ko.net.ua

Із Закарпаття в Угорщину пливуть Тисою тонни сміття

На річці Тиса на території Угорщини сходить невелика паводкова хвиля і несе дедалі більше комунального сміття з України.

Внаслідок опадів, котрі випали на території басейну Верхньої Тиси, далі по течії, на території Угорщини сформувався невеликий паводок. Служба моніторингу водного управління на основі даних встановленої системи камер повідомила, що з української території по течії річки щохвилини надходить близько двадцяти комунальних відходів.

У відомстві також додали, що за прогнозом Державної метеорологічної служби Угорщини в подальші дні на території Верхньої Тиси очікується до 6 мм опадів, що призведе до подальшого підйому рівня води, і наступні паводкові хвилі, ймовірно, принесуть ще сміття, зокрема пляшки.

На відповідній ділянці річки у четвер оголошено надзвичайний стан ліквідації забруднення води третього ступеня, ПЕТ-пляшки та інші комунальні відходи з річки вилучають за допомогою машинного ланцюга.

За даними Національного управління водних ресурсів Угорщини, протягом вихідних розпочнеться прибирання сміття біля с.Тисасалка, зокрема й на найбруднішій ділянці річки Тиса в Угорщині – заплави у лісі мережі природоохоронних ділянок Natura 2000.

Вперше на запрошення угорських водників в акції разом із волонтерами та цивільними візьме участь більше півсотні водних спеціалістів з України.

Національне управління водних ресурсів Угорщини долучиться до акції, надавши необхідну техніку, спеціалістів та волонтерів, пише karpat.in.ua