ko.net.ua

Троє закарпатців померли через порушення правил експлуатації газових приладів за 2 роки

З початком опалювального сезону питання безпечного використання газу в побуті стає надзвичайно актуальним. Адже отруєння чадним газом може спричинити втрату свідомості, погане самопочуття та навіть летальні випадки. Інколи порушення правил експлуатації газових приладів призводить до трагедій: вибухів, які спричиняють серйозні травми та жертви. Лише впродовж 2019-2020 років у Закарпатті сталося 14 нещасних випадків, у яких постраждали 25 осіб. Троє з постраждалих померли.

«Причинами таких ситуацій нерідко стає те, що під час обігріву помешкання чи приготування їжі споживачі нехтують простими та дуже важливими правилами безпеки. Ризики у рази зростають з початком опалювального сезону, і це закономірно», — пояснив головний інженер АТ «Закарпатгаз» Віктор Водзінський.

Напередодні опалювального сезону збільшується і кількість викликів аварійних бригад Закарпатгазу. Найбільш поширеними причинами виникнення аварійних ситуацій в холодну пору року є недотримання споживачами правил безпеки при користуванні газом у побуті, самовільні втручання в систему газопостачання, залучення споживачами до роботи з газовими приладами сторонніх осіб, а також несправність димових і вентиляційних каналів.

За словами Віктора Водзінського, чи не найбільшу небезпеку несуть порушення на кшталт недбалого ставлення до стану димових та вентиляційних каналів. Саме вони найчастіше призводять до сумних наслідків, пов’язаних з отруєнням чадним газом. Користуватися будь-якими газовими приладами за відсутності тяги категорично заборонено. Відсутня або зворотна тяга – дзвіночок, коли необхідно відразу ж відключити газові прилади та звернутися до фахівців. Нехтування цим правилом може стати фатальним.

Для того, щоб уберегти себе та свою родину від отруєння чадним газом, необхідно розуміти, звідки він береться і як впливає на організм людини.

Чадний газ не має ані кольору, ані запаху. Він утворюється при неповному згорянні природного газу внаслідок недостатнього повітрообміну. Окрім того, чадний газ може концентруватися у приміщеннях не тільки при згорянні природного газу, а й при згорянні твердого палива, при пожежі тощо.

Тож Віктор Водзінський нагадав кілька правил, дотримання яких допоможе вберегтися від отруєння чадним газом:

При виявленні запаху газу треба негайно викликати аварійну газову службу за номером 104, закрити кран подачі газу та відкрити вікна та двері. Після виклику залишайтеся на зв’язку — диспетчер аварійної служби АТ «Закарпатгаз» надасть усі необхідні інструкції.

АТ «Закарпатгаз» закликає споживачів бути максимально відповідальними й дотримуватися правил безпечного поводження з газовими приладами у побуті.