4932
21:42 5.072016

Призупинення Польщею малого прикордонного руху не на жарт налякало українців

Події 1828

На початку місяця Польща повідомила про призупинення з 4 липня малого прикордонного руху з Україною у зв’язку із проведенням саміту НАТО у Варшаві та Всесвітніх днів молоді.

Дію угоди буде відновлено 2 серпня. Та незважаючи на тимчасовий характер таких змін і, здається, вагому причину для їх введення, українці, котрі мешкають у прикордонних з Польщею районах, не на жарт перелякались і підняли гучні акції протесту.

Прес-центр Держприкордонслужби України інформує: відповідно до дипломатичної ноти Міністерства закордонних справ Республіки Польща, з 4 липня призупинено малий прикордонний рух між державами в частині, що стосується в’їзду та перебування на території Польщі мешканців прикордонних районів України, у яких є дозволи, видані відповідними органами Республіки Польща. Отже, у ніч з 3 на 4 липня з 01.00 за київським часом ці дозволи тимчасово перестають діяти й українці можуть перетнути кордон тільки на загальних підставах (паспортні документи та віза). «Просимо врахувати цю інформацію перед плануванням поїздок за кордон зазначеній категорії громадян», – сказано в повідомленні.

Але як тільки зміни набули чинності, на кордоні з Польщею одразу стало неспокійно. З самого ранку місцеві жителі з боку України вийшли на акції протесту проти припинення малого прикордонного руху. Біля трьох пунктів пропуску «Шегині» (Мостиський район), «Грушів» (Яворівський) та «Рава-Руська» (Жовківський) зібралося по 80–120 осіб, які безперервно ходили пішохідними переходами. При цьому вони пропускали автомобілі екстрених служб і пасажирські автобуси, повідомила керівник прес-служби ГУ Нацполіції Львівщини Світлана Добровольська. «З учасниками акцій правоохоронці та представники місцевих органів влади проводять роз’яснювальну роботу, щоб вони припинили протести й не створювали перешкод учасникам дорожнього руху», – сказала вона.

Однак уже за кілька годин на кордоні з Польщею трапився новий інцидент. У натовп протестувальників в’їхало авто на іноземних номерах. Прес-служба Нацполіції Львівщини повідомила, що о 14.45 поблизу митного переходу в місті Рава-Руська «водій автомобіля Peugeot з номерними знаками польської реєстрації скоїв наїзд на учасників акції протесту. Внаслідок цього травм зазнали троє місцевих жителів – чоловіки віком 35–40 років. Їх госпіталізовано в місцеву лікарню. Водія, що скоїв наїзд, затримали працівники поліції. Ним виявився 43-річний іноземець, який прибув з Польщі на територію України». У свою чергу, активісти ГО «Варта 1», котрі оприлюднили подробиці інциденту у Facebook, стверджують, що, за їхньою інформацією, «це авто польського консула, який повертався додому з дітьми. Протестувальники перекрили йому рух і почали розхитувати машину (навіть відірвали дверну ручку), після чого та стала втікати і здійснила наїзд на людей…»

Розлючених мітингувальників удалося заспокоїти тільки наступного дня. 5 липня помічник голови Держприкордонслужби Олександр Слободян написав на своїй сторінці у Facebook, що завдяки спільним зусиллям прикордонників, місцевих органів влади та Нацполіції вночі було розблоковано пункти пропуску на українсько-польському кордоні. Він також висловив сподівання, що досягнутий позитив не матиме зворотної дії, і додав, що роз’яснювальна робота серед місцевого населення триває.

Серед головних причин протестних настроїв мешканців прикордонних з Польщею районів називають непоінформованість населення, а також пов’язані з цим медійні маніпуляції в деяких електронних ЗМІ. Наприклад, окремі видання не повідомляли ні про тимчасовість введених обмежень, ні про причини. В інших випадках люди просто неуважно прочитали тексти повідомлень і сприймали це як припинення прикордонного руху взагалі. Водночас у зв’язку з наростанням інформаційного шуму в пресі з’явилися й численні роз’яснення ситуації.

Зокрема варто зазначити, що спеціальні заходи, введені поляками на кордоні, стосуються не тільки України. Так само через міркування безпеки Варшава призупинила дію угоди про порядок місцевого прикордонного пересування із Російською Федерацією, котра має спільний з Польщею кордон у Калінінградській області. Акцій протесту на кордоні тут не було, однак досить негативно на ці заходи відреагував офіційний Кремль. Так, на час, «поки Польща не дотримується угоди», Росія вводить «дзеркальні заходи» щодо польських громадян. А департамент інформації та друку МЗС РФ заявив: «Російська сторона була повідомлена про це одностороннє рішення без попередніх консультацій. Крім того, незрозумілий взаємозв’язок забезпечення безпеки заходів, які проводяться у Варшаві й Кракові, з реалізацією угоди, сфера дії якої поширюється виключно на прикордонні райони Поморського та Вармінсько-Мазурського воєводств. Засвідчення Варшави про тимчасовий характер введених обмежень приймаємо до відома, однак подивимося, як це буде дотримано на практиці».

Окрім того, Польща тимчасово відновила прикордонний контроль із сусідніми країнами ЄС з 4 липня по 2 серпня. Пропозицію подано на затвердження уряду у зв’язку із проведенням саміту НАТО у Варшаві та Всесвітніх днів молоді, повідомляє TVP.info. Контроль буде здійснюватися на внутрішніх кордонах з Німеччиною, Словаччиною, Чехією й Литвою, а також у портах та аеропортах. У пояснювальній записці проекту рішення відзначається, що прикордонний контроль необхідний, щоб «запобігти в’їзду в Польщу осіб, які можуть порушити громадський порядок або іншим способом становити загрозу для безпеки».

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах