17918
20:19 9.022017

Після льодоходу проблемних ділянок на закарпатських річках побільшало

Події 2368

2-4 лютого через відлигу на скутих кригою річках Тячівщини пройшов льодохід. Це явище разом з інтенсивними опадами спричинило підняття рівнів води у ріках Тересва, Теребля та менших гірських річках. Яким чином це позначилось на стані захисних гідроспоруд Тячівщини, розповідає начальник Тячівського МУВГ Сергій Стойка.

151

За інформацією керівника управління, якщо у гірських с.Руській Мокрій та смт Усть-Чорна льодохід пройшов без серйозних наслідків, то в с.Красна, в районі будинку №9 по вул.Миру, утворився розмив корінного берега і зсув протяжністю близько 50 метрів.

У смт Дубове виникли локальні підтоплення – внаслідок захаращення місцевих стоків.

Розмив утворився і у верхній частині села Калини. Силами місцевих мешканців та підприємців вчасно вжили заходів, щоб його зупинити, захистивши таким чином дамбу. На ділянці, де була пошкоджена дамба, на цей раз обійшлось без наслідків, але нижче за течією почався розмив лівого корінного берега.

Нижче автомобільного мосту у промзоні с.Калини, в районі колишніх очисних споруд, повністю розмито близько 60 м лівобережної дамби. Як очікується, при проходженні паводку у березні-квітні критична ситуація може ще погіршитись.

Загроза підтоплення є і в нижній частині вулиці Гагаріна в с.Ганичі, де є незахищена ділянка протяжністю 260 метрів. Це загрожує підтопленням більш, ніж двом десяткам будинків. Також тут існує загроза зсуву.

Три розмиви дамби утворились і в с.Терново. Тут наразі ведуться обстеження й оцінюються збитки. У с.Вільхівці пошкоджена дамба, але заходи не вживаються. Часткове руйнування правобережної дамби – у с.Добрянське. У нижній частині с.Біловарці річка розлилася, але підтоплень як таких не було. Утворився розмив дамби також у с.Криве.

Масивний льодовий затор виник у с.Велика Уголька. Силами місцевої аварійної бригади було не допущено переливу через автодорогу і затоплення будинків. Завдяки піротехнікам УДСНС вдалося забезпечити проходження льоду.

Часткове підтоплення дворогосподарств талими водами та місцевими стоками відбувалося у Вільхівці-Лазах.

Також загрозлива ситуація склалася на ріці Теребля у Буштині, між залізничним та автомобільним мостами. Тут розмив дамби збільшився зі 160 до 210 метрів. Вживаються заходи щодо оцінки пошкоджень. Проблема тут серйозна: при паводку є загроза затоплення нижньої частини Буштина і переливу води через трасу Мукачево-Рогатин.

Проблемною залишається ділянка у с.Вонігово, де є розмив дамби протяжністю 140 м. Після листопадового паводку там були проведені роботи, які врятували село. Але на даний момент і прокоп, і перемичка, влаштовані після останнього паводку, знищені. Вони виконали свою функцію – відвели воду від населеного пункту, але це були лише першочергові заходи для його захисту.

Наразі фахівці управління обстежують проблемні ділянки, де до них можливий доступ. Планується провести розчистку і регуляцію русел малих гірських річок, адже там можна виправити ситуацію порівняно невеликими коштами. Питання їх фінансування вже вирішується. Відтак буде визначено, на яких ділянках потрібно виконати роботи в першу чергу, щоби підстрахуватись до неминучого паводку у березні-квітні.

«Але до вирішення проблеми потрібен комплексний підхід. При цьому коштами районного чи навіть обласного бюджетів не обійтись», – констатує Сергій Стойка.
Про всі проблемні ділянки на річках Тячівщини поінформовано як районну, так обласну і центральну владу. Та, на жаль, на численні звернення програма протипаводкового захисту в басейні ріки Тиса не фінансується.

Як запевняє начальник Тячівського МУВГ, керівників місцевого самоврядування району про ситуацію заздалегідь попередили (востаннє – 24 січня, незадовго до льодоходу), і ще раз нагадує: при кожній селищній та сільській раді має бути створена аварійно-рятувальна бригада та укомплектовано аварійний запас. «На жаль, не всі сільські голови до цих вимог прислухаються, а волають про порятунок вже коли біда. На відміну від них, є такі села, як-от Руська Мокра, Усть-Чорна, Нересниця, де аварійні бригади працюють чітко і мають напоготові все необхідне при виникненні загрози паводку».

Наталія Маджара для Tyachiv.com.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах