127560
14:18 25.112023

Київ зазнав наймасовішої атаки дронами від початку війни

Події 8711

25 листопада українську столицю вкотре обстріляла росія. Ця атака ударними безпілотниками була найбільш масовою від початку повномасштабного вторгнення.

Повітряна тривога розпочалася вночі о 2:37 і тривала понад шість годин. БПЛА заходили на Київ численними групами із двох різних напрямків (Приморсько-Ахтарськ Краснодарського краю та Курська область), постійно змінюючи курс за вектором руху. 

Усього по Україні було випущено 75 дронів типу «Shahed-136/131» та 1 керовану авіаційну ракету «Х-69» (її знищили на Дніпропетровщині), але основним напрямком БПЛА був саме Київ.  Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

Також,  як додали у командуванні, ППО працювала у щонайменше шести областях: Київській, Сумській, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській і Кіровоградській і уточнили, що 74 з 75 ворожих дронів було збито.

Загалом впродовж місяця це була четверта атака на столицю безпілотниками. Вона ж стала найбільш потужною від початку війни. 

 «Символічно, що рашисти (нащадки тоталітарної радянського режиму) здійснили цю атаку в День пам’яті жертв голодоморів. Так вони продовжують геноцид України та українців», — зазначили у КМВА.

На жаль, не всі повітряні цілі вдалося знищити. 

«Я прокинулася десь у годин 4. Почула гучний вибух поруч із будинком, – розповіла киянка Наталія. – У під’їзді повилітало із вікон скло. Собака почала бігати по всій квартирі. Вона ховалася і тремтіла. Сусіди почали виходити в укриття. Я теж хотіла піти, але не змогла, бо двері заблокувалися. Згодом якимось дивом мені вдалося розблокувати двері і я також вийшла. На повір’ї бачила уламки «шахедів» і воронку. У декого з сусідів на стінах зараз тріщини, помешкання залишилися без вікон. Але тішить те, що, слава Богу, усі живі».  

Повідомляється, що у Голосіївському районі уламок безпілотника упав на чотириповерховий будинок, а у Дніпровському – на сходовий майданчик верхнього поверху п’ятиповерхівки. 

«У Солом’янському районі двоє постраждалих. Обом медики надали допомогу на місці. Також був виклик медиків у Подільський район – ще один – у Солом’янський», – написав у соціальній мережі Київський міський голова Володимир Кличко.

Згодом стало відомо, що у Солом’янському районі було загорання на території дитячого садка, а також у житловому будинку та в нежитлових приміщеннях. Постраждав 11-річний хлопчик. У нього виявлено гостру реакцію на стрес. Спеціалісти надали дитині усю необхідну допомогу. Така ж реакція на обстріли була в однієї дорослої людини. 

«Ворог здійснив атаку на столицю. Ми працювали у двох районах. Наші фахівці виїжджали на виклики впродовж ночі проти 25 листопада 15 разів. У Солом’янському районі було зруйновано дах дитячого дошкільного закладу. Площа – 100 квадратних метрів, – розповів пресофіцер ГУ ДСНС Олександр Макушенко. – Також нами ліквідовано пожежу з трьома осередками на незначній площі – 2 квадратних метри. За іншою адресою сталося падіння уламка біля п’ятиповерхівки. Внаслідок вибухової хвилі пошкоджено 4 автомобілі та вибито вікна в будинку з першого по п’ятий поверхи. На другому поверсі фахівці ДСНС врятували двох жінок, які були заблоковані у квартирі. Крім того, у Дніпровському районі столиці уламок упав на сходовий майданчик 27-поверхового житлового будинку. Там було пошкоджено технічний поверх».

За словами Віталія Кличка у Києві постраждало 5 осіб, але усім допомогу надали на місцях. 

«Загалом, у результаті російської атаки на столицю постраждали 5 людей, серед них 11-річна дитина. Усі вони отримали медичну допомогу на місцях або в травмпункті, без подальшої госпіталізації.

Ворог продовжує терор. Щоб залякати нас, посіяти паніку і занепад у наших містах та селищах. Та так не буде! Працюємо на життєзабезпечення громад, підтримуємо один одного, разом наближаємо Перемогу!», – запевнив Кличко. 

Як інформували у Міненерго, через атаку дронів у столиці було знеструмлено повітряну лінію — без світла залишались 77 житлових будинків та 120 установ у центральній частині міста. Одразу після відбою тривоги почалися роботи з відновлення електропостачання.

Також на Київщині відключалися повітряні лінії 330 кВ. Попередня причина — пошкодження  внаслідок обстрілу.

Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук відзначив бойову роботу мобільних вогневих груп і подякував за знищення ворожих цілей.

Столична прокуратура почала розслідування за фактом обстрілу Києва. 

«За процесуального керівництва Київської міської прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України)», – наголосили у пресслужбі відомства і  додали, що досудове розслідування наразі здійснюють слідчі ГУ СБУ в м. Києві та Київській області.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини