137678
15:43 10.102024

Закарпатські сімейні тирани: без освіти, без роботи, зате з кулаками

Події 206

Насильство в закарпатських родинах є серйозною суспільною проблемою. Домашні тирани прагнуть домінувати над близькими і фізично та психологічно тиснуть на своє оточення. Найчастіше потерпають від сімейних катів жінки – дружини, співмешканки, матері. При цьому, на жаль, часто на суді скривджені виправдовують насильників, запевняючи, що помирилися з ними і цим пом’якшують їм покарання.

Випадків домашнього насильства у нашому краї більш, ніж достатньо… І далеко не про всі з них навіть стає відомо правоохоронним органам. Про деякі з тих… які хоча б дійшли до суду… і розповість «Карпатський об’єктив».

8 класів освіти, зате дружину бив регулярно

Пенсіонер із Міжгірщини, уродженець села Лісковець з освітою 8 класів, регулярно знущався над своєю жінкою. Раніше чоловік уже мав судимість за ч.1 ст.126 КК України (Побої і мордування) і отримав за свої дії 120 годин громадських робіт. Утім покарання не сприяло виправленню чоловіка.

7 листопада минулого року о 18 годині, як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, він «маючи прямий умисел на заподіяння психологічного страждання та фізичного насильства, на ґрунті неприязних стосунків, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, кричав та виражався нецензурними словами в адресу своєї жінки». Своїми діями зловмисник вчинив над нещасною «психологічне насильство, що погіршило якість життя потерпілої». За свої протиправні дії міжгірський аб’юзер отримав 40 годин громадських робіт.

Утім уже за місяць, 18 грудня, знову «на ґрунті неприязних відносин кричав та висловлювався нецензурними словами на адресу дружини» та вчиняв над нею психологічне насильство. За це його оштрафували на 170 гривень.

31 грудня о 9 годині «перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, знаходячись вдома, він знову затіяв сварку із жінкою». При цьому «діючи умисно, з метою завдати фізичного болю, долонею лівої руки наніс дружині один удар в голову, а саме, в область тім’яної ділянки». За побиття близької людини закарпатець вкотре відбувся 120 годинами громадських робіт.

Але й це не вгамувало домашнього тирана. 2 травня 2024 року приблизно о 18.30 він знову почав знущатися над жінкою, лаятися та кричати. При цьому вже традиційно перебував у стані алкогольного сп’яніння.

У суді свою провину сімейний кат визнав. Не заперечував, що сварився з близькою людиною і висловлювався на її адресу нецензурно, додаючи, що при цьому був п’яним. Проте про побої промовчав… Також чоловік запевнив, що наразі з жінкою помирився.

«Ми повністю налагодили сімейні стосунки та з травня 2024 року аж досі приводів для виклику працівників поліції не було, скандалів між ними не виникало. Я неодноразово просив у дружини вибачення і зробив для себе висновки», – запевнив він.

Скривджена жінка проти чоловіка-тирана не свідчила.

Суд визнав його винним у вчиненні домашнього насильства і призначив покарання у вигляді одного року позбавлення волі. Утім вирок одразу ж замінив більш лояльним – 1,6-річним іспитовим терміном.

Знущався над матір’ю

Інший любитель демонструвати свої фізичні переваги над слабшими – розлучений мешканець Мукачівщини. При цьому має на утриманні неповнолітню дитину. Свою силу він демонстрував перед рідною матір’ю.

Тож молодик «20 березня 2024 року приблизно о 16 годині, перебуваючи за місцем свого проживання, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечні наслідки свого вчинив сварку з жінкою 1951 р. н., з якою перебував у сімейних відносинах, як мати та син», – йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Відтак чоловік почав «безпричинно почав висловлюватися на адресу матері нецензурною лайкою, що призвело до її психологічних страждань, емоційної невпевненості, побоювання за свою безпеку, та погіршило якість життя». Оскільки перелякана закарпатка викликала правоохоронців, за свої «геройські вчинки» сину довелося сплатити 255 гривень штрафу.

Але вже за кілька днів, 26 березня, «продовжуючи свій злочинний умисел, спрямований на вчинення домашнього насильства, приблизно об 19:21 годині» мукачівець знову почав погрожувати жінці, «спричинити тілесні ушкодження». За правопорушення чоловіка покарали штрафом у розмірі 170 гривень.

У суді свою провину сімейний тиран визнав і виклав власне бачення подій.

«Я проживаю разом із матір’ю, сина виховую один, бо колишня дружина позбавлена батьківських прав. Сварки з матір`ю почалися через те, що я працював, а вона весь час доглядала за онуком. Казала, що їй, як жінці похилого віку, важко. Останнім часом вона почала вживати алкогольні напої та на ґрунті непорозуміння між нами неодноразово виникали сварки», – запевнив він.

Мати чоловіка не виявила бажання брати участь у судовому засіданні та просила проводити його без своєї присутності.

Тож суд хоч і визнав мукачівця винним за ст. 126-1 КК України, але засудив усього до одного року іспитового терміну.

Сказав, що вдарив, бо заслужила

Непрацюючий раніше судимий мешканець Тячівщини мішенню для своїх насильницьких дій обрав колишню дружину.

«У період із 10.12.2023 року до 18.01.2024 року він систематично, протягом тривалого часу, умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, з метою приниження та залякування, з особистих мотивів, маючи прямий умисел на вчинення домашнього насильства» регулярно знущався над жінкою.

Так «10 грудня 2023 року о 8 годині, перебуваючи в будинку, умисно вчинив відносно своєї колишньої дружини дії психологічного насильства, що виразились у безпричинних конфліктах, словесних образах, висловлюваннях на її адресу словами нецензурної лайки».

24 грудня о 20 годині ситуація повторилася. Але при цьому сміливець ще й погрожував нещасній фізичною розправою.

18 січня 2024 року об 11 годині знову ж таки залякуваннями, нецензурною грубою лайкою та погрозами тячівець вкотре вчинив над жінкою психологічне насильство. Хоча закарпатка викликала правоохоронців і вони склали на сімейного тирана протокол, та того ж дня 0 15 годині ситуація повторилася.

А 14 квітня приблизно о 20 годині «перебуваючи біля будинку під час сварки» закарпатець «тримаючи в правій руці камінь, умисно наніс колишній дружині два удари по голові – у область лівої скроневої ділянки».

На подив, жінка на суд не з’явилася і просила розглянути справу без неї, а екс-чоловікові призначити покарання, на яке він заслуговує.

Сам винуватець свою провину визнав і запевнив, що у всьому винна сама жінка.

«Вона запросила мене повернутися та знову жити разом, – наголосив він. – Під час спільного проживання ми неодноразово сварилися. Через це вона постійно викликала працівників поліції. Точних дат не пам’ятаю, але в грудні 2023 року та в січні 2024 ми мали конфлікти і до нас за викликом приїжджали правоохоронці. Я лаявся і мене за це притягали до адміністративної відповідальності. Щодо подій, що трапилися у квітні, то в той день біля будинку ми посварилися з дружиною. Під час сварки почув, як наша спільна дочка запропонувала матері вдарити мене каменем. Після цього вона, піднявши з землі камінь, кинула в мене. Влучила у область шиї. При цьому зраділи влучанню як донька, так і жінка. Це мене розсердило. Тому підняв камінь та побіг за дочкою. Але вона втекла. Я наздогнав дружину, схопив за шию, а іншою рукою двічі вдарив її каменем по голові. Після цього сів на лавку біля будинку. Згодом до мене підійшов син і сказав, що матері на голову наклали шви. На це відповів, що вона сама цього заслужила».

Суд визнав тячівця винним у вчиненні домашнього насильства і призначив йому покарання у вигляді дворічного обмеження волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах