9642
19:12 17.092016

Україна й Угорщина спільно протистоять паводкам

Події 5266

У наш складний час, коли у світі раз по раз виникають різноманітні  конфлікти, трапляються приклади взаємовигідної співпраці. Скажімо, спільна робота України з Угорщиною в питаннях мінімізації негативних наслідків дощових паводків.

383990255-1024x682

Щоб зрозуміти сутність цієї співпраці, потрібно навести  відомості про природні особливості Карпатських гір і прилеглої до них Угорщини. Періодично в Карпатах випадають рясні дощі, що спричиняють швидкі паводки. Лише за годину рівень води в річках може піднятися на метр, а за добу — на  5 метрів і вище. Ще за добу ця височенна хвиля води досягає Угорщини, де опадів могло не бути зовсім. Зрозуміло, що така несподіванка для Угорщини небажана. Це й стало підгрунтям підписання в 1997 році угоди про співробітництво у сфері водного господарства на прикордонних водах. Основні складові угоди — розвиток мережі моніторингу, обмін гідрометеорологічною інформацією, будівництво протипаводкових споруд, запобігання забрудненню водних об’єктів.

Яскравим прикладом співпраці водогосподарників України та Угорщини стало створення спільної автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи «Тиса» для прогнозування паводків та управління водними ресурсами в басейні транскордонної річки Тиса. Нині українська частина АІВС «Тиса» складається з 50 автоматизованих станцій, які з інтервалом кілька хвилин вимірюють гідрометеорологічні показники. Ці дані миттєво передаються в Центр збору та обробки інформації, що в Ужгороді, а звідти — в угорське місто Ніредьгаза.

Водночас інформація з метеорологічного радара на території Угорщини надходить і в Україну. Додамо, що значна частина обладнання, яке встановлено в Закарпатській області, також надійшла з Угорщини. Усе це дає змогу обом країнам мати повну однотипну картину умов формування паводків і на основі сучасного програмного забезпечення робити прогноз. Додамо, що аналогів такої системи на пострадянському просторі немає, а з огляду на особливості зовнішньої політики Росії невідомо, чи колись буде.

Та інформаційною складовою міжурядова угода між Україною й Угорщиною не вичерпується. Ще одна її важлива складова — проектування і  будівництво протипаводкових споруд, зокрема узгодження розрахункових рівнів води. Зрозуміло, що не може бути такого, щоб рівень води в Тисі на українському боці кордону відрізнявся від рівня води на угорському боці.

Зрештою, майже за 20 років міжнародної співпраці у Закарпатській області  створено сучасний протипаводковий комплекс, до якого належать не лише засоби збирання, передачі та обробки інформації, а й сотні гідротехнічних споруд для боротьби з паводками. І хоч паводки на Закарпатті не припинилися, повідомлень про них майже немає, бо нині їх вдалося приборкати.

Додамо: щойно в угорському місті Егер відбулася чергова 20-та зустріч фахівців водного господарства обох країн з питань подальшого розвитку взаємовигідної співпраці.

Віктор ВИШНЕВСЬКИЙ,  
доктор географічних наук, для «Урядового кур’єра»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах