5328
14:20 13.072016

Карпатська різанина. Інтерактивна карта вирубок на основі супутникових знімків

Події 2584

Загалом в Україні лісом укрито 16% території. В карпатських регіонах – 40%. На Закарпатті – 51%, це третій показник у Європі після Швеції та Фінляндії.

map

Збір, обробка даних та графіка: Ярина Михайлишин

Щоб побачити вирубки клікайте тут

Від бензопил не захищені навіть природні парки та заповідники. В районі гори Попадя, від села Осмолода (Івано-Франківщина) до Лопухова (Закарпаття) вирізано територію розміром понад тисячу футбольних полів.

73% українських лісів управляються Державною аґенцією лісових ресурсів України. Решта 27% належать місцевому самоврядуванню, Мінагрополітики, Міноборони, природним паркам тощо.

За 2015 рік підприємства Держлісаґенції сплатили в бюджет держави понад 3 млрд грн.

Промисловий вік сосни – 40-80 років. В цей період свого життя дерево є найбільш якісним і, відповідно, дорогим.

Проаналізувавши дані супутникових знімків основної частини Українських Карпат, ТЕКСТИ обрали кілька ділянок, які постраждали найбільше, і підрахували масштаби.

Червоним кольором позначено території, які наш алгоритм (детальніше про нього – під картою) визначив як вирубки, здійснені протягом чотирьох років – з літа 2011-го до червня 2015 року.

Також ви можете переглянути карту в режимі “Природний колір” (без червоних маркерів). Ще одна можливість – порівняти супутникові знімки Карпат за серпень 2000-го і червень 2015 року, щоб побачити, як змінилися вирубки за 15 років.

Ця інфографіка перша із серії матеріалів присвяченого вирубці лісів в Україні і в українських, польських та румунських Карпатах.

Щоб побачити вирубки клікайте тут

Заготівля лісу на Свидовці

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах