135473
18:24 8.082024

Батько з сином із Донеччини увірвалися в будинок закарпатців, зв’язали, побили господарів та обчистили оселю

Події 1410

Двоє мешканців міста Єнакієво Донецької області скоїли на Закарпатті страшний злочин. Чоловіки нахабно і безцеремонно посеред ночі вдерлися в будинок мешканця Вільхівки, що на Хустщині з метою пограбування… і почали катувати родину. Подружжя залякували, зв’язали, били, а потім зачинили у автомобілі в гаражі. Лише дивом нещасна родина залишалася живою і вибралася з пастки.

Деталі цієї моторошної історії з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Гребли все, що бачили

Страшний злочин трапився ще 7 липня 2021 року утім крапку у справі Тячівський районний суд поставив лише нещодавно.

Денис (імена дійових осіб із етичних міркувань у матеріалі замінено) вже мав за плечима кримінальний стаж за вчинення розбою, поєднаного з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище. Тим не менше, ніде не працював і зі злочинної стежки вирішив не сходити.

Тієї ночі, приблизно 1 годині 30 хвилин, разом із сином, він, як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «маючи єдиний умисел, направлений на вчинення розбійного нападу з метою особистого збагачення, діючи умисно, протиправно, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, знаходячись в с. Вільхівка, Хустського району, через вікно проник до будинку» Михайла. Господар разом із родиною у той час відпочивав у вітальній кімнаті на першому поверсі. Тож зловмисники, застосовуючи до своїх жертв методи психологічного впливу, зв’язали ґазд, «нанесли їм тілесні ушкодження та з погрозою подальшого побиття та катувань, подолали волю до опору».

Утім не просто так навідалися в гості грабіжники. Із порожніми руками покидати чужу оселю вони не збиралися. Гребли у закарпатців усе, що бачили і що пригледілось. А саме: 4 тисячі доларів США, 3 тисячі гривень, золотий ланцюжок вагою 5 грамів, коштовний годинник, колекційні монети, порцелянові статуетки. Прихопили з собою на всяк випадок і ключі від автомобіля власника. І не випадково, бо змусили родину піти в гараж і зачинили у автівці, аби господарі не могли нікого покликати на допомогу. Після цього з поцупленими речами накивали п’ятами з місця злочину і розпорядилися вкраденими речами на власний розсуд.

Варто додати, що під час пограбування злочинці ще й били своїх жертв. Зокрема, кулаками по голові від Вадима добряче дісталося господині. У Тетяни було діагностовано синці на тілі. А Денис тим часом поламав щелепу господарю. Крім того, у Михайла судово-медична експертиза діагностувала синці та рани на плечах, «забійні гематоми лівої половини обличчя, лівої нижньої повіки, грудної клітини зліва, передньої черевної стінки, закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку».

На Закарпаття приїхав із сином

Свою провину в суді Денис так і не визнав, мовляв, речі, знайдені в нього, йому підкинули працівники поліції і до жодного злочину він не причетний. Просив суд його виправдати.

«На Закарпаття я приїхав разом із сином 5 або 6 липня для того, аби купити йому автомобіль. Власну автівку при цьому нікому в користування не надавав. Вадим через соціальну мережу підібрав собі машину, яка продавалася у Хусті. Ми власне і приїхали її купувати. При цьому на Закарпатті я бував не вперше і знав, що в присилку Джублик є лікувальна вода «боркут». Тож аби попити цілющої води ми декілька разів там бували. 7 липня, так і не придбавши автомобіль, довелося поїхати додому, оскільки в дружини сина почалися передчасні пологи. При цьому, розбійного нападу на сім`ю не вчиняв ні я, ні Вадим», – переконував чоловік.

А якою побачили ситуацію побиті і пограбовані закарпатці?

Михайло зізнався, що тієї ночі прокинувся від того, що хтось його гамселить.

«У ніч із 6 на 7 липня я прокинувся від ударів по голові та спині. Хто саме наносив їх не бачив, людина була в медичній чорній масці. Також почув крики дружини та чоловічий голос. Хтось розмовляв суржиком, російсько-українською, питаючи нас, чи маємо гроші та золото. Як виявилось потім, один з нападників був старшим за віком, інший – молодшим. Обидва мали ліхтарики на чолі і маски на обличчях. Молодшого я зміг розгледіти, коли він опустив маску на підборіддя, старшого впізнав за голосом при дослідженні відеозапису із автозаправки. Саме мене бив молодий, він же мене зв`язував джгутом та білизною, а також супроводжував при пересуванні будинком. А старший був якби закріплений за дружиною. Почувши як плаче жінка, сказав їй віддати гроші, бо інакше зловмисники б не відчепилися. Тоді Денис відвів Тетяну на кухню. Вона із мікрохвильової печі взяла банку з грошима і віддала їх розбійникам. Там було 6 200 гривень та 4 000 доларів США. Відтак Вадим спитав батька, чи є долари, а Денис відповів, що є. Потім нас відвели у гараж, де молодий нападник, зв`язавши мене, зачинив у багажнику, а жінку старший зв`язав і змусив сісти на переднє пасажирське сидіння автомобіля. При цьому, як мені, так і дружині засунули в рот кляп із білизни, аби ми не могли кричати. Також, нападники пригрозили, що в них є бойові гранати, і якщо ми кричатимемо, вони підірвуть їх. Коли грабіжники виходили з будинку, то крім викраденого, забрали ще й ключі від автомобіля та від дверей будинку, щоб ми не змогли вийти. Крім того, Денис зірвав із шиї Тетяни золотий ланцюжок. Гадаю, проникли вони до хати через відчинене вікно на першому поверсі. Коли злочинці пішли, я переліз із багажника в салон через заднє сидіння і розв`язав жінку. Ми вибралися з машини, Тетяна знайшла свій телефон і зателефонувала племінниці, яка викликала поліцію», – запевнив чоловік.

Тетяна зізналася, що також прокинулася тієї злощасної ночі від ударів по голові.

«Хтось бив мене по потилиці. Потім невідомий чоловік в медичній чорній масці зв`язав мені руки джгутом та штовхнув. Він кричав, аби повела його до схову, де знаходяться гроші. У той же час почула крики чоловіка. Його бив інший нападник. Михайло гукнув, аби віддала збереження, бо грабіжники нас не відпустять. Коли віддала гроші, нас повели в гараж, де зв’язали і зачинили в автомобілі», – наголосила жінка.

Суд визнав Дениса винним у винним у вчиненні розбою з проникненням у житло (ч. 3 ст. 187 КК України) і засудив до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Крім того, стягнув із нього 114 435,39 гривень на користь держави за проведення експертиз. Що ж стосується Вадима, то його справу виділено у окреме кримінальне провадження і невдовзі вирок не омине і його.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Благодійники передали вантажівки та мінівени 711 бригаді охорони Державної спеціальної служби транспорту
17:20
ГО «Forever Young» провела безкоштовне медичне обстеження для мешканців с. Гать
17:01
Відбулися дослідження біорізноманіття та обстеження новоприєднаних територій Карпатського біосферного заповідника
16:45
У Перечині вперше відзначатимуть День машинобудівника
16:29
Проєкт для дівчат та жінок з інвалідністю «Надихаючі дівчата» стартує в Ужгороді
16:12
На Рахівщині підозрюваний у побитті співмешканки до смерті перебувати під вартою без застави
16:01
На Виноградівщині для педагогів ІРЦ та психологів провели практикум-семінар
15:38
Закарпатець разом з неповнолітнім пособником намагалися переправити чоловіка через кордон
15:19
Нацгвардійці здали кров для поранених побратимів
14:55
У Мукачеві відзначили 180-річчя від дня народження Мігая Мункачі
14:36
Всі новини