126193
17:13 13.102023

35-річний іршавчанин убив 55-річну матір, але у суді сусіди його виправдовували

Події 1829

Звісно, убивству, яким би воно не було, виправдання немає. Тим більше, коли рідна дитини знімає руку на власну матір. Тож доволі дивною здається поведінка певних людей, які намагаються знайти раціональне пояснення страшному злочину.

Моторошна трагедія, яка сталася наприкінці цієї весни у Іршаві, просто шокує. Вражає, що померла жінка навіть не була ходячою, а пересувалася по будинку за допомогою рук, тягнучи своє тіло по підлозі. Є тут, щоправда, один нюанс… Незважаючи на проблеми зі здоров’ям, закарпатка полюбляла заглянути у чарчину. Саме алкоголь і став причиною конфлікту між матір’ю та сином.

Тож що трапилося у родині тієї фатальної ночі? Чому чоловік підняв руку на найближчу у світі людину? Який вирок отримав за позбавлення життя матері? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Побив і залишив конати

Звичний спокійний теплий вечір став, на жаль, особливо тривожним для Марії з Іршави (імена з етичних міркувань у матеріалі замінено). 5 травня вона, як завжди, останнім часом перебувала вдома. Чекала на повернення сина. Проте коли Петро прийшов, вона йому вже не раділа… Між матір’ю та сином зав’язалася сварка… Чим вона закінчилася – ніхто не знав. Утім згодом декілька днів поспіль, із жінкою намагалася зв’язатися родичка. Але вона, на подив для неї, не виходила на зв’язок. Тоді іршавчанка зателефонувала до поліції.

Правоохоронці, які прибули на виклик 9 травня, знайшли закарпатку у власному будинку метровою. Згодом стало відомо, що Марія померла через три дні після побиття сином. Молодика затримали… Раніше він уже мав судимість за нанесення тілесних ушкоджень, але відбувся штрафом – 1700 гривень.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «5 травня 2023 року приблизно о 22:30, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння за місцем свого проживання» Петро «реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на заподіяння тілесних ушкоджень, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, пройшовши до спальної кімнати будинку, у якій на підлозі в положенні лежачи на спині знаходилась його мати, під час чергової сварки, будучи агресивно налаштованим, наніс жінці почергово долонями лівої та правої руки близько десяти ударів в область обличчя та численні удари ногами, взутими в кросівки, в область голови, тулуба, в ділянку ребер зліва та справа, лівого передпліччя, гомілкових кісток».

На жаль, травми виявилися важкими, медичної ж допомоги іршавчанці ніхто не надав. Тож вона через декілька днів померла.

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, жінці було заподіяно масу синців та саден, а також переломи хребців ребер, кісток рук та ніг і набряк головного мозку, які кваліфікуються як тяжкі тілесні ушкодження, небезпечні для життя.

Що ж відбувалося у родині тієї ночі

Свою провину у суді Петро визнав, нічого не заперечував, але свою поведінку виправдовував, мовляв, мати вела вже давно асоціальний спосіб життя, зловживала алкоголем та приводила додому людей, які обкрадали будинок.

«Мати протягом останніх 7-8 років зловживала спиртним, у стані сп`яніння приводила додому різних асоціальних осіб, які виносили з дому майно, агресивно поводилася відносно членів сім`ї та влаштовувала вдома сварки, чинила безлад, – заявив він. – Впродовж останнього року перед смертю вона перестала ходити і пересувалася за допомогою рук, тягнучи тіло по землі, але поведінки своєї не змінила».

Чоловік додав, що за матір’ю весь цей час доглядав саме він, через її поведінку навіть звертався до поліції, смерті їй не бажав, хоча вона й сама провокувала його на прояви агресії. Описав також події, що трапилися того злощасного вечора.

«5 травня, а то була п’ятниця, я прийшов додому після роботи. Була приблизно 20 година. Попередньо випив десь 250 грам горілки. Матір знайшов у спальні. Вона лежала на підлозі, була повністю роздягнена та мокра. У хаті я побачив безлад. Коли зробив зауваження, вона почала сваритися та ображати мене нецензурними словами. Щоб якось вплинути на її поведінку, викликав працівників поліції, але вони нічого не зробили… Навпаки, наклали на мене штраф за безпідставний виклик. Після того, як правоохоронці поїхали, мати продовжувала мене ображати. Тож я розлютився і почав наносити їй побої. Спочатку разів десять вдарив матір долонями по обличчю, а потім наніс десь чотири удари ногою по тулубу та в область ребер. Мати пообіцяла, що змінить свою поведінку та попросила принести їй їжу та каву. Отже, я поклав її на ліжко та приніс те, що просила. Відтак залишив її у спальні. У суботу та неділю заходив до неї в кімнату. Вона сиділа на ліжку та розмовляла зі мною, не казала, аби викликав «Швидку медичну допомогу» для неї. Коли зайшов до матері в понеділок зранку, тобто 8 травня, виявив її мертвою. Про все повідомив родичам, які викликали поліцію», – запевнив Петро.

Рідний брат померлої жінки також дав свідчення в суді. Він зазначив, що Марія ще й жила по сусідству.

«Про смерть сестри дізнався від працівників поліції. Останнім часом з нею не спілкувався, тому про обставини її побиття нічого не знаю. Марія протягом багатьох років зловживала спиртними напоями, у стані сп`яніння була агресивною, влаштовувала сварки, водила додому різних алкоголіків, які продавали з будинку все майно, – наголосив чоловік. – Нерідко у стані сп`яніння спала на тротуарах, під чужими огорожами. Сім`я намагалася її лікувати від алкоголізму, разів десять вона проходила лікування, у тому числі, стаціонарне, але після повернення додому через короткий час знову продовжувала пиячити та поводилася негідно. Внаслідок зловживання алкоголем захворіла і не могла підвестися на ноги, тому пересувалася по землі на руках, але все одно продовжувала пиячити. Поки син перебував на роботі, до неї приходили її знайомі, які приносили спиртне. Останнім часом з нею жив Петро. Він і доглядав за Марією».

Племінника закарпатець описав як працьовитого, дисциплінованого та врівноваженого чоловіка, запевнивши, що сестра своєю поведінкою сама «спровокувала його на вчинення злочину».

Такої ж думки про трагедію і сусідка родини.

«Про обставини того, що сталося, мені нічого не відомо. Сварок із будинку я не чула, – зізналася вона. – Марію давно не бачила, оскільки з кінця минулого року вона захворіла і не могла виходити з дому. Знала про те, що сусідка зловживала спиртним, а про її сина ніколи не чула жодного поганого слова. Він порядний та працьовитий».

Тим не менше, суд визнав Петра винним у нанесенні матері тяжких тілесних ушкоджень засудив до 7 років і 6 місяців позбавлення волі.

Звісно, шкода що трагедія сталася, що все закінчилося так сумно… Але ж у той вечір не тільки жінка була п’яною. Син також «причастився» оковитою… Тож сумно, що в результаті цього сімейного конфлікту одне життя відібрано, а інше – поламано… що змінити наразі вже нічого не можна.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини