ko.net.ua

Витоки газу на Виноградівщині цього тижня шукають за допомогою мобільної лабораторії

Цього тижня мешканці Виноградова та Виноградівського району спостерігають на вулицях машину з написом “Пошук витоків газу”. Це – мобільна лабораторія, яка використовується для надтрасової перевірки герметичності газопроводів. Простими словами, шукає, де на газопроводах, що розташовані під землею, є витоки газу. Лише за перші дві дні за допомогою цієї машини газовики виявили 41 витік на підземних газопроводах Виноградова.

Закарпатським газовикам мобільну лабораторію в допомогу привезли колеги із АТ “Чернівцігаз”. Ще по одній такі машині працюють у Харківській та Житомирській областях.

“Лабораторія працює за таким принципом: під бампером є 8 трубочок-повітроприйомників. Через них повітря компресором затягується в обладнання машини. Одразу лазер спектрально аналізує закачаного повітря на наявність метану. Отриману інформацію передає на монітор комп’ютера. Після того, як ми бачимо, що є ознаки метану, ми зупиняємося і починаємо визначати природу походження метану. Бо метан може бути не тільки в газі: це і продукти життєдіяльності, вміст каналізацій, розкладання тварин у літній період… Якщо підтверджується, що у даному випадку метан є наслідком витоку газу, визначаємо концентрацію загазованості у ґрунті і далі, згідно з правилами безпеки, передаємо заявку у аварійну службу. Тоді вже аварійна машина виїжджає на місце і проводить роботи з ліквідації витоку”, – пояснює старший майстер дільниці комплексного приладового обстеження АТ «Чернівцігаз» Ярослав Бабінчук.

За словами головного інженера АТ “Закарпатгаз” Віктора Водзінського, за один день, в залежності від складності маршруту і особливостей газопроводу, така лабораторія може обстежити 40-50 км. Якщо на газопроводі багато витоків, потрібно витратити більше часу для дообстеження. Якщо кількість витоків 10-15, то фахівці зможуть проїхати орієнтовно 25 км на день. А от людина за день може пройти та якісно обстежити 1,5-2 км.

Виявлення витоків на наземних та підземних газопроводах, а також ремонт та заміна цих газопроводів — один з видів діяльності щоденної роботи закарпатських газовиків. Кошти на виконання цих робіт йдуть із коштів, які споживачі сплачують за розподіл газу.

Загалом за 11 місяців поточного року працівники служби комплексно-приладового обстеження АТ «Закарпатгаз» виявили понад 10 тис витоків газу. З них — 3,5 тис були виявлені та ліквідовані на підземних газопроводах.

Пресслужба АТ «Закарпатгаз»