ko.net.ua

Стоматолога з Чопа, який опустив голку в горло дитини, не звільнили і направляють на курси підвищення кваліфікації

Інцидент у Чопі, який ледь не коштував життя 13-річному хлопчику, спалахнув скандалом на всю Україну.

Похід до стоматолога для дитини мало не закінчився трагедією. Лікар Ужгородської районної лікарні забув у горлі хлопчика 5-сантиметров у голку. Після такого лікування той майже одразу відчув у горлі сторонній предмет. Однак медик сказав, що це дія ліків.

Утім біль не зникав – поколювання в горлі були нестерпними.

– Стоматолог лікував моєму сину верхній зуб, а голкою виймав нерв, – розповідає мама Юрчика, Олена Марадик. – Дитину сильно боліло, і він майже одразу відчув, що його щось поколює в горлі. Щоправда, лікар нас запевнив, що все добре, сказав прийти через тиждень. Через годину після відвідин зубного нічого не змінилося – біль тільки наростав. Я подумала, що коли він свердлив зуб, то, можливо, відколовся шматочок зуба й коле в горлі. Тому через годину ми знову повернулися в поліклініку. Щоправда, лікаря там не застали. Того ж дня ми поїхали в Ужгород, де нам довелося пройти дев’ять кіл пекла, поки лікарі не встановили причину. Нас лікували від вірусу, алергії… Наступного дня додумалися направити в Центральну міську клінічну лікарню м. Ужгорода зробити рентген. І тут усі просто були в шоці… У горлі мого сина застрягла 5-сантиметрова голка!

Пізніше лікарі казали, що Юрчик народився в сорочці, адже якщо б голка впала нижче й потрапила в легені, то завершилася би ця історія трагедією.

Зараз хлопчику вже легше, але ще до сих пір від пережитого не може відійти ні дитина, ні батьки.

– Я підозрюю, що лікар знав, що накоїв. Бо наступного дня, коли я звернулася до нього, вів себе агресивно, – зазначає мама потерпілого. –  Казав, щоб ми більше не зверталися до нього. Тому зараз ми вимагаємо тільки одного: щоб його звільнили. Я не хочу, щоб його судили, хай це буде на його совісті. Я рада, що моя дитина жива і здорова, але не хочу, щоб від його рук постраждав ще хтось.

Натомість лікар-стоматолог Юрій Чопик своєї провини не визнає. Зі слів його колег, він наголошує на тому, що під час процедури не користувався голкою. Тож інструмент не його. Він далі продовжує працювати в Ужгородській районній лікарні в м. Чопі.

Ми з’їздили туди й застали стоматолога в його кабінеті. Щоправда, від коментарів нашому виданню він відмовився. Сказав, що вже написав пояснювальну, а зараз на нього чекають пацієнти…

Утім нам вдалося поспілкуватися із головним лікарем Ужгородської районної лікарні Олегом Голубом. Він розповів, що наразі створена комісія із залученням фахівця з Департаменту охорони здоров’я Закарпатської обласної державної адміністрації щодо розслідування цього інциденту.

Поки не буде винесене остаточний висновок, доти стоматолог залишається на своїй посаді.

– Я особисто не спілкувався з лікарем. Спілкувався мій заступник, який виїжджав на місце. Стоматолог переконує, що під час роботи із пацієнтом Юрою Марадиком не користувався стоматологічним екстрактором.

Думаю, до кінця тижня комісія вивчить інцидент і винесе відповідне рішення. Мама дитини поки що до нас не зверталася. Утім ми повинні діяти в юридичній площині, тому потрібні пояснення з усіх сторін.

Наразі батьки хочуть тільки одного: аби лікаря звільнили і він більше ніколи не практикував. Адже через його халатність ледь не загинула їхня дитина.

P.S. Як стало відомо пізніше, комісія, яка вивчала цей випадок на чолі з фахівцем із Закарпатської обласної стоматологічної поліклініки дала заключення, що стоматолог не користувався стоматологічним екстрактором.

Такий висновок зробили фахівці, після огляду дитини. Мовляв канал зуба закритий, а нерв не видалявся. Стоматолог у своїй пояснювальній теж написав про те, що жодних подібних маніпуляцій він дитині не проводив.

– Ситуація досить делікатна. Наразі не зрозуміло, як стоматологічна голка потрапила в горло дитини. Нехай з цим розбираються правоохоронці, а також у Департаменті охорони здоров’я Закарпатської ОДА, – розповів нам у коментарі головний лікар Ужгородської районної лікарні Олег Голуб. – Зараз стоматолог продовжує працювати на своїй посаді. Згідно із Трудовим кодексом у мене немає підстав, аби його звільнити. Наразі ми його направляємо на курси підвищення кваліфікації.

Христина БІКЛЯН