135068
17:01 25.072024

За двадцять метрів від державної межі на Закарпатті затримали двох порушників кордону та їхнього провідника

Події 596

Прикордонники Чопського загону затримали в Ужгородському районі двох чоловіків призовного віку, яких до кордону супроводжував місцевий житель.

Обидва чоловіки вдалися до послуг переправників, аби у незаконний спосіб потрапити до Словаччини, а звідти – до інших країн ЄС. Така послуга вартувала одному з них 8000, а іншому 9000 доларів США. Гроші необхідно було сплатити ще до початку так званого трансферу.

«Клієнтів» – жителів Закарпаття і Києва – забрали з визначених місць в Ужгороді, потім їх доправляли до декількох населених пунктів, постійно міняючи автівки та водіїв. Врешті, чоловіків доставили у прикордонне містечко Великий Березний та поселили у багатоквартирному будинку, а вночі повели у супроводі провідників до кордону. Один з переправників допоміг «клієнтам» подолати загороджувальний паркан та повернувся в тил, інший мав доставити чоловіків до держрубежу. За 150 метрів від кордону другий провідник показав їм напрямок подальшого руху, дав вказівки, як поводитися на словацькій території, та хотів повертатися в тил України, коли усіх трьох затримав прикордонний наряд відділу «Великий Березний».

Правоохоронці вистежили підозрілих незнайомців ще за два кілометри від держрубежу за допомогою камер відеоспостереження. Чоловіки не реагували на вимогу прикордонників зупинитися, тож останнім довелося зробити декілька попереджувальних пострілів вгору. Зупинили втікачів за 20 метрів від кордону.

Правопорушників затримали в адміністративному порядку. Після встановлення усіх обставин їх буде притягнуто до адміністративної відповідальності за спробу незаконного перетину державного кордону (ч.2 ст.204-1 КУпАП) та за злісну непокору законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби України (ст.185-10 КУпАП).

У діях провідника вбачають ознаки кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч.3 ст.332 ККУ «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України». Відповідне повідомлення надіслане на адресу Національної поліції.

Тривають заходи зі встановлення інших осіб, які сприяли правопорушникам у незаконному перетині кордону.

Про це повідомляє Західне регіональне управління Держприкордонслужби України-Західний кордон.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах