ko.net.ua

Тиша… І вздовж доріг відеокамери стоять

З моменту підписання Президентом закону про відеоспостереження на дорогах та появи камер минув рік. Нагадаємо, що зміни до Правил дорожнього руху парламент ухвалив саме в середині липня 2015-го.

Документ, про який ідеться, має регулювати роботу автоматичних фото- й відеокамер на дорогах і надавати можливість штрафувати власників авто дистанційно. Їм надсилатимуть документи про порушення з інтернет-посиланням на фотографії чи відео з доказами. Порушення, зняті автоматичними камерами, розглядатимуть без водія або власника авто.

З липня пілотний проект із застосуванням трьох камер запрацював аж у двох містах України: Одесі та Києві. «Дорожнє око» урочисто представляв Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ. Під час цієї хвилюючої миті його підтримувала Хатія Деканоїдзе, голова Нацполіції. Проект було присвячено річниці створення та роботи нової поліції.

Міністр внутрішніх справ зауважив, що наразі водії та власники автівок отримують тільки попередження. Та вже незабаром відеоспостереження запрацює на повну потужність. Арсен Аваков також підкреслив: «Для того, щоб був порядок і комфорт на дорогах, доведеться зайнятися самодисципліною – кожному з нас. Це один із кроків цивілізованості, який доведеться зробити». Пан міністр також зазначив, що після апробації по всій країні будуть установлені тисячі відеокамер. Метою проекту є автоматична фіксація порушень швидкісного режиму за допомогою сучасних камер та без участі полісменів.

Тож водії за кермом уже можуть починати вправлятися в правильному та ввічливому поводженні на дорогах нашої області. А система спостереження працюватиме таким чином: камера фіксуватиме порушення швидкості, відтак інформація передаватиметься до центру обробки даних Національної поліції. Відомості оброблятиме оператор-полісмен, а результатом стане електронна адміністративна постанова для власника автотранспорту.

Для власників автівок із державними номерами «листи щастя» надходитимуть Укрпоштою. Але ж на Закарпатті більше машин на іноземних номерах. Їхні власники отримуватимуть постанову від Держприкордонслужби.

Система фіксації по всій Україні має запрацювати вже наступного року. Тож, закарпатські водії, починайте чепуритися для фото- та відеозйомок.

До речі, Верховна Рада посилила відповідальність за керування в нетверезому стані. За законопроект у другому читанні проголосували 243 народні обранці.

Згідно зі змінами, за керування авто в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння або під дією лікарських засобів установлено штраф 10 200 грн та позбавлення водійських прав строком на один рік. У разі повторного порушення закону того ж року водій отримає «чек» на 20 400 грн і буде позбавлений радощів керування строком на три роки. А за нехтування «сухим законом за кермом» два роки поспіль водій ризикує зменшити свій гаманець на 40 800 грн і віддати права на зберігання поліцейським аж на 10 років.

Софія ПЕКАРОВИЧ