128825
13:12 8.012024

У Мукачеві танці закінчилися стріляниною: 34-річний чоловік мало не вбив 26 та 27-річних земляків

Події 2008

Стрілянина у Мукачеві мало не закінчилася трагедією для двох чоловіків, які прийшли у розважальний заклад відпочити. Із дружиною потанцювати завітав туди і 34-річний мешканець міста над Латорицею, батько 4 дітей. Усе б нічого, але раптом виник конфлікт. Словесна перепалка тривала недовго. А потім пролунали постріли.

Що ж трапилося між мукачівцями? Через що старший із них відкрив вогонь? Чим закінчилася ця історія? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Одного підстрелив у клубі, іншого – на вулиці

Подія трапилася ще 7 листопада 2021 року, утім вирок у справі суд виніс лише днями. А тієї ночі приблизно о 1 годині 40 хвилин компанія молодих чоловіків прийшла на дискотеку. Туди ж приїхав із дружиною і Артем (імена дійових осіб із етичних міркувань замінено).

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, конфлікт почався біля бар-стійки у нічному клубі. Мукачівець, «взявши бойову вогнепальну зброю, а саме пістолет невстановленої марки, придатний до стрільби, діючи умисно, розуміючи протиправний характер своїх дій, їхню суспільну небезпеку та караність, перебуваючи всередині приміщенні розважального закладу, здійснив два постріли». Артем влучив у Максима і спричинив йому «тілесні ушкодження у вигляді наскрізного вогнепального поранення нижньої третини лівого плеча та сліпого вогнепального непроникаючого в черевну порожнину поранення зовнішніх шарів шкіри та м`язів черева зліва». Травмований 26-річний молодик впав на підлогу, але конфлікт на цьому не вичерпався.

Приблизно через дві хвилини «після здійснення пострілів всередині приміщення» Артем вийшов на вулицю. Там він підбіг до Дениса, «який у той час знаходився перед приміщенням розважального закладу та, тримаючи в правій руці вогнепальну зброю, здійснив прицільний постріл у нього». 27-річний мукачівець почав втікати, але Артем побіг за ним і «наздогнавши здійснив ще один постріл» Денис «після отриманих вогнепальних поранень забіг всередину закладу та впав при вході у приміщенні».

На щастя, обох чоловіків медики врятували. У одного з них було тільки поранення руки, у іншого ж – важкі травми і його довелося оперувати та вилучати кулі.

Чіплялися до дружини?

Свою провину у суді Артем не визнав. Наголошував, що ніяких кримінальних правопорушень не скоював.

«У той день ми разом з дружиною були в Ужгороді. Повернувшись до Мукачева, зайшли в розважальний заклад. Олеся хотіла потанцювати. Спочатку вирішили посидіти за бар-стійкою, але після того, як звільнилося місце, пересіли за стіл та замовили випити. Я відволікся. Був у вбиральні. Коли ж підійшов до столика, побачив, що до дружини чіплялися хлопці, смикнули її за шию. Зробив їм зауваження, між нами почалась штовханина. Я вибіг на вулицю. Після цього ми поїхали додому», – запевнив він.

Чоловік також додав, що опонента штовхнув першим, але зброї в нього не було.

«У закладі було темно, багато людей. Загалом у нічному клубі перебував приблизно годину. Додому ми поїхали на таксі. Житло було не нашим, ми його винаймали. Там на балконі працівники поліції знайшли набої, але я до них жодного стосунку не маю. Моїх речей там не було. Наміру когось убивати не мав», – заявив Артем.

Дивно, але обидва потерпілі запевнили, що деталей тієї ночі точно пригадати не можуть, бо багато випили.

«Я вживав багато спритного, події не пригадую, як і те, як саме отримав тілесні ушкодження. Як у мене влучили – поняття не маю. Щоб хтось цілився не пам`ятаю, бо був п`яний. Зранку прокинувся у лікарні з вогнепальними пораненнями. З Артемом ми з одного міста. Не можу сказати, чи бачилися з ним у ту ніч», – наголосив Денис і додав: «У мене були прострелені рука та груди. На вулиці чув шум та постріли. На лікуванні перебував місяць. Із мого тіла лікарі дістали дві кулі. Алкоголь вживаю загалом дуже рідко, тому втратив свідомість від випитого. Заяву у поліцію не писав».

Інший потерпілий також зізнався, що вживав спиртне, але уточнив, що небагато.

«Ми з друзями відпочивали у нічному клубі. Перебував там від півночі до двох годин. Жодних конфліктів між нами не виникало, мені ніхто не погрожував, Артема не бачив. Біля бар-стійки почув постріл, відчув шум у вухах. Потім зрозумів, що лежу під бар-стійкою. Якийсь чоловік підійшов до мене і відвіз у лікарню. На вулиці, коли вийшов, людей не було. Поранення отримав у ліву руку. Мене виписали через три дні», – зізнався Максим.

Олеся, дружина Артема, наголосила, що справді у той день після поїздки в Ужгород, вона з чоловіком зайшла до нічного клубу, щоб випити коктейль і потанцювати.

« У залі між хлопцями виникла сутичка. На виході із закладу нас зупинив хлопець. Він штовхнув мене та обізвав. Вони з Артемом почали сперечатися, забігло ще приблизно 10 людей. Почула звук, схожий на клацання, після чого всі вибігли на вулицю розбиратися, а мене взяли за шию та відвернули. Сам конфлікт тривав кілька хвилин. Після цього чоловік відвіз мене додому, а сам кудись поїхав. Зранку, о 10-11 годині, зателефонував та запитав як справи. Я також поцікавилася, як він, на що Артем відповів, що все добре. Більше він не телефонував. 7 листопада поліція у квартирі, яку ми орендували, провела обшуки. Правоохоронці виявили набої, які нам не належать. Пістолет я не бачила ні до події, ні після неї», – запевнила жінка.

Богдан, свідок події, розповів, що у ту ніч бачив як Артема з дружиною, так і хлопців, які отримали поранення.

«Я разом із компанією також відпочивав у тому клубі, алкоголь не вживав, – зізнався він. – Протягом певного часу все було спокійно. Бачив у закладі чоловіка з жінкою та групу хлопців. Їх було троє-четверо. Несподівано почався конфлікт, штовханина і в залі пролунав постріл, усі запанікували, почали вибігати на вулицю. Там також лунали постріли, але хто стріляв, не помітив. Через що почалася сутичка, мені не відомо. Деталей не бачив, бо сидів за столиком на відстані десяти метрів від бар-стійки і у закладі було темно. Бачив, як із того місця, звідки лунав постріл, вибігав чоловік, який відпочив там із дружиною, тримаючи в руках чорний пістолет. Сварки не чув, у залі лунала гучна музика. Потім людина впала, очевидно, що поранений. Після пострілу хтось вибіг, а за ним на вулицю помчав Артем із пістолетом у руках. Він тримав його біля ноги знизу. Після пострілу чоловік впав. Конфлікт тривав п`ять-десять хвилин. На вулиці почув тільки один-два постріли»

Дії Артема суд кваліфікував за ч. 2 ст. 15 – п. 1 ч. 2 ст. 115 КК України, як закінчений замах на вчинення умисного вбивства двох або більше осіб і засудив його до 10 років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах