130788
19:40 5.032024

На Хустщині чоловік чистив картоплю і встромив ножа в груди односельця

Події 606

Спільне розпивання алкогольних напоїв нерідко має трагічні наслідки. Некеровані неконтрольовані дії на «гарячу голову» для одних закінчуються тюремною камерою, а для інших – або лікарняною палатою, а бо взагалі цвинтарем…

Неймовірно моторошний випадок трапився на Хустщині. Несподівана сварка між двома приятелями переросла у поножовщину. На щастя, своєчасно надана медична допомога допомогла врятувати життя чоловіка, якому односелець встромив кухонного ножа прямо у груди.

Нещодавно суд виніс вирок у справі. Тож який саме? Чому закарпатці посварилися? Що трапилося між ними взагалі того вечора? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Напився і почав розмахувати ножем

Подія трапилася 10 листопада 2022 року у Велятяні, що на Хустщині.

47-річний чоловік розпивав алкогольні напої зі своїм 32-річним товаришем. Але раптом між ними почалася сварка, під час якої молодший схопив ніж і напав із ним на старшого. Нещасний, зібравшись силами, вийшов із будинку і дістався до помешкання сестри. Саме родичі й зателефонували на «103» та викликали медиків.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, Іван (імена з етичних міркувань у матеріалі замінено), приблизно о 18:30, «перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, під час раптово виниклої сварки» зі своїм односельцем Василем, «маючи намір на умисне протиправне заподіяння йому смерті, усвідомлюючи протиправність, караність та суспільну небезпечність своїх дій, а також настання суспільно-небезпечних наслідків, тримаючи у правій руці кухонний ніж», почав ним розмахувати перед супротивником. Таким чином наніс йому один удар «в ділянку лівої щоки, один удар в ділянку шиї та один удар в ліву половину грудної клітки, а саме: в ділянку життєво важливого органу – серця». Саме ця, остання рана, мало не стала для велятинця фатальною.

Травми, згідно з висновком судово-медичної експертизи, виявилися дійсно дуже серйозними. Завдані Василю тілесні ушкодження кваліфіковано, як тяжкі «у вигляді рани лівої щоки, садна подряпини шиї зліва, травматичного гемопневмотораксу зліва, колото-різаної рани грудної клітки зліва, розриву легені зліва».

На щастя, чоловіка госпіталізували до Хустської районної лікарні, де провели операцію та надали необхідну невідкладну допомогу.

Прийшов попросити закурити

Що ж сказали обидва закарпатці в суді? Як пояснили події того вечора?

Іван свою провину так і не визнав, мовляв, його гість сам себе травмував.

«Того вечора ми разом з Марією, моєю співмешканкою, повернулися додому з дня народження. Сиділи на кухні. Я чистив картоплю. До мене додому прийшов Василь, просив сигарети та щось випити. Марія пішла спати, а я вирішив його погостити. Тож ми розмовляли і випивали. Василь скаржився, що в нього померла дружина, а діти його залишили, тож йому нічого не залишається, мовляв, ніж зловживати спиртними напоями. На дворі було вже темно. Гоститися ми почали десь о шостій. Довго разом не сиділи. Я пішов мити картоплю і… повернувшись… побачив, як Василь схопив ножа та почав різати себе по обличчю. Я намагався вирвати від нього гострий предмет, але випадково рука ковзнула і він штрикнув себе у грудну клітину. Ніж упав йому під ноги», – запевнив чоловік.

А як пояснив поведінку односельця сам Василь?

«Я прийшов до Івана у гості, аби попросити сигарети, бо хотів закурити, – заявив він. – Він стояв на порозі і з невідомих мені причин, без будь яких пояснень, вдарив ножем два рази в ділянку серця. Я відразу пішов до свого тестя і поросив викликати «Швидку».

Тим не менше, претензій до свого кривдника мешканець Хустщини не заявив, хоча його тривале лікування потребувало чималих фінансових вкладень, адже фактично через Івана він опинився на межі життя і смерті.

Сестра Василя пояснила, що того вечора їй зателефонувала донька, яка повідомила, що її батько поранений.

«Я саме була на роботі. Мені було відомо про два нанесені брату удари у легені. Коли приїхали лікарі, він був п’яним», – наголосила жінка.

А Оксана, її донька, додала, що батько прийшов до них увесь у крові і вона злякалася за його життя.

«Він зайшов у будинок бабусі з пораненням, був закривавленим. Казав, що рана під серцем і що заходив до сусідки, але там посварився із її чоловіком і той два рази вдарив його ножем у груди», – зізналася дівчина і запевнила, що раніше конфліктів між її батьком та Василем не виникало ніколи.

Марія, дружина Івана, у свою чергу, заявила, що також бачила вдома знайомого, який стікав кров’ю…

«Ми з чоловіком сиділи на кухні, готували вечерю. Я пішла у спальню, а коли повернулася, побачила у нас Василя. Він весь був у крові. Мені стало погано», – розповіла вона.

Також, за словами жінки, у той день вони з Іваном дійсно вживали спиртне, Василь справді сидів у них на кухні і розмовляв із її чоловіком, але чи був між ними конфлікт і через що саме, вона не знала, бо перебувала у той час в іншому приміщенні.

«Я можу дещо й не пам’ятати, бо перебувала від побаченого у шоковому стані!», – зізналася Марія.

Також свідчення дали лікарі, які приїхали на виклик та які рятували життя чоловіка. Вони наголошували, що травми були серйозними і якби Василь звернувся за допомогою несвоєчасно, його життя врятувати, скоріш за все, не вдалося б.

Суд визнав закарпатця винним за ч.1 ст. 115 КК України (Умисне вбивство) і засудив до семи років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах