120365
17:11 13.042023

У Тячеві чоловіки напилися і побилися до смерті, а ужгородка мало не зарізала співмешканця

Події 1677

Нерідко закарпатці з’ясовують стосунки не словами, а силою і в такому разі конфлікти часом переростають у трагедії. Особливо, якщо амбіції «зашкалюють» від вжитого алкоголю і контролювати емоції не вдається. Цікаво, що кулаки та ножі у хід ідуть майже завжди тоді, коли на столі з’являється оковита…

Наприклад, ужгородка після сварки зі співмешканцем встромила йому у груди ніж і він мало не відправився на той світ… А от у Тячеві сварка між двома сусідами, які ніколи раніше не ворогували, закінчилася смертю одного з них.

Тож що стало причиною непорозумінь? Які вироки винесли суди у справах?

Більше про ці випадки – у матеріалі «Карпатського об’єктива».

Штурхнула ножем, бо розлютилася

22 грудня минулого року, вже майже готуючись до святкування новорічно-різдвяних свят раптова сварка зруйнувала плани на сумісний відпочинок пари ужгородців. Молода жінка ніде не працювала, але мала на вихованні двох неповнолітніх дітей. Її співмешканець, що забезпечував родину, зовсім не чекав на свою адресу такого нападу агресії…

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, того вечора, а була вже 22 година, пара у стані алкогольного сп’яніння перебувала в квартирі. Раптом між ними на побутовому ґрунті виникла суперечка. Тож Інна (імена дійових осіб у матеріалі замінено) «усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій та настання наслідків, схопила кухонний ніж з коричневою дерев`яною ручкою та нанесла чоловікові один удар в область грудної клітки, в результаті чого йому були спричинені тілесні ушкодження у вигляді проникаючого ножового колото різаного поранення грудної клітки зліва з пошкодженням діафрагми, селезінки та великого сальника, які по ступеню тяжкості відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, як небезпечних для життя в момент їх спричинення».

Побачивши кров, молодиця перелякалася і спробувала надати благовірному першу медичну допомогу, викликала «Швидку». Миколу врятували, але на співмешканку він образився так, що навіть на судове засідання не з’явився і надав заяву з проханням розглянути справу без його участі. Утім претензій до Інни чоловік не висунув, а покарання за вчинене вирішив залишити на розгляд суду.

Сама ж жінка свою провину визнала повністю, у вчиненому розкаялася і просила призначити їй м’яке покарання у зв’язку з тим, що в неї на утриманні перебувають двоє неповнолітніх дітей.

Тож суд хоч і визнав ужгородку винною та засудив до п’яти років позбавлення волі, але вирок замінив на більш лояльний – іспитовий строк. Тож якщо вона протягом трьох років вона не скоїть нового злочину, то за ґратами так і не опиниться.

Напилися і посварилися

Справді страшна трагедія сталася ще 15 жовтня 2015 року у Тячеві. Оскільки розгляд справи сильно розтягнувся у часі, вирішальну крапку над «і» суд поставив лише цими днями.

Тож як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, тієї ночі о 3 годині на бетонній сходові терасі будинку між двома сусідами виник конфлікт. Посварилися вони «на ґрунті особистих раптових неприязних відносин після спільного розпивання спиртних напоїв». Тож Степан, «не маючи на меті позбавити життя потерпілого чи спричинити йому тяжкі тілесні ушкодження», наніс Михайлові «один удар ліктем лівої руки в область правої сторони грудної клітки, після чого, схопив його обома руками та навмисно відштовхнув від себе, внаслідок чого, останній, не втримавшись на ногах, впав з бетонної сходової клітки на бетонну доріжку та отримав тяжкі тілесні ушкодження у вигляді прямих переломів 5-6-7-8 ребер, закритого перелому правої променевої кістки, а також закритої черепно-мозкової травми». Від отриманих тілесних ушкоджень чоловік, «перебуваючи на стаціонарному лікуванні, помер».

У суді свою провину закарпатець не визнав і ось що розповів:

«Того вечора я прийшов до свого сусіда в гості. Він запропонував випити горілки, на що погодився. Ми періодично виходили на двір, стояли на бетонних сходах і курили. У хаті я перебував до пізньої ночі. Весь цей час до нас приходили знайомі, які приносили з собою алкоголь та закуску».

За його словами, Михайло постійно вживав спиртне, тобто зловживав алкогольними напоями і постійно падав, коли напивався.

«Коли ми вкотре вийшли покурити, між нами виникла словесна суперечка, оскільки сусід почав нецензурною лексикою обзивати мою дружину. Я сказав, що поговоримо про це, коли будемо тверезі. Однак Міша вдарив мене. Я у відповідь наніс йому один удар ліктем в область грудей та відштовхнув його від себе в той час, коли заходив до будинку, щоб покликати свою дружину і йти додому. Коли ми вийшли з хати, побачили, що сусід лежить на землі під сходами. Сам момент падіння не бачив», – запевнив чоловік.

Степан разом із жінкою та знайомим занесли Михайла до хати та залишили там.

«Ми хотіли, щоб він проспався та протверезів. Після цього пішли додому. Жодних ударів, у тому числі і металевою трубою, я йому не наносив», – додав чоловік.

Утім експерт наголосив, що на тілі покійного Михайла були травми, притаманні таким, які наносяться саме кулаком, або металевою трубою. Проте вони були по життєвими.

«При цьому, причиною смерті найбільш ймовірно є падіння з послідуючим ударом головою. Після отримання вказаних тілесних ушкоджень потерпілий міг виконувати певні життєві функції, пересуватися на невеликі відстані, при цьому, у зв`язку зі станом сп`яніння, міг не розуміти, що з ним відбувається», – заявив він.

Незважаючи на те, що суд визнав закарпатця винним та призначив йому покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі, за ґратами чоловік не опинився, бо від ув’язнення його звільнили у зв’язку із закінченням строків давності.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах