49467
18:16 14.012019

Стало відомо ім’я німецького журналіста, який інструктував паліїв Угорського центру в Ужгороді

Події 1823

Сьогодні, 14 січня, у Кракові відбулося перше судове засідання над поляками, затриманими за підозрою у підпалі будівлі Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді, який стався 4 лютого 2018 року. як заявив на засіданні організатор підпалу Міхал Прокопович, на вчинення цього злочину його надихнув німецький журналіст Мануель Оксенрайтер, відомий прокремлівськими поглядами.

«Усі дії були здійснені згідно з чіткими інструкціями Мануеля Оксенрайтера. Моєї ініціативи в цьому не було. Основною метою було не розпалити міжнаціональну ворожнечу, а скомпрометувати «українських бандерівців», – заявив Міхал Прокопович, якого процитувало «Радіо Свобода».

Також підозрюваний заявив, що передавав інструкції іншим паліям за допомогою месенджерів.

Минулого тижня в листуванні з кореспондентом Радіо Свобода в російській соціальній мережі «ВКонтакте» Оксенрайтер категорично заперечував свою причетність до підпалу Угорського культурного центру, назвавши цю версію «нісенітницею». При цьому серед його друзів у соціальній мережі виявився один із паліїв, Томаш Рафал Шимковяк, сторінка якого зараз видалена. Після запитання про те, чи знайомий Оксенрайтер із кимось із поляків, обвинувачених у підпалі, він закрив доступ до свого профілю для користувачів, які не є його друзями.

Підпал Угорського культурного центру в Ужгороді був здійснений 4 лютого 2018 року.

Згідно з дотеперішніми матеріалами справи, замовник підпалу – «німецький журналіст», ім’я якого досі не називали. Співробітник Інституту гуманітарних досліджень у Відні, дослідник європейських правих і їхніх зв’язків із Росією Антон Шеховцов уже висловлював упевненість, що цим «журналістом» був німець Мануель Оксенрайтер. Він відомий як регулярний «викривач злодіянь» «української фашистської хунти» в ефірах російських телевізійних «Першого каналу» і RT, друг російського політолога, лідера так званого «Міжнародного євразійського руху» й ідеолога «євразійської цивілізації» з центром у Росії Олександра Дугіна, «спостерігач від Німеччини» на «виборах», які влаштовували угруповання «ДНР» і «ЛНР», які підтримує Росія, і частий гість в окупованому Росією українському Криму, куди він їздить, порушуючи законодавство України.

Підпал, як випливає з матеріалів справи, скоїли троє громадян Польщі. Двоє із них були членами неофашистського руху «Фаланга», а третій, організатор, був також членом ультраправої партії «Зміна», тісно пов’язаної з близькими до Кремля ідеологами концепції «русского мира».

Двоє підозрюваних, Міхал Прокопович і Томаш Рафал Шимковяк, відмовлялися визнавати свою провину, але третій підозрюваний, Адріан Марґлевський, погодився співпрацювати зі слідством. Завдяки цьому в обвинувальному висновку польської прокуратури досить докладно розповідається про те, як готувався підпал Угорського культурного центру, повідомляє  zaxid.net.

 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах