є, – зазначила вона. – Про погане я розповіла сусідці, але не відразу. Скільки разів таке відбувалося зі мною, точно не знаю. Були випадки, коли не ночувала вдома, бо боялася».

Незважаючи на те, що берегівчанин у скоєнні злочину так і не зізнався, суд визнав його винним за ч. 6 ст. 152 КК України (Зґвалтування) і призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах