5470
19:28 14.072016

В Ужгороді провели рейд з виявлення дітей, які займаються жебракуванням

Події 1724

Керівник ювенальної поліції підполковник Василь Мадяр спільно з правоохоронцями управління превентивної діяльності ГУНП у Закарпатській області провели в Ужгороді рейд з виявлення дітей, які займаються жебракуванням та бездоглядних неповнолітніх. Такі перевірки у всіх регіонах  Закарпаття є регулярними. Вони у більшості випадків відбуваються спільно із співробітниками служб у справах дітей міськрайадміністрацій.

PM650image002

Сьогодні, 14 липня, за результатами рейду одну матір притягнуто до відповідальності з ст. 184 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення, тобто невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей та задокументовано факт жебракування дітьми 8 та 10 років. Жінка, яку притягнули до адміністративної відповідальності, свою вину заперечує та переконує, що жебракує сама, а діти просто іноді йдуть з нею за компанію.

Василь Мадяр розповідає, що виявити, задокументувати та довести до суду факт втягнення дитини в жебракування досить важко. Такі правопорушення потребують специфічного документування. Потрібно зафіксувати момент передачі неповнолітніми грошей своїм батькам. Також батьків можна притягнути до відповідальності, якщо діти дадуть свідчення про примус, але так відбувається нечасто.

Загалом з початку року було 14 фактів притягнення осіб до кримінальної відповідальності за жебракування їх дітей. Це ті батьки, на яких кілька разів складалися адміністративні протоколи. Крім цього, 6 раз притягалися до відповідальності батьки за ст. 150-1 Кримінального Кодексу України, тобто використання малолітньої дитини для заняття жебрацтвом. В даному випадку мова йде про тих людей, які використовують своїх дітей, частіше немовлят, щоб просити милостиню. Найбільше ж тих, хто притягується до відповідальності вперше  і обмежується адмінпротоколом.

В ювенальній поліції пояснюють, що залучення та використання дітей для жебракування є серйозною проблемою, адже мова йде не лише про матеріальну вигоду, а і про розвиток дитини та її соціальну незахищеність. Найчастіше просять милостиню діти з неблагополучних сімей, де батьки вживають алкоголь, ведуть аморальний спосіб життя. За рахунок обмеження дитячої свободи такі сім’ї вирішують свої фінансові проблеми, що є неприпустимим. Особливо цинічним є залучення до такої діяльності немовлят та тих діток, які весь рік навчаються в школі, а замість заслуженого відпочинку отримують від батьків примус займатися тяжкою та злиденною роботою.

«Побутує думка, що жебракування, в тому числі і дитяче, – це своєрідний бізнес, але це не так. Ужгород є абсолютно не рентабельним для такої діяльності. Діти, які просять милостиню, вирішують соціальні проблеми своїх батьків. Часто дорослі замість того, щоб самостійно заробити на сім’ю, порушують права найменших і змушують працювати саме їх», – розповідає керівник ювенальної поліції підполковник Василь Мадяр.

В поліції наголошують, що якщо закарпатці та гості міста відчувають прихильність, співчуття та бажання допомогти таким дітям, то замість дати їм кілька гривень, краще зателефонувати в поліцію. Такі малята знаходяться в своєрідному сімейному рабстві і роз’яснювальна та профорієнтаційна робота правоохоронців з їх батьками є значно ефективнішою, ніж пожертвуваних кілька копійок, інформує відділ комунікації поліції Закарпатської області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах