122946
08:49 6.072023

СБУ повідомила про підозру закарпатцю, який закликав до зміни меж державного кордону та виправдовував злочини рашистів

Події 1022


Йдеться про самопроголошеного «міністра оборони республіки підкарпатська русь», який у 2014 році виїхав до росії і розпочав активно агітувати за прийняття рішень, що несуть загрозу конституційному ладу і територіальній цілісності нашої країни.


В мережі Інтернет він поширював дописи із закликами до порушення територіальної цілісності нашої держави. Також чоловік публікував заяви, котрі виправдовували дії рашистів. Це підтвердила й ініційована Службою безпеки судово-лінгвістична експертиза.

В соціальних мережах він репостив заклики підготувати петицію стосовно «необхідності» відокремлення Закарпаття від України.

Також фігурант «розганяв» ворожі наративи, в яких дискредитував наших захисників. Дії рашистів чоловік визнавав правомірними і необхідними для «визволення України».

За матеріалами СБУ в 2022 році суд визнав фігуранта винним за статтями 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та 338 (наруга над державними символами) Кримінального Кодексу України та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 6 років із конфіскацією майна.

З 2014 року він переховується від суду на території рф. Чоловіка оголошено у міждержавний розшук.

Наразі слідчі СБУ повідомили агітатору про додаткову підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

– ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

– ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Матеріали справи скеровано до суду.

Оперативні та слідчі дії проводилися Управлінням Служби безпеки України в Закарпатській області за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури.

Пресслужба УСБУ в Закарпатській області

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах