114417
15:39 26.102022

На Берегівщині підлітки посеред ночі пограбували чоловіка, а мукачівець продав чужий гараж

Події 2825

Закарпатці часом крадуть дивні речі, або ж вдаються до відвертого нахабства і силою грабують перехожих. На жаль, злодії не гребують нічим. Аби заволодіти чужим майном, б’ють, або обманюють своїх жертв. Подібних злочинів у нашому краї чимало.

Про деякі з таких випадків і розповість «Карпатський об’єктив».

30-річний мукачівець украв холодильник, диван, бойлер та продав чужий гараж

30-річний мешканець Мукачева вже раніше відсидів 5 років за крадіжки, але улюблене ремесло закинути так і не зміг. У минулому році правоохоронці розкрили декілька скоєних ним крадіжок. Але потрапив на «гачок» стражів» порядку чоловік навіть не за це… а через те, що настільки знахабнів та відчув безкарність, що продав чужий гараж.

Цікаво, що крав молодик не гроші чи банківські картки, а великогабаритні речі і при цьому йому дивним чином вдавалося забрати чуже майно непоміченим.

На першу із розкритих справ, як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, він виправився 4 березня минулого року. І не один, а з двома товаришами. Попередньо «накинув оком» на місцевий ліцей. Прийшов до нього ще затемна, о 5 годині ранку. Оскільки територія без огорожі, лізти через паркан не потрібно було. Тож чоловік разом зі спільниками попрямували прямо до господарських будівель. Там мукачівець розбив навісний замок, пересвідчившись, що ніхто на ним не спостерігає та зайшов до приміщення. Манни небесної знайти не вдалося, тому взяв те, що було. А саме: старі чавунні батареї. Очевидно, статура в закарпатця була не слабкою, адже вільно виніс аж сім радіаторів (п`ять із яких 14-ти реберні, один 7-ми реберний та один 8-ми реберний).

А ще раніше чоловікові вдалося безперешкодно викрасти з чужої квартири холодильник, диван, електричний бойлер, електричну сушарку для рушників та витяжку над газовою плитою.

Незабаром, 9 листопада 2021 року, він пограбував «Укртелеком». Розгулюючи містом приблизно о 4 годині 50 хвилин, його «осінило», що можна вкрасти телефонний кабель. Роздивившись довкола, зрозумів, що на вулиці немає ні душі. Це надало закарпатцеві хоробрості і він через незачинений люк до телекомунікаційної шахти за допомогою металевої сокири відрізав собі 130 метрів кабелю.

Після цього спокійно попрямував додому.

Але вершиною «винахідливості» нашого земляка стала зовсім інша справа.

У березні минулого року він вирішив продати чужий металевий гараж. На таку ідею чоловіка наштовхнуло те, що справжнього господаря гаража він давно не бачив. Тому зробив висновок, що споруда вільна і на ній можна трохи підзаробили. Покупця знайшов швидко. Для того, аби бути більш переконливим, вигадав казочку про те, що гараж його дідуся, навіть показав власноруч написану «розписку». Угоду було украдено і гараж знайшов нового власника за 600 доларів. Проте і справжній господар нікуди не подівся! Коли обидва ґазди гаража зрозуміли, що їх ошукали, звернулися до поліції.

Тож за всі вчинені крадіжки та шахрайство мукачівцеві довелося відповісти. Суд визнав його винним та засудив до 5 років і 2 місяців позбавлення волі.

«Металошукачі» почали з заліза, закінчили пограбуваннями перехожих

Ще двоє мукачівців скоїли в місті серію крадіжок.

Почалося все з того, що спритники поцупили будівельну металеву тачку із огородженого чужого подвір’я. Аби не везти її порожньою, вирішити потягнути ще й алюмінієву драбину.

Невдовзі закарпатці навідалися в гості ще до одного земляка. На каву господар їх не кликав, та й прийшли вони до нього не за запрошенням, а щоб привласнити собі його мангал. Очевидно, залізні вироби найбільше надихали «металошукачів», адже саме з них вони починали свою «трудову» діяльність.

Легке збагачення дуже сподобалося мукачівцям. Ще б пак! Гроші є, працювати не потрібно!

Утім на цьому вони не лише не зупинилися, але й почали вдаватися до все більш нахабних методів заволодіння чужим.

Одного вечора приблизно о 20 годині 40 хвилин у центрі міста вони вкрали з кишені незнайомого чоловіка телефон. Оскільки все зійшло їм із рук, то через два дні, коли стемніло, приблизно о 20 годині, вони вже безцеремонно перестали перехожого і почали викручувати йому руки. Нещасному чоловікові, який нічого не розумів, погрожували і вимагали віддати телефон. Той впав, хоч і опирався, як міг, але зловмисники, скориставшись безпорадністю своєї жертви, витягнули з його кишені телефон та 800 гривень і втекли.

Звісно, що обкрадені та ошукані люди не мовчали, звернулися до поліції. Тож злочинців «вирахували» і притягнули до відповідальності.

На суді закарпатці свою провину не заперечували, однак від надання показів відмовилися.

Обох їх засудили до 4 років і 2 місяців позбавлення волі, проте вирок пом’якшили, застосувавши до них 2 роки іспитового терміну.

Побили і пограбували перехожого

Приблизно за також з схемою привласнення того, що належить іншому, діяли і двоє мешканців села Онок, що на Берегівщині. При цьому одному з хлопців було всього 14, іншому – 15 років.

2 червня майже 1 годині ночі вони побачили перехожого, що йшов вулицею. Вирішили його пограбувати. Наздогнали чоловіка і молодший вдарив його щосили в область носа. Нещасний не витримав удару і впав на землю. Він простив зловмисників не чіпати його, але вони одразу ж почали нишпорити по кишенях. Старший із зовнішньої кишені спортивної кофти витягнув 1850 гривень. Зрадівши такій знахідці, хлопці одразу ж втекли.

33-річний чоловік незабаром оговтався та звернувся до поліції. Юних грабіжників знайшли і притягнули до відповідальності.

Суд визнав обох винними, але, враховуючи молодий вік, пошкодував і засудив до одного року умовного покарання.

Почав із крадіжки сміттєвого контейнера – закінчив гаманцями

Цілу серію пограбувань скоїв іще один мукачівець.

Символічно, що почав він свої «промисли» із малого – 1 травня минулого року о 4 ночі потягнув у центрі міста контейнер для сміття. Для чого він йому знадобився – так і не пояснив…

Менше ніж через місяць, 23 червня, серед білого дня, побачивши залишений біля магазину велосипед, вирішив його привласнити.

Ровер чоловікові дуже сподобався, бо вже за кілька днів, 15 липня, поцупив ще одного «залізного коня» із центрального ринку, сюди ж невдовзі повернувся і за третім. Пізніше, 11 січня 2022 року вже четвертий за рахунком велосипед поцупив із території Центру первинної медико-санітарної допомоги Мукачівської об`єднаної територіальної громади.

А 26 жовтня, добрячи хильнувши зайвого, навідався до місцевого кафе, аби ще «остограмитись». Там помітив на барній стійці телефон і без вагань забрав його собі. Ще один телефон згодом чоловік украв прямо з прилавку у магазині техніки.

Та любив наш земляк не лише випити, а й закусити. Тож 1 липня цього року о 16 годині через незачинені на замок вхідні двері зайшов до під’їзду однієї з багатоповерхівок. Там шляхом пошкодження металевої скоби проник у складське приміщення, звідки таємно викрав три банки з консервацією помідорів, одну банку салату з капусти, три банки варення та 10 кг картоплі.

Та на цьому закарпатець не зупинився. 14 січня приблизно о 18 годині біля одного з супермаркетів, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, витягнув у незнайомого чоловіка з лівої кишені куртки гаманець, у якому було 3 тисячі гривень і втік із ним, залишивши нещасного без копійки грошей.

За всі злочини чоловікові довелося відповісти. Його діяльність стала відомою правоохоронним органам. Суд визнав його винним та засудив до 4 років і 2 місяців позбавлення волі.

На жаль, подібних серійних крадіїв у нашому краї немало. Утім рано чи пізно «промисли» кожного з них закінчуються на лаві підсудних.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах