ko.net.ua

На Рахівщині через сказ собаки встановлено 2-місячний карантин

У селі Кваси на сказ захворіла безпритульна тварина. Здійснюються заходи щодо ліквідації захворювання

У зв’язку із ускладненням епізоотичної ситуації, 7 вересня проведено чергове засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Рахівській районній державній адміністрації.

На порядку денному розглянули питання накладання карантинних обмежень та проведення заходів з ліквідації захворювання сказом собаки в с. Кваси. Встановлено, що в населеному пункті Кваси, захворіла безпритульна собака, яка контактувала з джерелом збудника сказу – ймовірно з лисицею. Це стало відомо зі слів мешканця с. Кваси, який підібрав хвору тварину.

29 серпня господар доставив собаку для лікування до ветеринарної клініки,,ОЛВЕТ” м. Івано-Франківськ, де та загинула. Комісією отримано звіт про результати дослідження патологічного матеріалу № 001363 п.м./17 від 05.09.2017 р. про підтвердження лабораторного діагнозу на сказ загиблого собаки.

На даний час ветеринарними спеціалістами району проведено першочергові протиепізоотичні заходи щодо ліквідації даного захворювання (вимушена вакцинація тварин в господарстві та дезинфекція місця утримання). Працівниками Рахівської районної філії Державна установа, Закарпатський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України проведено першочергові протиепідемічні заходи, а саме: спільно з ветеринарними спеціалістами встановлено контактних осіб — 4 чоловік, троє з яких (господарка, її чоловік та дочка) отримують антирабічну вакцинацію в м. Івано-Франківськ, а ветлікаря, який попередньо оглядав тварину у селі вакцинація проведена в Рахівській районній лікарні.

За підсумками засідання вирішено встановити інфіковану зону – дворогосподарства у якому утримувалася хвора собака в с. Кваси та прилеглі до нього території. Затверджено план комплексних заходів щодо ліквідації захворювання сказом собаки в с. Кваси. Карантинні обмеження щодо сказу собаки зняти через два місяці з дня останнього випадку захворювання або падежу тварин на сказ і виконання заходів, передбачених планом та інструкцією про заходи щодо боротьби зі сказом тварин, а також організувати зниження чисельності червоних лисиць на територіях, прилеглих до села Кваси та мисливських угідь, інформує відділ агропромислового розвитку Рахівської РДА.