ko.net.ua

Закарпаття – у червоній зоні: критична кількість хворих та переповнені лікарні

З 8 березня Закарпаття опинилося в червоній зоні. Так вирішили на позачерговому засіданні держкомісії з питань надзвичайних ситуацій. Лікарі б’ють на сполох. Кажуть, ситуація в області критична. Лікарні заповнені на понад 80%, нових хворих уже просто нікуди класти.

У Закарпатській ОДА повідомили, що в регіоні зростає кількість осіб, які мають підтверджений діагноз коронавірусної інфекції. Днями медики зафіксували антирекорд – 748 хворих за добу.

«Ситуація в області критична, лікарні переповнені. Ураховуючи тенденцію останніх днів, у наших медичних закладах не залишиться жодного вільного ліжка. Попереду вихідні. Нам терміново потрібно розірвати ланцюг інфікування», – заявив голова ОДА Анатолій Полосков.

Згідно з рішенням, зокрема, обмежують:

– роботу закладів громадського харчування (окрім адресної доставки та замовлення на виніс) ;

– приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах та в інших закладах розважальної діяльності;

– приймання відвідувачів закладами культури і проведення культурних масових заходів;

– діяльність непродовольчих ринків;

– відвідування закладів освіти незалежно від форми власності її здобувачами, крім здобувачів закладів дошкільної освіти, спеціальних закладів освіти та учнів 1–4-х класів закладів загальної середньої освіти;

– обмеження стосуються і роботи спортзалів, фітнес-центрів, басейнів.

В області перестав курсувати громадський транспорт, а з 8 березня призупинилося й залізничне сполучення. Укрзалізниця повідомила, що припиняє продаж квитків у «червоне» Закарпаття.

Запровадити червону зону просили й керівники п’яти закарпатських медзакладів, де лікують хворих на COVID-19. Вони звернулися до облради терміново відреагувати на ситуацію через збільшення кількості пацієнтів, які потребують госпіталізації. Зокрема й киснезалежних.

Директор Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк наголосив, що в краї новий сплеск захворювання.

– За минулий тиждень в області зафіксовано 3819 нових випадків COVID-19. Статистика захворюваності зросла на 24%. На Закарпатті померло вже 1000 хворих. Щодня маємо близько 12–17 летальних випадків. Над цими цифрами потрібно задуматися й дотримуватися простих карантинних правил, – наголошує лікар. – Ми змушені збільшувати кількість лікарняних ліжок, але це не може тривати безкінечно. Адже ліжко без медичного працівника і кисневої терапії нічого не значить. Усі реанімаційні лікарні області заповнені. Ліжка інтенсивної терапії повністю зайняті. Хочу також звернути увагу, що дуже багато саме молодих хворих, а також дітей.

Медична система Закарпатської області на сьогодні перевантажена, кажуть лікарі. Усе через те, що населення не дотримувалося елементарних правил: правильного носіння маски, соціальної дистанції, миття рук, уникнення багатолюдних місць.

Іван Курах, директор Ужгородської міської клінічної лікарні, розповідає:

«Ми розгорнули додаткові ліжка, маємо зараз 190 ліжок для ковідних хворих. Практично всі вони зайняті. Хворі потрапляють до нас зазвичай у важкому стані. Якщо ми не будемо дотримуватися санітарних норм і правил, якщо не будемо вакцинуватися, то ніколи не справимося з коронавірусом. Наразі ситуація критична. Повірте, коли помирають молоді люди, то це страшно. Третя хвиля COVID-19 дуже токсична та небезпечна, – поінформував лікар.

Найбільше ліжок для лікування ковідних хворих розгорнуто в обласній клінічній лікарні – 200. Наразі там 160 осіб із діагнозом COVID-19. З них 120 хворих на кисневій терапії, 60 пацієнтів повинні бути в реанімації, адже сатурація в них у межах 85. Утім у реанімації тільки 6 ліжок і збільшити їхню кількість неможливо.

Про це розповів головний лікар обласної клінічної лікарні Юрій Яцина.

– Щодня в нашому закладі використовують 25–30 кисневих балонів, зранку їх залишалося всього 5. Цього вистачить години до 16-ї, не більше. І що скажете мені з цим робити? Як рятувати життя? Знаю випадки, коли люди, маючи позитивний тест на коронавірус, гуляють по місту, ходять у магазини, зустрічаються з родичами і таким чином поширюють хворобу. Схаменіться нарешті!

– Мені байдуже, чи вірите ви в цю недугу! Ми з моїми колегами спираємося на доказову медицину. І щодня зустрічаємося зі смертю. Просто вдягніть маску, дотримуйтеся дистанції – це ж не так важко! Допоможіть нам, бо наприкінці тижня будемо мати колапс! – наголосив Юрій Яцина.

Не є винятком і Центр легеневих хвороб. Лікарі кажуть, що напруга зростає, кількість хворих стрімко збільшується.

– Червона зона є інструментом для того, аби ми приборкали цю хворобу. Головне, щоб це не була тільки формальність і всі дотримувалися правил.

Наразі в нашому закладі вистачає кисню, але бракує реанімаційних потужностей. У нас 90 ліжок. У міру того, як будемо виписувати пацієнтів, прийматимемо хворих, – наголосив директор Центру легеневих хвороб Василь Скрип.

Загалом лікарі кажуть, що найефективніший спосіб подолати цю недугу – зробити щеплення. Закарпаття наразі пасе задніх щодо вакцинації. Адже як серед медиків, так і пацієнтів є багато пересторог стосовно цієї вакцини. Часто це пов’язано з браком достовірної інформації. Утім лікарі закликають усіх вакцинуватися.

За словами медиків, червона зона має сприяти зменшенню кількості нових пацієнтів. Головне, аби всі без винятку дотримуватися карантинних правил.

Христина БІКЛЯН