ko.net.ua

На Закарпатті затримали зловмисників, які планували підірвати угорський пам’ятник на Верецькому перевалі. ВІДЕО

Меморіальний пам’ятник на Верецькому перевалі присвячений 1100-річчю приходу угорців у Карпатський басейн. Від самого відкриття монумент став майданчиком для політичних акцій українських радикалів – його неодноразово вкривали образливими для угорців написами й намагалися пошкодити. У зв’язку з цим там навіть установили сучасну систему відеоспостереження.

Попри це спроби спаплюжити чи взагалі знищити меморіал продовжуються. Так, 2 жовтня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про затримання злочинного угруповання, яке планувало підірвати угорський пам’ятник на Закарпатті. Це сталося напередодні, 1 жовтня.

«Вони їхали підривати угорський пам’ятник на кордоні з Україною – виконувати чергове замовлення. Повинні були зробити це терміново – останнім часом українсько-угорські відносини натягнулися. Теракт проти угорського пам’ятника на Верецькому перевалі мав підлити масла у вогонь, адже цей монумент є дуже шанованим для народу Угорщини», – зазначив Аваков.

Злочинців затримали біля кордону. У них вилучили спеціально підготовлений вибуховий пристрій з приєднаним газовим балоном для детонації та гранати РГД-5.

Під час спільного брифінгу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков і глава Національної поліції України Сергій Князєв повідомили, що зловмисникам інкримінують вчинення 9 епізодів злочинної діяльності, зокрема нападів на посольство США в Києві та консульство Польщі в Луцьку, а також осквернення святого для іудеїв місця в Умані й пам’ятника воїнам АТО.

«Виконавці наведених злочинів, що входять у так звану ОПГ «Торпеди», давно перебувають у зоні уваги правоохоронців. Затримані виконавці та їхній керівник належать до групи впливу в минулому народних депутатів від Партії регіонів від Черкаської області – Володимира Олійника та Сергія Тулуба. Ми маємо прямі докази участі цієї бандитської групи в інших злочинах. Це зразки ДНК згаданих персон, свідчення, які вони дали вчора, а також аналіз матеріалів і фіксації цих людей на місці злочину», – зазначив Арсен Аваков.

Міністр розповів, що діяльність злочинної групи розслідувала спеціальна група карного розшуку під безпосереднім керівництвом Сергія Князєва й В’ячеслава Аброськіна. Слідчі та оперативники задокументували ланцюжки контактів виконавців з безпосередніми керівниками й цими двома особами, які знаходяться на території Російської Федерації.

Група, до складу якої входили жителі Одеської, Черкаської та Київської областей, була дуже організованою й мала чітке підпорядкування. Її членам ставилися завдання, а за їх виконання виплачувалася грошова винагорода. Зокрема за осквернення святого для іудеїв місця в м. Умані зловмисники одержали по 500 доларів США. Усі завдання виконавці отримували від конкретного громадянина, який наразі затриманий.

Вікторія КОПИНЕЦЬ