ko.net.ua

Нове зонування: на карті Закарпаття з’явилася «червона» зона

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на позачерговому засіданні 10 вересня ухвалила рішення про зміну зонування епідемічної небезпеки поширення COVID-19. На карті України побільшало «червоних» зон. До них, зокрема, потрапили 37 міст і районів.

На Закарпатті у «червоній» зоні опинилося прикордонне місто Чоп. До «помаранчевої» зони віднесені: міста Ужгород та Мукачево, Мукачівський, Рахівський, Тячівський та Ужгородський райони Закарпатської області. До «жовтої» зони: міста Берегове та Хуст, Великоберезнянський, Виноградівський, Воловецький, Іршавський, Міжгірський, Перечинський, Свалявський та Хустський райони Закарпатської області. До “зеленої” зони: Берегівський район Закарпатської області.

Для довідки: у «червоній» зоні найсуворіші карантинні заходи, зокрема  закриття дитсадків і шкіл з переведенням учнів на дистанційне навчання; у пунктах «червоної» зони потяги не беруть пасажирів. З певними обмеженнями працюють кафе, торгові центри і громадський транспорт.

У «помаранчевій» зоні існують обмеження на:

– проведення масових (культурних, спортивних, соціальних, релігійних, та інших) заходів дозволене за участі не більше як 220 осіб. Одна особа на 10 кв. метрів площі будівлі;

– заборонена діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім готелів;

– відвідування групових занять у професійних та вищих навчальних закладах освіти дозволене групами не більше 20 осіб.

– проведення медзакладами планових госпіталізацій теж тимчасово обмежене. Це не стосується надання медичної допомоги вагітним, новонародженим, пацієнтам з онкозахворюваннями, паліативних хворим та випадків, коли є ризик для життя пацієнта;

– заборонена діяльність спортивних залів та фітнес-центрів, крім закладів, що можуть забезпечити відвідування не більше 1 особи на 10 кв.м. приміщення;

– заборонений прийом дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку – санаторіїв і таборів у столиці та передмісті.

– перевезення пасажирів автомобільним та міським громадським транспортом здійснюється тільки в кількості 50% місць для сидіння.

Для визначання зон враховують 4 показники: завантаженість ліжок у лікарнях, середня кількість тестувань у регіоні, виявлення нових випадків та динаміка зростання нових випадків інфікування.  Нове зонування розпочало діяти віднині.

Держпродспоживслужба