131810
11:54 6.042024

Через «необізнаність» в митному законодавстві, громадянка на кордоні з Угорщиною позбулася незадекларованого комерційного товару

Події 713

5 квітня, через митний пост «Астей» Закарпатської митниці українка  намагалась незаконно перемістити на митну територію України комерційний товар, вартістю понад 200 тис грн, під виглядом особистих речей.

Поверталася додому жінка з Угорщини, де перебувала у приватних справах. Під час проходження митного контролю свідомо обрала «зелений коридор» та переконувала інспекторів митниці, що переміщує виключно особисті речі.

Однак митники під час опитування звернули увагу на невпевнену поведінку громадянки, тож скерували транспортний засіб, в якому вона слідувала в якості пасажирки, в «червоний коридор» для ретельної перевірки. У багажному відсіку автомобіля серед інших особистих речей знаходилися кілька картонних коробок. У них виявлено не заявлений за встановленою формою новий товар іноземного виробництва. Професійні 9 шт стайлерів торгівельної марки «DYSON AIRWRAP», моделі «HS05», виробництва – Філіпіни, жінка вирішила не декларувати, аби обійти митні платежі. Зазначила, що придбала товар у Польщі для власних потреб. А от про те, що він підлягає обов’язковому декларуванню та оподаткуванню при переміщенні на митну територію України, вона «прикинулася» не обізнаною із вітчизняним законодавством та вважала, що стайлери відносяться до особистих речей.

До слова, виявлені товари, відповідно до ст. 370 Митного кодексу України, не відносяться до переліку товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей громадян.

Згідно з інформацією зазначеною в мережі інтернет, вартість подібного товару перевищує 500 євро. Так, на вітчизняному ринку вартість аналогічного товару складає понад 240 тис грн.

Позаяк зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ч. 2 статті 471 Митного кодексу України, відносно громадянки складено протокол. Предмети правопорушення вилучено, їхню остаточну вартість визначить спеціаліст-експерт.

Пресслужба Закарпатської митниці

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах