82056
12:10 5.112020

В Ужгороді містяни повстали проти «червоної» зони

Події 9059

У четвер, 5 листопада, мешканці обласного центру протестували проти входження міста до «червоної» епідеміологічної зони.

Кілька сотень краян зібралися під Закарпатською ОДА на протест проти обмежень, передбачених «червоною» зоною. Серед мітингувальників – підприємці, що працюють в галузі торгівлі, громадського харчування, спортивної сфери, а також представники приватних навчальних закладів, гуртків і мистецьких шкіл.

Протестувальники закликали уряд скасувати рішення внести Ужгороді у «червону» зону. Вони також тримали в руках плакати із гаслами: «Я не можу заробити дітям на хліб!», «Роботу бізнесу!», «Влада до народу!».

– Я хочу працювати. Це моє конституційне право. У мене троє дітей і їх потрібно годувати. Чому інші працюють, а ми не можемо? Усіх карантинних норм ми дотримуємося. Скільки це ще буде тривати? – обурюється ужгородка, яка працює в галузі громадського харчування.

Нагадаємо, Ужгород віднесли до «червоної» зони, бо рівень захворюваності на COVID-19 в місті протягом двох тижнів був — 423 випадки на 100 тисяч населення, а має бути не більше 320-ти.

Тільки за останню добу в Ужгороді виявлено 76 нових випадків коронавірусної інфекції, 4 людей померли.

З протестувальниками поспілкувався чинний міський голова Ужгорода Богдан Андріїв та заступник голови Закарпатської ОДА Олег Коцюба.

– У нас дуже складна ситуація в Україні та на Закарпатті зокрема з поширенням коронавірусної інфекції. Я позавчора зранку спілкувався з головним санітарним лікарем України Віктором Ляшко. Сьогодні-завтра має відбутися засідання Державної комісії ТЕБ та НС. Саме там розглядають різні варіанти пом’якшення карантину в «червоній» зоні. Я запропонував відновити роботу громадського транспорту (з максимальною його кількістю) та відновлення роботи садочків та дошкільної освіти. Я вас прошу, не ускладнюйте ситуацію! – звернувся до присутніх мер.

У свою чергу Олег Коцюба наголосив на тому, що на Закарпатті критична ситуація з COVID-19.

– Нині ми маємо антирекорд – 379 випадків за добу. Усі заклади охорони здоров’я області, які задіяні для допомоги хворим з коронавірус, забиті вщент. Відповідно до нашого звернення, яке підписано головою Закарпатської ОДА, вчора було прийняте рішення Кабінету Міністрів, яке зобов’язує суб’єктів дотримання всіх карантинних вимог. Текст цієї постанови ще не оприлюднений. Я сподіваюся, що нині-завтра він буде оприлюднений і відбудеться засідання Державної комісії ТЕБ та НС. Тільки після того, як будуть визначені нові правила карантинних обмежень, буде зрозуміло яким чином функціонуватиме транспорт, бізнес, освітня сфера, – зазначив заступник голови ОДА.

На мітингу також був присутній і Михайло Поляк, директор КНП «Закарпатська обласна інфекційна лікарня». За його словами, якби закарпатці (зокрема й ті, які присутні на мітингу) виконували прості правила: соціальна дистанція, носіння маски, дезінфекція, такої ситуації із коронавірусом не було би.

– Поки ви і ваші рідні не потрапили в таку складну ситуацію із коронавірусом, доти у вас все спокійно. Я розумію, що для вас бізнес на першому місці. Але насправді, на першому місці є людське життя. Ситуація є дійсно критична. Усі лікарні Ужгорода заповнені на 96%. Ми не маємо куди класти хворих. Нам не вистачає кисню! – наголосив Михайло Поляк.

Утім позицію протестувальників це аж ніяк не змінило. Вони почали кричати «ганьба» лікарю, навіть не слухаючи те, що до них намагалися донести.

Тож конструктиву було дуже мало, а емоції зашкалювали. За подальшим перебігом подій слідкуйте на нашому сайті.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Всі новини