17484
18:39 4.022017

Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпаття

Події 2947

Водогосподарська обстановка та гідрологічний режим на річках Закарпатської області станом на 18:00 04 лютого 2017 року.

20170204_152625

1.Гідрологічна ситуація.

Протягом дня 4 лютого 2017 р. по області було хмарно, часом дощ 1-10 мм, на високогір’ї мокрий сніг, вночі з 3 на 4 лютого в центральній та східній частині сильні опади. Температура повітря вночі – 1° морозу +4° тепла, вдень +2+7° тепла, в горах близько 0°. Продовжувалось поступове сніготанення. На дорогах ожеледиця, туман, в горах налипання мокрого снігу.

На річках зберігається підвищена водність. На Верхній Тисі та у верхів’ях приток зниження рівнів уповільнилось в середніх та нижніх течіях відбувається поступове формування максимальних рівнів.

Аналізуючи штормові попередження Закарпатського ЦГМ та прогнозних даних АІВС ТИСА та за розрахунковими даними моделюючого комплексу DIWA

Протягом 4-5 лютого по Закарпатській області очікується продовження помірних опадів, місцями до сильних (дощ, на високогір’ї мокрий сніг).

В нижніх течіях р.Латориця та р.Тиса, в районі м.Чоп, протягом 4-5 лютого продовжиться підвищення рівнів води, скресання, льодохід.

На р.Латориця-м.Чоп очікується підйом води на 2.0-2.5 м, вихід води на заплаву у межах міждамбового простору.

На р.Тиса-м.Чоп очікується підйом води на 3.5-4.5 м. в межах корінних берегів без виходу води на заплаву.

Очікувані максимальні рівні води в річках протягом 4 лютого:

– на р.Тиса у смт Вилок досягнення відмітки по рейці 180-230 см – вода в межах корінних берегів без виходу води на заплаву, станом на 18 годину рівень води по рейці 207 см;

– на р.Боржава в с.В.Ремети досягнення відмітки по рейці 600-610 см – перевищення рівень ІІІ ступеню захисту, утримання води на заплаві, підтоплення заплавних сільгоспугідь сіл Сільце, Заріччя, Боржавське, Камянське, В.Комяти та заплавної частини автодороги Виноградів-Шаланки. Станом на 18 годину рівень води по рейці 615 см.

2. Дії водогосподарських організації

Водогосподарські організації працюють в посиленому паводковому режимі. Встановлено цілодобове чергування. Роботи зосереджені на безаварійному пропуску паводків на державних гідротехнічних спорудах.

Працюють 3 стаціонарні насосні станції Латорицької осушної системи та 6 пересувних насосних станцій. За добу перекачано 80 700 м.куб води.

Водосховища системи Чорний Мочар працюють в режимі акумуляції паводкового стоку. Резерв рівнів до нормального підпертого горизонту складає 1,2-1,5 м, до максимального рівня 2,5-3м.

Одночасно водниками надається допомога місцевим органам влади на аварійних роботах по розбиранню льодових заторів, водовідведенню, локалізації підтоплень та інших запобіжних заходів на яких від водогосподарськіх організацій задіяно біля 200 працівників, 21 одиниця техніки, для виконання попереджувальних та локалізаційних заходів витрачено біля 1500 мішків та 20м3 сипучих матеріалів. Окрім того понад 100 працівників здійснюють контроль за закріпленими та паводко-небезпечними ділянками по всій території області.

Після спаду рівнів міжрайонними управліннями водного господарства розпочато обстеження технічного стану гідротехнічних споруд після потужного на них навантаження під час льодоходу та паводку, складаються дефектні акти.

Читайте також: Оперативна інформація щодо ліквідації наслідків несприятливих погодних умов на Закарпатті

3. Інформація про підтоплення, льодові затори та заходи по їх ліквідації.

Мукачівський район

На р.Стара в с.Зняцево рівень води піднявся за рахунок льодового затору до відмітки по рейці 434 см відбулось перевищення ІІІ ступеню захисту – вода вийшла на заплаву. Силами Мукачівського МУВГ ведеться ліквідація льодового затору : задіяно 10 працівників аварійної бригади .

В селі Нове Давидково на р. Латориця льодовий затор довжиною до 2 км. В присутності представників Мукачівського МУВГ та Мукачівської РДА силами піротехніками ДСНС проводяться вибухові роботи по ліквідації льодового затору. Станом було проведено 4 вибуха – істотних змін не спостерігається.

Льодовий затор на р. Латориця в межах міста Мукачева в районні Паланку місце впадання Коропецького каналу в р. Латорицю самоліквідувався

Утримується льодовий затор на р. Латориця біля НС№ 6 вниз по течії довжиною 500 м., без підйому рівня, вода протікає.\

Силами Мукачівського МУВГ для попередження підтоплення автодороги Ужгород-Мукачево в районі с. Зняцево на відстанню 120 метрів проводиться укладання мішків з піском у кількості 1000 мішків та задіяно 2-і одиниці техніки та 8 чоловік аварійної бригада Мукачівського управління.

Ужгородський район

На р.Люта в с.Дубриничі утворився льодовий затор по довжині 1,7 км. Піротехнічним підрозділом ДСНС за рішення комісії представників Ужгородського МУВГ та місцевого самоврядування проведено 3 вибухи в місці впаданні р.Люта в р. Уж., але із-за низького рівня води в р.Люта льодовий затор не розпочав рух по річці. В зв’язку з тим що підйому рівнів не спостерігається і вода протікає піротехніки припинили підрив.

Біля с.Сторожниця утворився прогнозований льодовий затор на р.Уж від держкордону до консервного заводу ФГ Коник. Довжина затору біля 2 км. Для прийняття рішення по ліквідації затору на місце виїхали начальник управління, представники Ужгородської РДА та підрозділ ДСНС. В зв’язку з тим що підйому рівнів не спостерігається і вода протікає комісійно було прийнято рішення що даний затор не загрожує життєдіяльності жителів с.Сторожниця.

Працівниками Ужгородського МУВГ проведено обстеження Андріївського водосховища: льодостав зберігається, але лід потемнів тане на місці, тала вода надходить у шахтний водоскид вільно шаром 0,6 м, скид води в каналі без заторів.

Іршавський район

На автодорозі Мукачево–Рогатин вода зійшла, відновлено рух автотранспорту.

Внітрішніми водами та паводковими водами р.Боржави залишаються підтопленими 300 га сільгоспугідь.

В с.Вільхівка Іршавського району працює пересувна насосна станція Берегівського МУВГ

На р.Боржава між сс.М.Ростока та Гребля Іршавського району шляхом підриву льдового затору вдалося понизити рівень води на 2-2,5м вода протікає., однак залишається нагромадження льоду довжиною 3,3км.

Виноградівський район

В с. Дюла на ріці Старий Ботар утворився льодовий затор. На ліквідації затора працює аварійна бригада – 8 чол. та дві одиниці техніки. Силами аварійної бригади Виноградівського МУВГ 8 чол. та 2 одиниць техніки затор ліквідовано за допомогою екскаватора.

В с.Холмовець на ріці Тарна-Маре на автодорожному місту утворився льодовий затор.

На каналі Новий Ботар льодовий затор без підйому рівня, вода протікає.

На р.Байлово між с.Сокирниця – с.Крайниково льодовий затор ліквідовано.

В с.Сокирниця на р.Байлово льодовий затор ліквідовано.

Приступили до ліквідації льодового затору на р.Байлово в районі автодорожного міста Хуст-Тячево, задіяно 2 одиниці спецтехніки та 5 чол аварійної бригади.

В районі урочища «Гучало» с. Ком’яти підтоплено участок заплавної автодорога Шаланки-Комяти довжиною – 150 м. Рух перекритий.

Тячівський район

На р.Тересва в с.Калини в районі гаражів автопарку авіазаводу на лівобережній дамбі виявлено підмив призми упору мокрого укосу довжиною 80м.

Також на р.Тересва в с.Калини біля очисних споруд в районі пілорам розмито гребінь дамби довжиною 45м. і підмито мокрий укіс довжиною 60м.

На даних ділянках аварійною бригадою проводились попереджувальні роботи біологічним кріпленням (украдено та заанкеровано 20 дерев) по захисту від розмиву даного об’єкту, що дещо знизило обсяги розмивів під час проходження потужного льодоходу, інформує відділ техногенно-екологічної безпеки БУВР Тиси.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини