137256
16:03 26.092024

Атака на «Жигулі» по-закарпатськи: один викрав, щоб поїздити, інший – продав чужий автомобіль

Події 236

Здавалося б, кому потрібні старенькі ще радянські ВАЗи. Але виявляється, у нашому краї вони досі користуються неабияким попитом. І не тільки серед автолюбителів, але й серед викрадачів…. Або ласих до чужої наживи.

Два досить дивні навіть дивні випадки трапилися нещодавно у області. У обох фігурують саме транспорті засоби моделі «ВАЗ». Один із них спритник викрав, аби вночі поїздити Ужгородом, а інший опинився в епіцентрі шахрайської схеми. Детальніше про них і розповість «Карпатський об’єктив».

Аби чужа машина не стояла без догляду, вирішив перепродати

Мешканець Чопа, який раніше ніколи не мав проблем із законом, вирішив трохи підправити свій фінансовий стан за рахунок сумнівної оборудки. Пригледівся йому чужий автомобіль, який чоловік вирішив перепродати…

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, Євген (імена дійових осіб у матеріалі замінено) 17 березня 2024 року приблизно об 11 годині 30 хвилин «достовірно знаючи, що транспортний засіб марки «ВАЗ» моделі «21063», червоного кольору тимчасово знаходиться без нагляду на загальнодоступній місцевості» йому не належить, вирішив його продати. Тож «усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, діючи з прямим умислом, з корисливих спонукань, та з метою протиправного, всупереч волі власника» домовився про «продаж транспортного засобу за 4500 гривень». Покупця чоловік переконав, що машина належить саме йому.

«Після отримання грошей, – як йдеться у судовому рішенні, – закарпатець «надав вказівки» новому ґазді забрати автомобіль і «розпорядитися ним на власний розсуд». Відтак він «шляхом вільного доступу, відкрив транспортний засіб та в подальшому за допомогою буксируваного тросу причепив один кінець до автомобіля сірого кольору марки «ВАЗ» до проданої автівки. Сам сидів за кермом сірих «Жигулів», а знайомого посадив до червоних. Таким чином «ВАЗ» потрапив до нового власника… але ненадовго. Справжній господар помітив зникнення автомобіля і звернувся до поліції. Шахрая оперативно розшукали і затримали.

Євгену довелося відповісти за скоєне перед законом. Під час судового засідання він уклав із прокурором угоду про визнання винуватості. Свою провину він визнав і у своїх діях розкаявся. Також чоловік погодився переказати на допомогу одній із військових частин благодійний внесок у сумі 30 тисяч гривень. Сам потерпілий на засідання не з’явився, але образи на викрадача своєї автівки не тримав.

Суд визнав мешканця Чопа винним у незаконному заволодінні транспортним засобом (ч. 1 ст. 289 КК України,) і засудив до 3 років позбавлення волі. Утім за ґрати закарпатець не відправився, бо вирок одразу ж було замінено біль м’яким – однорічним іспитовим терміном.

Поїхав додому на чужому транспорті

Інший трохи курйозний випадок трапився в Ужгороді. Цього разу мешканець обласного центру просто хильнув трохи зайвого і вирішив поїхати додому на чужому транспорті. Скоріш за все, на «гарячу» голову навіть не повністю усвідомлював, що робить. Утім це не применшує його провини.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень повідомляється, що «12 листопада 2023 року о 23 годині 15 хвилин, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, з метою незаконного користування транспортним засобом, який йому не належить, та усвідомлюючи, що право користування на автомобілем у нього відсутнє, реалізовуючи свій умисел, направлений на незаконне заволодіння чужим транспортним засобом» Андрій «шляхом вільного доступу, через незачинені водійські двері проник до середин салону автомобіля «ВАЗ» моделі «2107» та шляхом з`єднання закінчень електропроводки запалювання, що знаходилась під кермом, привів у дію двигун автомобіля». Відтак молодик зайняв «місце за кермом» та поїхав додому. Там залишив машину біля будинку і спокійно пішов спати.

Незабаром і викрадача, і сам транспортний засіб знайшли правоохоронці. Суму збитків власнику авто було оцінено у 46 499 гривень.

На судовому засіданні, яке відбулося нещодавно, свою провину ужгородець визнав і уклав із прокурором угоду про визнання винуватості. У своїх діях він каявся і обіцяв подібного ніколи не повторювати. Претензій до викрадача потерпілий також не виявив.

Тож суд визнав ужгородця винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 Кримінального кодексу України (Незаконне заволодіння транспортним засобом) і призначив йому покарання у вигляді 3 років позбавлення волі, яке замінив однорічним іспитовим терміном.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди Дня туризму музеї Закарпаття запрошують усіх охочих на «Вільні години»
17:48
Напав з ножем на свою падчерку: В Мукачеві затримали ймовірного зловмисника
17:34
Закарпатські гвардійці і місцеві волонтери провели школярам уроки мужності
16:51
Атака на «Жигулі» по-закарпатськи: один викрав, щоб поїздити, інший – продав чужий автомобіль
16:03
В Ужгороді сьогодні попрощалися із солдатом, стрільцем-помічником гранатометника Міланом Романчаком.
15:17
30 кращих учнів Мукачівської громади отримуватимуть щомісячні премії
15:01
Яка повістка вважається врученою?
14:42
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим на війні Едуардом Кострабою
13:33
В етнографічному музеї села Великі Береги відкрили сезон святом збору винограду
13:12
На угорсько-румунському кордоні зупинили вантаж із фруктами, просякнутими кокаїном
12:37
Всі новини