128590
21:51 29.122023

росія здійснила найбільший ракетний обстріл України: є загиблі та поранені

Події 11526

У ніч та зранку 29 грудня росія здійснила по Україні найбільш масовий ракетний удар. Загинули цивільні люди у Києві, Львові, Дніпрі, Одесі, Харкові та Запоріжжі. Відомо, що більшість принаймні 120 російських ракет і ще десятків БПЛА були збиті українською протиракетною обороною, але частина спричинила значні руйнування і жертви.

Чим били

Страшні удари по різних куточках держави прокоментував Президент.

«росія била майже всім, що має у своєму арсеналі: «кинджали», С-300, крилаті ракети, БПЛА. Стратегічні бомбардувальники запускали Х-101/Х-505», – заявив він.

Також Володимир Зеленський розповів про серйозні пошкодження, спричинені обстрілами: «Пологовий будинок, навчальні заклади, торговельний центр, багатоповерхівки та приватні будинки, комерційний склад, паркувальний майданчик. Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Харків, Запоріжжя й інші наші міста».

Речник військово-повітряних сил наголосив, що атака тривала тривав приблизно 18 годин.

«росія атакувала Україну 122 ракетами та 36 безпілотниками, написав у Телеграмі віцепрем’єр-міністр України Михайло Федоров. Тривають пошуково-рятувальні роботи. Сили ППО знищили 114 повітряних цілей».

У Національній поліції повідомили про загибель 18 мирних людей, щонайменше 132 поранених.

Київ

За інформацією МВС, на Київщині унаслідок російської атаки пошкоджено 11 приватних будинків та 11 автівок, травмована 1 людина.

У Києві ж – троє загиблих і 28 постраждалих. У Київській міській військовій адміністрації уточнили, що більшість травмованих ушпиталено.

«28 людей постраждали внаслідок ранкової атккит на столицю. 25 постраждалих госпіталізовано в медзаклади міста. Трьом – медики надали допомогу на місці. З-під завалів складського приміщення у Шевченківському районі звільнили чотирьох осіб, – зазначив Володимир Кличко.

Також він додав, що внаслідок влучання ворожої ракети у дах будинку недобудованого бізнес-центру у Шевченківському районі частково зруйновані верхні поверхи (з 10 по 8), а також сталися загорання даху.

Загадом київські чиновники повідомили про постраждалих і руйнування в Дарницькому, Подільському, Шевченківському, Святошинському районах столиці. Зокрема, про пошкодження будівлі станції метро Лук’янівська, пожежі на території складських приміщень, незаселеного багатоповерхового будинку, недобудованого бізнес-центру, гаражів, житлових будинків, гаражів.

Львів

На жаль, після ворожої атаки є поранені та загиблий і у Львові.

За словами міського голови Андрія Садового, постраждало 24 осіб, одна людина загинула, пошкоджень зазнали 3 школи, дитячий садок, житлові будинки.

«Ситуація більш складна, ніж я думав на початку, – наголосив він. – 1 людина загинула, 8 – звернулися за медичною допомогою, з яких один у досить складному стані. Маємо багато руйнувань, 10 багатоповерхових будинків пошкоджено. На місці однієї зі шкіл залишилися одні стіни. На відновлення може піти більше місяця, тож канікули для учнів продовжаться. Усі втрати компенсуємо повністю за рахунок міста. Але для людей це – шок! У такі святкові дні їх спіткала велика біда!».

Також мер Львова заявив, що в місті були пожежі на об’єктах критичної інфраструктури.

Дніпро

6 осіб загинули, 28 поранено внаслідок обстрілу Дніпра. Серед потерпілих – півторарічна дитина, у якої уламкові травми обличчя. 17 поранених наразі перебувають у медзакладах, всі інші – на амбулаторному лікуванні. Троє пацієнтів – у важкому стані.

За інформацією ОВА, над Дніпропетровищою було збито 18 ракет ПвК «Схід», є багато руйнувань.

«Окрім торгового центру і пологового, в місті зруйнований вщент один приватний будинок, пошкоджені 8 адмінбудівель, щонайменше два десятки багатоповерхівок, автівки. На місці працюють всі служби. Комунальники прибирають уламки, вивозять сміття. Благодійники роздають будматеріали. Проходить реєстрація пошкоджень. Є приліт і у Новомосковську. Постраждали дві людини. Понівечені 13 приватних осель», – йдеться у повідомленні.

Харків

У прифронтовому Харкові було аж 20 «прильотів». На жаль, 3 людини загинули, а 13 поранені.

Як зазначив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, було декілька хвиль атак на місто.

«Під час першої хвилі було випущено до 10 ракет. Всього по Харкову випустили більше 20 ракет С-300, Х-22 та «Іскандер». У результаті удару є загиблі, поранені. Ворог бив по цивільним об’єктам, транспортному депо, медичним закладам. У Обласному центрі онкології, для прикладу, пошкоджено 70 вікон і дах», – запевнив чиновник.

Як додав міських голова Харкова Ігор Терехов, усього в місті пролунали 22 вибухи.

«Били не лише по центральних районах, а всюди. Ситуація жахлива. Наразі усуваємо наслідки. Постраждала школа, лікарні, житлові будинки, критична інфраструктура, виробничі лінії. Однак ми все відновимо. Шкода лише, що не зможемо повернути життя тих, кого вбили!», – запевнив він.

Також стало відомо, що серед поранених і о.в. генерального директора однієї з лікарень Харкова Костянтин Лобайко. У нього уламковий перелом стегна та гомілки. Чоловіка прооперували.

Одеса

Під обстріл російських ракет потрапила і Одеса. Там є загиблі та поранені. У Одесі влучання було в житловий будинок.

«Троє людей загинули. 22 людини отримали поранення, серед них двоє дітей (6 та 8 років) та вагітна жінка. Також у важкому стані 26-річна дівчина, лікарі роблять усе можливе. Загалом в лікарнях міста лишається 18 постраждалих, інші після отримання допомоги, продовжують лікування вдома», – наголосив голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

Також він додав, що загалом внаслідок нічної та ранкової атак росіян у місті пошкоджено 21 житловий будинок, серед них два приватних, всі інші – багатоповерхівки. За попередніми підрахунками, різного ступеня руйнувань зазнали близько 70 квартир.

Крім того

Внаслідок ракетного обстрілу в Запоріжжі пошкоджені підприємства, багатоповерхівки й приватний будинок. Відомо про чотирьох загиблих – це дві жінки і ще два невстановлених тіла. Крім того, є 12 постраждалих. На Сумщині у Конотопі після атаки росіян троє травмованих.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини