131381
12:55 22.032024

росія здійснила наймасштабнішу атаку на українську енергетику за останній час

Події 611

Уночі та вранці 22 березня росія била по українській енергетиці. Ворог випустив по наших територіях крилаті, балістичні, зенітні, гіперзвукові ракети, а також безпілотними.

Як заявив міністр енергетики Герман Галущенко, це була найбільш масована атака по об’єктам критичної інфраструктури за останній час і здійснювалася вона для того, щоб спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми України.

«Є влучання та пошкодження об’єктів генерації, системи передачі та розподілу електроенергії в різних областях. Окрім цього, через обстріл знеструмлено одну з ліній електропередачі, що живить ЗАЕС», — зазначив міністр.

За словами Галущенка, у частині регіонів є перебої зі світлом.

ДніпроГЕС

Серед об’єктів, які опинилися під прицілом ворога – ДніпроГЕС у Запоріжжі.

Як повідомили в Укренерго, «нелюди не заспокоїлись, зруйнувавши Каховську ГЕС, і тепер намагаються створити нову екологічну катастрофу, цинічно вдаривши по гідроспорудах ДніпроГЕС та плотині».

На гасіння пожежі на станції було залучено надзвичайні служби та енергетиків. Загрози прориву немає. Ситуація на плотині станції контрольована.

Загалом по Запоріжжю було завдано 12 ракетних ударів. Зруйновано щонайменше 7 будинків і 35 пошкоджено.

Крім того, внаслідок російського удару по греблі Дніпровської ГЕС одна з ракет влучила в тролейбус, який рухався через дамбу. Там перебували люди.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

«Коли зараз русня пишається собою та намагається протиставити свій тероризм ударам по Белгороду – ось він справжній тероризм», – запевнив він.

Львівщина

Російський дрон влучив і в об’єкт енергетичної інфраструктури на Львівщині. Як зазначив голова Львівської ОВА Максим Козицький, мова йде про Стрийщину.

«Під час повітряної тривоги безпілотник окупантів влучив у об’єкт енергетичної інфраструктури на Стрийщині. Сталася пожежа. Інформації про постраждалих не надходило», – наголосив він.

Крім того, у одному з районів Львова внаслідок збиття БПЛА силами ППО в лісовому масиві сталася пожежа.

Івано-Франківщина

Атакували росіяни ще одну сусідню з Закарпаттям область.

«Пролунали вибухи й на Прикарпатті, – написала у соцмережі очільниця Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук. – Ворог атакував нашу область шахедами і ракетами. Є влучання по об’єкту критичної інфраструктури. За попередньою інформацією постраждала одна людина. Є пошкодження».

Сумщина

Під прицілом ворога опинилася і Сумщина.

«Внаслідок ракетних ударів по об’єктам критичної інфраструктури та енергетики тимчасово введені графіки аварійних відключень у населених пунктах Сумського, Конотопського та Шостківського районів, – зазначила у Telegram пресслужба Сумської ОВА. – Працюють пункти незламності».

Загалом вночі та зранку 22 березня росіяни здійснили 6 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Було зафіксовано 72 вибухи.

Вінниччина

На жаль, були влучання у стратегічно важливий об’єкт.

Про це інформував голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

«Ворог застосував гібридну тактику БПЛА і крилатих ракет. Є влучання у об’єкт критичної інфраструктури», – повідомив він.

Кривий Ріг, Хмельницький, Харків

У Кривому Розі зафіксовано влучання у об’єкти критичної інфраструктури. Там ввели графік аварійних відключень електроенергії. У Хмельницькому сталося пошкодження як інфраструктури, так і житлових будинків. Відомо, що є загиблі і постраждалі серед цивільного населення. У Харкові сталося знеструмлення насосних станцій, виникли проблеми з водопостачанням.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах