136742
14:44 5.092024

На Свалявщині чоловік знущався над батьком, а на Березнянщині – над колишньою дружиною

Події 470

Домашнє насильство – серйозна проблема, через яку потерпає чимало закарпатців. Жертвами, як не дивно, стають не тільки жінки, але й чоловіки… Щоправда, гамселять їх не дружини, а зазвичай власні діти. Не завжди насильство є проявом фізичної сили, нерідко це – ще й психологічні дії.

Утім потерпілі навіть не завжди звертаються за допомогою правоохоронців, тож точну статистику проблеми визначити важко. Наприклад, в окремих громадах такі теми воліють навіть не обговорювати поза межами родини і таким чином ще більше розв’язують сімейним катам руки. Та й у судових засіданнях жертви часто просять тиранів не карати і переконують, що помирилися з ними.

Про деякі з таких випадків і розповість «Карпатський об’єктив».

Не давав батькові спокою

Один із випадків домашнього насильства мав місце нещодавно на Свалявщині. Молодик, який уже мав судимість за зберігання вогнепальної зброї, відверто знущався над різним батьком.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, закарпатець «22.02.2023 приблизно о 12:15, перебуваючи вдома за місцем свого проживання, діючи з прямим умислом, вчинив відносно свого батька дії психологічного насильства, що проявились у словесних образах нецензурними словами». Поведінка чоловіка призвела до «змін у нормальному психоемоційному стані» батька, викликала в нього «душевні переживання, почуття тривоги, страху, приниженості».

Невдовзі, 24 квітня, свалявець вкотре взявся ображати рідну людину. Знову ж таки принижував, погрожував, зневажливо виловлювався.

22 січня 2024 року ситуація повторилася. Знущання закарпатець не витримав і звернувся за допомогою до правоохоронних органів. Винуватцю нарешті довелося постати перед судом.

Його дії було кваліфіковано як за ст.126-1 КК України, як домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення психологічного насильства щодо іншої особи, з якою винний перебуває у сімейних відносинах, що призвело до психологічних страждань та погіршення якості життя потерпілої особи.

У суді свалявець свою провину визнав повністю, у своїх діях навіть каявся і заявив, що дійсно систематично вчиняв удома психологічне насильство. Утім батько непутнього сина вибачив і запевнив, що претензій до нього не має.

Тож суд хоч і засудив чоловіка до 3 років і 4 місяців позбавлення волі, але вирок одразу ж пом’якшив, замінивши його дворічним іспитовим терміном.

Погрожував матері, що вб’є її

Інший схожий випадок трапився також на Свалявщині. Там син протягом декількох років знущався над матір’ю. А все почалося ще у 2021 році.

Зокрема, 11.10.2021 року закарпатець, перебуваючи у власному помешканні разом із матір’ю «діючи з прямим умислом, вчинив щодо неї дії психологічного насильства, що проявились у словесних образах нецензурними словами та погрозах фізичною розправою», – наголошується у вироку суду.

22 грудня того ж року приблизно о 10.30 «сміливець» знову взявся залякувати рідну людину, погрожувати їй фізичною розправою, ображати та знущатися з неї.

У 2022 році жінка знову зазнала «змін у нормальному психоемоційному стані, душевні переживання, почуття тривоги, страх, приниження» через дії сина. Домашні сцени він влаштовував, як повідомляється в реєстрі, 8 квітня, 4 червня, а також 4 грудня. Щоразу молодик погрожував матері вбивством, кричав на неї, виловлювався грубо і нецензурно на її адресу.

10 та 16 січня 2023 року ситуація повторилася майже зі стовідсотковою точністю. Утім цього разу вже за систематичне домашнє насильство свалявцю довелося відповісти перед законом.

Суд відбувся нещодавно. Закарпатець те, що знущався над матір’ю не заперечував, свою провину визнав повністю і навіть розкаявся у своїй поведінці. Мати, звісно ж, сина давно вибачила… просила суворо не карати і заявила, що претензій до нього не має.

Суд засудив чоловіка на 1 рік позбавлення волі, але за ґрати не відправив, від покарання звільнив, замінивши вирок однорічним іспитовим терміном.

Розлучився, та жив із жінкою під одним дахом

Ще один прикрий випадок мав місце на Великоберезнянщині.

Чоловік раніше вже неодноразово засуджувався навіть за скоєння насильницьких дій, відбув покарання у вигляді 200 годин громадських робіт, але на шлях виправлення не став і знову й знову скоював домашнє насильство.

«Так, у період часу із 7 по 31 січня 2024 року, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, за місцем свого проживання, маючи прямий умисел на заподіяння фізичного та психологічного тиску, на ґрунті неприязних відносин, систематично вчиняв психологічне насильство над колишньою дружиною, що призвело до її психологічних страждань та погіршило якість життя», – наголошується у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Зокрема, закарпатець нецензурно лаявся, виганяв жінку з дому, лякав фізичною розправою. Щоразу при цьому був напідпитку.

Свою провину великоберезнянець визнав, але запевнив, що «вчиняв домашнє насильство щодо колишньої дружини тільки тоді, коли перебував у стані алкогольного сп’яніння, під час сварок та конфліктів». Також додав, що з жінкою хоча офіційно і є розлученим, але вони й далі спільно проживають у одному будинку, як родина, ведуть спільне господарство.

«Коли вип’ю, можу поводитися агресивно, – запевнив він. – Тоді не контролюю свої дії і навіть не все пам’ятаю, що роблю».

Чоловік обіцяв, що більше не знущатиметься над дружиною,попросив у неї вибачення і розкаявся у своїх вчинках.

Потерпіла жінка підтвердила, що в період новорічно-рідзвяних свят неодноразово її чоловік провокував родинні конфлікти, погрожував їй.

«Було навіть таке, що він застосував до мене силу, – заявила вона. – При цьому я навіть не про всі випадки повідомила поліцію. Телефонувала правоохоронцям тільки тоді, коли вже не було сил терпіти. Разом з нами проживає спільний син із інвалідністю. Він був свідком усіх сварок. Коли чоловік вип’є, стає агресивним. Якось він навіть схопив зі столу ніж і замахувався ним на мене. Від насильства я потерпаю регулярно протягом останніх 20 років. Чоловік періодично заходить у стан запою, коли безперервно вживає спиртне. Це може тривати і 3-4 місяці. Тоді він вчиняє домашнє насильство».

Але в той же час закарпатка запевнила, що вибачила свого кривдника, бо «він вже три місяці не вживає алкоголь, працює по господарству, має підробіток» і просила суворо його не карати.

Тож суд визнав чоловіка винним за ст.126-1 КК України і призначив йому покарання у вигляді одного року обмеження волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах