135801
16:51 21.082024

Хустський ТЦК перевіряло СБУ. У чому справа?

Події 7848

21 серпня Служба безпеки України провела обшуки у Хустському ТЦК. Про це одразу ж повідомили ряд як місцевих, так і загальнодержавних видань. Загалом у той день СБУ провела понад 20 обшуків у працівників різних територіальних центрів комплектування та лікарнях, де військовозобов’язані проходили ВЛК. Операція проводилася через те, що на роботу певних посадових осіб з боку громадськості поступали чисельні скарги.

Про обшуки безпосередньо у полковника Василя Зубатова у своєму телеграм-каналі першим написав журналіст Віталій Глагола. За його словами, правоохоронці проводили перевірки і щодо медиків обласної медико-санітарної експертної комісії через підозру в отриманні хабарів задля «списання» чоловіків.

Згодом він додав, що кабінет воєнкома хоч і оглядали, але щодо нього самого жодних слідчих дій не проводили.

У інформаційному відділі Закарпатського ТЦК та СП інформацію про причетність воєнкома та працівників Хустського ТЦК до обшуків одразу ж спростували.

«Заходи, які відбувались сьогодні вранці у Хустському ТЦК, вони стосувались виключно представників військово-лікарської комісії. Відповідно, не стосувались жодного працівника або військовослужбовця Хустського територіального центру комплектування та СП», – зазначили в Хустському ТЦК.

Також стала відомою реакція на подію голови Закарпатської ОВА Віктора Микити.

Він, зокрема, заявив, що в області справді триває спецоперація правоохоронців з документування та затримання посадовців на Закарпатті, які вирішили, що обороноздатність країни – це їхнє джерело збагачення. Ймовірно, мова йде саме про обшуки у Хустському ТЦК.

«Я неодноразово публічно наголошував на неприпустимості таких дій та на наслідках, які очікують тих, хто не отямиться. Цинізм цих людей просто вражає. Це ніщо інше, як колабораціонізм та пряма протидія діяльності ЗСУ. Дякую правоохоронцям за професійну та ефективну роботу. Безпековий сектор області працює для запобігання, виявлення і припинення злочинів. Кожен, хто вважає, що може займатися протиправною діяльністю та заробітками на крові, буде викритий та покараний у межах закону», – зазначив керманич краю.

Також ряд видань опублікували інформацію про незаконне утримання у підвалі територіального центру людей. Але в Закарпатському ТЦК заявили, що там, власне у Хусті, знаходиться рота охорони військкомату і більше нічого й нікого немає.

Варто додати, що у 2023 році Хустський районний суд визнав винним полковника Василя Зубатова у перевищенні службових повноважень. Йшлося про безпідставне виключення з військового обліку 20 чоловіків призовного віку. Щоправда, покарали представники Феміди очільника Хустського районного ТЦК гуманно – штрафом у розмірі 3400 гривень.

Відтак у цьому році закарпатці неодноразово обговорювали нові й нові випадки, пов’язані з Хустським територіальним центром комплектування. Це – і мобілізація людей з інвалідністю, і побиття призовників, і вручення повістки представнику ФК «Хуст», який наразі покинув спортивну кар’єру і воює в гарячих точках.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах