28761
10:26 6.102017

На Закарпатті затримали зловмисників, які планували підірвати угорський пам’ятник на Верецькому перевалі. ВІДЕО

Події 3109

Меморіальний пам’ятник на Верецькому перевалі присвячений 1100-річчю приходу угорців у Карпатський басейн. Від самого відкриття монумент став майданчиком для політичних акцій українських радикалів – його неодноразово вкривали образливими для угорців написами й намагалися пошкодити. У зв’язку з цим там навіть установили сучасну систему відеоспостереження.

Безымянный

Попри це спроби спаплюжити чи взагалі знищити меморіал продовжуються. Так, 2 жовтня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про затримання злочинного угруповання, яке планувало підірвати угорський пам’ятник на Закарпатті. Це сталося напередодні, 1 жовтня.

«Вони їхали підривати угорський пам’ятник на кордоні з Україною – виконувати чергове замовлення. Повинні були зробити це терміново – останнім часом українсько-угорські відносини натягнулися. Теракт проти угорського пам’ятника на Верецькому перевалі мав підлити масла у вогонь, адже цей монумент є дуже шанованим для народу Угорщини», – зазначив Аваков.

Злочинців затримали біля кордону. У них вилучили спеціально підготовлений вибуховий пристрій з приєднаним газовим балоном для детонації та гранати РГД-5.

22

Під час спільного брифінгу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков і глава Національної поліції України Сергій Князєв повідомили, що зловмисникам інкримінують вчинення 9 епізодів злочинної діяльності, зокрема нападів на посольство США в Києві та консульство Польщі в Луцьку, а також осквернення святого для іудеїв місця в Умані й пам’ятника воїнам АТО.

«Виконавці наведених злочинів, що входять у так звану ОПГ «Торпеди», давно перебувають у зоні уваги правоохоронців. Затримані виконавці та їхній керівник належать до групи впливу в минулому народних депутатів від Партії регіонів від Черкаської області – Володимира Олійника та Сергія Тулуба. Ми маємо прямі докази участі цієї бандитської групи в інших злочинах. Це зразки ДНК згаданих персон, свідчення, які вони дали вчора, а також аналіз матеріалів і фіксації цих людей на місці злочину», – зазначив Арсен Аваков.

Міністр розповів, що діяльність злочинної групи розслідувала спеціальна група карного розшуку під безпосереднім керівництвом Сергія Князєва й В’ячеслава Аброськіна. Слідчі та оперативники задокументували ланцюжки контактів виконавців з безпосередніми керівниками й цими двома особами, які знаходяться на території Російської Федерації.

333

Група, до складу якої входили жителі Одеської, Черкаської та Київської областей, була дуже організованою й мала чітке підпорядкування. Її членам ставилися завдання, а за їх виконання виплачувалася грошова винагорода. Зокрема за осквернення святого для іудеїв місця в м. Умані зловмисники одержали по 500 доларів США. Усі завдання виконавці отримували від конкретного громадянина, який наразі затриманий.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті відкрили меморіальну дошку на честь полеглого Героя Руслана Гребенюка
17:15
«Земля радіє сонцю»: у ПАДІЮНі відбулося свято весни
17:00
В Ужгороді віддали шану загиблому захиснику – солдату, стрільцю-помічнику гранатометника Івану Бенці
16:47
Віцепрезидент АсМАП про затримання та мобілізацію водіїв вантажівок: працюємо над вирішенням питання з ОВА
16:35
У Малому Березному сталася автотроща
16:11
Пенсійники Закарпаття підсумували роботу за перший квартал поточного року
16:00
На Хустщині мешканець селища викинув тушки тварин
15:41
В Ужгороді провели традиційний шаховий турнір
15:29
Поліція Міжгір’я завершила розслідування за фактом убивства собаки у Пилипці: обвинувачений постане перед судом
15:18
Мільйон гривень збитків бюджету: за матеріалами Бюро економічної безпеки на Закарпатті судитимуть підприємця
15:08
Всі новини