11:41 8.032016

На Закарпатті назріває масштабний корупційно-земельний скандал

Події 3317

В одному з минулих номерів «Карпатський об’єктив» уже писав про багаторічні суперечки щодо ліквідації радгоспу-заводу «Мужіївський», котрий припинив свою діяльність ще 2012 року, а також проблеми повернення землі у власність селищних рад. Однак нові факти свідчать, що ця історія може спровокувати масштабний корупційний скандал.

Без-назви-1

Протягом багатьох років жителі сіл Бене, Мужієво та Четфалва обробляли ділянки, що за домовленістю передані їм у тимчасове користування. Під час тривалих суперечок найкращі наділи вже були придбані й перебувають у власності, але, на жаль, не місцевих мешканців. З-під акційного молотка продали землі, які вважалися виноградниками, а також фруктові сади. Люди обурені тим, що аукціон відбувся в Києві, а сільські ради про нього навіть не повідомили. На думку громади, першочерговість на придбання ділянок мала надатися місцевому населенню. Адже ці землі колись належали їхнім дідам, а потім були забрані радянською владою для потреб згаданого радгоспу.

Вказані факти викликали неабиякий суспільний резонанс не лише у вищезазначених селах, а й по всій області. Тому 20 січня 2016 року міністру аграрної політики та продовольства України Олексію Павленку було направлено особисте звернення від імені народного депутата України Василя Брензовича, в якому викладено суть проблеми та прохання «особисто як міністра докласти максимально можливих зусиль стосовно подальшої передачі земель, що вивільняються при ліквідації радгоспу-заводу «Мужіївський», до комунальної власності вказаних сіл Берегівського району». Окрім того, міністерству були спрямовані такі питання: чи вживалися заходи для забезпечення передачі земельних ділянок радгоспу-заводу «Мужіївський» у комунальну власність територіальних громад сіл Бене, Мужієво, Четфалва Берегівського району для подальшого задоволення потреб місцевого населення, чи приймалося рішення Міністерством або уповноваженим органом щодо подальшої долі належних радгоспу на праві постійного користування земельних ділянок та з яких причин ліквідаційна комісія реалізувала довгострокові біологічні активи – виноградники радгоспу-заводу «Мужіївський», що призвело до того, що треті особи намагаються отримати згадані земельні ділянки у приватну власність?

Відповідь на запит за підписом заступника міністра О.Ковальова (відправлено 09.02.2016 р.) народний депутат Василь Брензович передав редакції «Карпатського об’єктива». У документі, зокрема, ідеться, що 27 квітня 2012 року прийнято рішення припинити шляхом ліквідації діяльність радгоспу-заводу «Мужіївський». Потім посилаються на статтю 111 Цивільного кодексу України, якою встановлено, «що в разі недостатності в юридичної особи, яка ліквідується, коштів для задоволення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквідатор) організовує реалізацію майна юридичної особи. Пунктом 4.1 наказу визначено, що комісія з ліквідації радгоспу-заводу «Мужіївський» має забезпечити проведення інвентаризації й оцінки майна та здійснити продаж основних засобів підприємства у встановленому законодавством порядку з метою погашення кредиторської заборгованості».

Далі йдеться, що, згідно із законодавством, проведена незалежна оцінка біологічних активів – виноградників, сорт Ізабелла 1968 року посадки, загальною площею 33 га, що знаходилися на балансі радгоспу-заводу. «І на виконання частини п’ятої статті 75 ГК України біологічні активи – виноградники продані на відкритих публічних торгах (аукціоні). Інформація про час, місце та вартість була опублікована в загальнодержавній рекламно-інформаційній газеті «Біржовий щотижневик» від 20 січня 2014 року №1 (1) », – пише заступник міністра.

Також у документі читаємо, що наказом Мінагрополітики 26 жовтня 2015 року оновлено склад ліквідаційної комісії та призначено головою Ю.Ніколаєнка. Наразі голова комісії вживає заходи з установлення кількості земельних ділянок, що знаходяться в користуванні радгоспу, та їх кадастрових номерів, з метою подальшого припинення права постійного землекористування.

Ця відповідь фактично констатує, що 33 га земель з виноградниками були продані на аукціоні через борги радгоспу-заводу, обсяг яких, на жаль, не уточняється. Однак немає відповіді, коли проведено торги, кому продані гектари землі й за якою ціною.

Насторожує також дата публікації – 20 січня 2014 року, тобто під час Майдану. Тут постає питання: землі були продані ще за Януковича, під час правління тимчасової влади або вже після виборів нового Президента?

В Інтернеті немає ні сайту, ні будь-яких контактних даних газети «Біржовий щотижневик». Удалося дізнатися, що видається вона на підставі Свідоцтва про державну реєстрацію друкованого ЗМІ серії КВ № 15125-3697Р від 18.05.2009 року. Причому на сайті Національної бібліотеки ім. Вернадського вказано, що газета районна й виходить один раз на тиждень з 2012-го. А слово «загальнодержавна» стоїть у назві газети. Хитромудра маніпуляція словами перекочувала у відповідь на запит народного депутата від Мінагрополітики.

Також на сторінках всесвітньої мережі знаходимо інформацію, що засновником власної загальнодержавної газети «Біржовий щотижневик» є Товарна біржа «Капіталіст». Сайт цієї організації вже не працює, але доступними є збережені копії його сторінок у «Google» від 6 лютого 2016 року, де вказано що газета дійсно є власністю ТБ «Капіталіст», і це щотижневик, у якому розміщується інформаційні повідомлення Біржі, результати здійснення біржових операцій та інші матеріали, що висвітлюють діяльність підприємства. У мережі ми знайшли три різні адреси в місті Києві та контактний телефон керівника фірми (Михайло Щербін), але за вказаним номером абонент недоступний.

Голова ліквідаційної комісії Юрій Ніколаєнко в телефонному режимі повідомив, що не пам’ятає точної інформації про дату продажу та покупців земель радгоспу-заводу «Мужіївський», оскільки не працював у той період на нинішній посаді. За його словами, у згаданий час було проведено десятки аукціонів. Однак зараз він саме займається цим питанням і, зокрема, цього тижня планує відвідати Закарпаття. Юрій Ніколаєнко пообіцяв надати нашому виданню більш детальну інформацію згодом. (Обіцяв, що знайде час зустрітися в середу).

Заступник голови ОДА Віктор Мікулін, який на зборах громад сіл Бене, Мужієва та Четфалва 27 січня пообіцяв взяти це питання під особистий контроль, повідомив, що займається згаданою проблемою, однак перебуває у Києві. Відповіді на питання, хто і коли купив 33 га мужіївських виноградників, він також поки не знає. «Зараз ми збираємо та аналізуємо інформацію, але попередньо можу повідомити, що біологічні активи радгоспу-заводу «Мужіївський» – це тільки частина великої корупційної схеми минулої влади. Ми вивчаємо матеріали, і тут ідеться про близько 830 га землі тільки на території Закарпатської області», – розповів Віктор Мікулін.

Далі буде…

Руслан ФАТУЛА

Мужыэво

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
П'ятеро закарпатців намагалися поза пунктами пропуску потрапити в Румунію
11:01
Закарпатські гандболісти розпочали сезон матчами з чемпіоном України
18:04
Надію Дьолог, парафехтувальницю, срібну призерку Паралімпіади-2024, та її тренерку Оксану Рапинець відзначили високими державними нагородами
14:31
Ужгородський скансен запрошує на виставку «ТОРБИНА СПОВНЕНА НАДІЇ»
14:13
Медалі всіх ґатунків у закарпатських гвардійців. Фото
13:10
Власники нерухомості сплатили до місцевих бюджетів Закарпаття понад 155 млн гривень
11:17
Закарпатців запрошують до вищих військових навчальних закладів
10:10
Зміни цін на продукти харчування на споживчому ринку Закарпатської області
16:50
В Ужгороді почали видавати пільгові транспортні картки
16:22
Жителя Тячівщини підозрюють у незаконному збуті боєприпасів до гранатомета
16:03
Всі новини