91085
15:08 12.052021

Стрілянина у школі в Казані у Росії: загинули мінімум 9 людей

Події 4495

У стрілянині в школі міста Казань в російській республіці Татарстан, за офіційними даними, загинуло щонайменше дев’ять людей: семеро дітей, вчителька та робітниця.

Про всю ситуацію надходила суперечлива інформація і кількість загиблих досягала 11 людей.

Голова республіки Татарстан зрештою заявив про сімох загиблих учнів 8-го класу, а у мерії повідомили також про смерть учительки та робітниці школи.

Нападник, офіційно, був один. Його затримали.

Ще більше 20 людей поранені, серед них є важкі.

Скільки жертв?

Кількість жертв все ще уточнюється.

Трагедія сталася у школі №175 міста Казань.

“Ми втратили сімох дітей, учнів восьмого класу – четверо хлопчиків, три дівчинки. Вони загинули ось тут на третьому поверсі. Це велика трагедія”, – заявив Рустам Мінніханов, президент Татарстану.

Пізніше в мерії Казані заявили, що кількість загиблих збільшилася до восьми осіб: “Стало відомо, що загинула ще одна вчителька”.

Ще згодом повідомили про загиблу жінку-працівницю школи.

Перед цим ряд російських медіа з посиланням на свої джерела повідомляли про 11 загиблих.

Ще постраждали 18 дітей і троє дорослих, уточнила речниця Мінніханова. Вісім учнів віком від 9-ти до 15 років у важкому стані, серед постраждалих є і школярі 7-8 років, заявили в Міністерстві освіти Росії.

Дітей евакуювали, заявили у пресслужбі мерії Казані.

У телеграм-каналі “Їду в Татарстан” з’явилося відео, як зі школи виносять поранених дітей. На інших відео видно, що деякі школярі вистрибували з вікон.

Офіційно нападник був один

За словами президента Татарстану і місцевого МВС, нападник був один.

Його затримали.

Повідомляється, що стрілку 19 років, у нього була офіційно зареєстрована зброя (місцеві ЗМІ пишуть, що дозвіл він отримав лише наприкінці квітня).

Раніше джерела ЗМІ повідомляли про нібито двох нападників – другого, за їхніми даними, застрелила поліція. Офіційно ці дані не підтверджуються.

Однак в МВС заявили, що у єдиного затриманого стрілка не було спільників.

При цьому джерело, близьке до ФСБ, розповіло ЗМІ, що у справі про напад на школу в Казані затримали 41-річного чоловіка. Його нібито підозрюють у пособництві.

У будинку, в якому живе затриманий, евакуювали мешканців. Але вибухівки там не виявили.

Прийшов учень, приніс зброю

Підліток проніс зброю в школу, розповіло джерело у шкільній адміністрації.

“Прийшов учень, приніс зброю, поранив однокласників”, – сказав співрозмовник російської агенції “Інтерфакс”.

Восьмикласник зі школи №175 розповів виданню “Медіазона” про сам напад: “Всі почали метушитися, говорити: закрийте двері. Десь за хвилину директор почав кричати: закриваємо двері! Ми закрили двері, через дві хвилини нам сказали, типу… у нас в школі ось ці чорти”.

“Ми через 10 -15 хвилин вийшли приблизно. Не з вікна. Я хотів, але мені вчитель відразу закрив вікно і сказав, типу, “ні”. Потім до нас менти стали стукати у двері: відкривайте, це ми. Ну ми відкрили”, – пригадує школяр.

“Був тихим і неконфліктний студентом”

Дозвіл на зберігання вогнепальної зброї видали підозрюваному 28 квітня, написав у своєму телеграм-каналі депутат Держдуми Олександр Хінштейн, який раніше працював представником Росгвардії, що контролює обіг зброї.

За його словами, охорона в школі була відсутня – тільки “тривожна кнопка”.

16 лютого стрілок отримав мисливський квиток, а за два місяці зареєстрував гладкоствольну рушницю турецького виробництва Hatsan Escort, сказало джерело Інтерфаксу. Цю рушниця і виявили у гімназії, додав співрозмовник ТАСС.

Чоловік закінчив цю школу чотири роки тому, а потім був студентом Татарського інституту сприяння бізнесу.

Він – тихий і неконфліктний студент, у квітні його відрахували через академічну заборгованість. Про це пише РБК з посиланням на власне джерело.Він навчався на 4-му курсі, вивчав програмування, з 15 лютого по 11 квітня проходив практику на фірмі. З 13 квітня 2021 року зв’язок з ним обірвався.”За попередніми даними, молодий чоловік влаштував стрілянину на ґрунті помсти і ненависті”, – сказало джерело ТАСС.

А співрозмовник “Інтерфаксу” сказав, що нападника перевірять на осудність.

BBC

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах