137727
15:32 11.102024

У Мукачеві чоловік товк дружину кулаком по голові, а в Загатті погрожував зарізати матір

Події 688

Матері, дружини, доньки… найчастіше від домашніх катів потерпають саме жінки. Чоловіки, на жаль, нерідко охоче демонструють у сімейному колі свої фізичні переваги. На судових засіданнях же, якщо жертви звертаються за правовою допомогою і викликають поліцію, «сміливці», щоправда, не такі вже й відважні, як удома. Показово нібито каються і обіцяють більше ніколи не вдаватися до психологічного та фізичного тиску на домочадців.

Ще однією проблемою, яка допомагає катам уникати відповідальності є те, що жертви згодом самі просять представників Феміди суворо не карати кривдників, переконують, що помирилися з ними і своїми діями провокують нові подальші знущання над собою в майбутньому, бо ж відомо, що горбатого й могила не виправить. Тим не менше, маємо те, що маємо. І про деякі з таких випадків – у матеріалі «Карпатського об’єктива».

Штовхав, повалив на ліжко, бив кулаками по голові

Один із випадків домашнього насильства трапився у Мукачеві. Батько трьох неповнолітніх дітей, який ніде не працював любив продемонструвати свій «героїзм» перед власною дружиною і одного разу мало не добив її, спричинивши переломи лопаток та інші травми.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, подія трапилася приблизно о 19 годині 30 хвилин 11 лютого цього року. Того вечора чоловік, «перебуваючи за місцем проживання своєї дружини, на ґрунті раптово-виниклих неприязних стосунків із нею, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, умисно штовхнув жінку і вона вдарилася об дверний косяк». У результаті нещасна отримала травми середньої тяжкості.

Свою провину у суді мукачівець визнав, утім свої дії пояснив простою побутовою сваркою.

«Дійсно того вечора під час сварки я застосував до дружини фізичну силу. Штовхнув її і вона вдарилася об дверний косяк», – запевнив він.

Але зі свідчень самої жертви побиття стало відомо, що усе відбувалося трохи не так.

«Між нами дійсно стався конфлікт. Чоловік застосував до мене силу. Спочатку штовхнув і я вдарилася об косяк дверей. Потім повалив мене на ліжко і там декілька разів ударив кулаком по голові. Та й це його не зупинило. На кухні він мене ще раз штовхнув і я вдарилася об батарею та вікно», – пояснила вона.

Побої жінки були серйозними і їй довелося звернутися за допомогою медиків. У неї було виявлено чисельні синці та подряпини та також перелом акроміона (лопатки).

Тілесні ушкодження судово-медичною експертизою кваліфіковано як середньої тяжкості.

Тож суд визнав домашнього ката винним у побитті жінки і засудив до 2 років обмеження волі, утім вирок одразу ж замінив на більш лояльний – однорічний іспитовий термін.

«Я вас поріжу» – кричав матері

Інша подія мала місце на Іршавщині (зараз – Хустщина), у селі Загаття. Там також закарпатський «відчайдух», що ніде не працював, інвалід 3 групи вирішив показати свої фізичні переваги… Хизувався силою чоловік перед власною матір’ю.

«21 липня 2024 року приблизно о 18 годині, він, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння та знаходячись за місцем проживання у приміщенні кухні, на ґрунті виниклих неприязних стосунків, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій їхню караність та настання суспільно-небезпечних наслідків у ході словесного конфлікту з своєю матір`ю, поводячи себе агресивно, тримаючи в руках кухонний ніж із дерев`яною рукояткою, направив його на неї та почав погрожувати вбивством», – йдеться у матеріалах судової справи.

При цьому іршавчанин не просто «замахувався на жінку ножем», але й кричав: «Я вас уб’ю, поріжу!».

Нещасна не на жарт перелякалася за своє життя. Тим більше, що небезпека справді була, адже п’яний син поводився дуже агресивно і реально погрожував їй убивством, ще й демонструючи при цьому холодну зброю. Тож сховавшись від нападника закарпатка викликала правоохоронців, які швидко приборкали норовливого молодика.

Утім уже невдовзі жінка вибачила сина… А сам чоловік уклав угоду з прокурором про визнання винуватості і про те, що не оспорює встановлені під час дізнання обставини та згоден з розглядом обвинувального акта за його відсутності.

Тож суд визнав його винним за ч. 1 ст. 129 КК України (погроза вбивством) і призначив показання у вигляді однорічного пробаційного нагляду.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Головне