ko.net.ua

Українські та словацькі прикордонники удосконалювали навички спільного патрулювання

Днями в Ужгороді та в населеному пункті Вишнє Нємецьке (Словаччина) пройшли спільні навчання представників Чопського прикордонного загону Держприкордонслужби України та Управління Прикордонної поліції та Поліції у справах іноземців м. Собранці Президії Поліцейського корпусу Словацької Республіки.

У тренінгу взяли  участь співробітники підрозділів охорони кордону, які безпосередньо залучаються до несення служби у складі спільних патрулів.

Впродовж двох днів українські правоохоронці та їхні іноземні колеги поглиблювали знання з правил несення спільної служби, вивчали нормативно-правові документи обох держав з цього питання, відпрацьовували практичні навички та обмінювалися набутим досвідом.

Навчання проводили викладачі Національної академії Держприкордонслужби України імені Б.Хмельницького та Середньої школи підготовки Поліцейського бюро в м.Кошице (Словаччина). Теоретичні заняття і практичні відпрацювання питань організували в Україні – на території відділу прикордонної служби «Ужгород», та в Словаччині – в суміжному відділі прикордонного контролю «Вишнє Нємецьке».

Як зауважив керівник занять викладач Національної академії Держприкордонслужби полковник Сергій Каштелян: «Основною метою дводенного курсу є, насамперед, формування єдиних підходів до організації спільних патрулювань. Не менш суттєвим є чітке усвідомлення прикордонниками своїх прав та повноважень під час виконання службових обов’язків як на території своєї держави, так і на суміжній стороні».

Один з викладачів Середньої школи підготовки Поліцейського бюро в м.Кошице зазначив: «Своїм головним завданням під час цього курсу вважаю нагадати як словацьким поліцейським, так і українським прикордонникам правила безпечного несення служби. Кордон – місце підвищеного ризику, будь-яка помилка може призвести до фатальних наслідків. Виходячи на службу, правоохоронець, перш за все, повинен чітко керуватися чинним законодавством. Проте, не менш важливим є повернутися неушкодженим після чесного та сумлінного виконання обов’язків служби».

Варто зазначити, що такі спільні патрулювання практикують з метою забезпечення контролю за режимом українсько-словацького державного кордону для запобігання його незаконному перетину поза пунктами пропуску, затримання осіб, які незаконно перетнули спільний кордон, виявлення і затримання осіб, які організовують незаконне перетинання спільного кордону, перевірки транспортних засобів, що підозрюються у використанні для вчинення правопорушення на спільному кордоні, а також для обміну досвідом з питань забезпечення охорони спільного кордону.

Спільні патрулювання проходять по обидві сторони українсько-словацького кордону та вже довели свою ефективність.

Від початку 2019 року було вислано понад 244 таких патрулів. Результатом їхньої служби стало затримання 17 незаконних мігрантів.

dpsu.gov.ua