1350
22:15 27.042016

На Хустщині «лісовий» скандал: чи законними були вирубки в Олександрівці? ФОТО

Події 2129

Незаконні вирубки лісів завдають непоправної шкоди як Карпатам, так і краянам, які потерпають від засух, пересихання джерел та інших екологічних проблем, а також економіці краю.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Утім… скільки б не боролися з вирубками правоохоронці та громадські активісти, «зелене золото» все одно є ласою принадою для багатьох сміливців, котрі полюють на «грошовий приз» від збуту деревини. Тож громада одного з населених пунктів Хустщини вирішила самотужки покласти край вивезенню з села лісових ресурсів.

Ліс рубають – тріски летять

Історія з вирубками в Олександрівці всього за місяць набула нечуваного розголосу. А почалося все 5 березня, коли селяни зупинили лісовоз, завантажений деревиною. Обурені краяни викликали поліцію для встановлення, куди саме прямував вантаж. За словами водія, він транспортував деревину, яка належала підприємству «Агроліс». Після цього люди щиро сподівалися, що в їхньому селі лісозаготівельні роботи більше проводитись не будуть і тим самим їм удасться зберегти «легені планети» від знищення. Однак уже через кілька днів в одній із соцмереж з’явилися світлини нових зрізаних дерев, зроблені на місці вирубок.

А 26 березня історія отримала логічне, хоч і скандальне продовження. Як виявилося, вирубки ніхто й не думав припиняти. Тож цього разу активісти знову заблокували рух навантаженому лісовозу, однак уже не випустили його з Олександрівки, а розвантажили деревину на території місцевої загальноосвітньої школи. Крім того, краяни викликали не тільки поліцію, але й директора ДП «Хустське лісодослідне господарство».

Узяти коментарі в селян щодо ексцесу, який трапився в їхньому населеному пункті, на жаль, не вдалося. Чомусь усі в один голос почали запевняти, що ті, хто спиняв лісовози, наразі знаходяться на сезонних роботах за кордоном. Люди або боялися говорити, або на це в них були інші причини. У Хустській поліції також розголошувати деталей інциденту не захотіли. Єдине, що повідомили у відділку, – це те, що факт внесено до Єдиного державного реєстру й наразі проводяться слідчі дії.

Тому за роз’ясненням ми звернулися безпосередньо до представника «Агролісу», адже водія саме цієї установи заблокували посеред сільської дороги олександрівчани, та до очільника державного лісогосподарського підприємства, якого місцеві мешканці викликали на місце події.

Вандалізм у серці Карпат чи законні вирубки?

Як повідомив директор ДП «Хустське лісодослідне господарство» Степан Мамчич, населення Олександрівки справді спиняло лісовози, але чомусь при цьому краяни дозволяли ввезення до села деревини, а вивезення – ні.

– Ми повністю забезпечили дровами місцеву школу, завезли 74 кубометри деревини з Вишківського лісгоспу. Щодо законності вирубок, то, згідно зі зверненням мешканців Олександрівки, на місці побувала обласна комісія, яка й перевіряла кожен пень і відповідно дала правову оцінку діям працівників «Хустського ЛАГ». Виявлені порушення було задокументовано. Наразі, між іншим, саме триває процес об’єднання Держлісгоспу з «Агролісом», починаємо працювати як одна структура, – зазначив для «Карпатського об’єктива» пан Степан.

Тож чи законними були вирубки на Хустщині? І що саме виявили спеціалісти відділу охорони, захисту лісу та внутрішнього аудиту ЗОУАГ – дрібні порушення чи масштабне розкрадання лісових ресурсів? Більш детально про діяльність фірми та ситуацію в Олександрівці розповів виконуючий обов’язки директора філії «Хустське ЛАГ» Роман Орос.

– Автомобіль, який зупинили мешканці Олександрівки, дійсно наш. Його було доставлено на штрафмайданчик 5 березня. Наступного дня мене викликав заступник начальника поліції. Я показав йому всі лісорубні квитки, адже дозвіл на проведення вирубок у нас є, до речі, завірений Львівською державною лісогосподарською експедицією та Держагенством лісових ресурсів України. Тобто документи на всі три скандальні вирубки ми маємо. У них вказано, коли їх видано і на основі чого. Після цього ми змогли забрати лісовоз. Аналогічно 26 березня трапився інцидент довкола другого автомобіля. Цього разу деревину група місцевих активістів розвантажила біля школи, через що ми зазнали матеріальних збитків, бо фірма, яка забирала ліс, зробила нам передоплату, тож за несвоєчасне отримання замовлення виставила нам рахунок – 5 тис. грн штрафу (їхня вантажівка повернулася до Іршави порожньою). Знову довелося йти до поліції. Правоохоронці перевірили законність вирубок, дали нам відповідного листа, з яким ми змогли забрати автомобіль, – розповів пан Роман.

Однак, зі слів в. о. директора філії «Хустське ЛАГ», під час перевірки, котру проводив обласний відділ охорони, захисту лісу та внутрішнього аудиту, за непромарковані пні, на наявність яких і нарікали олександрівчани, фірма заплатила майже 60 тис. грн штрафу, а ще 7 тис. – за пошкодження під час лісозаготівель стовбурів дерев, що ростуть поруч зі зрізаними.

Слід зазначити, цього року на території Хустщини місцева прокуратура виявила 9 фактів незаконних вирубок, під час яких було знищено 197,88 кубометрів деревини. Сума збитків становить 798 тис. 655 грн.

Тобто, незважаючи на те, що у випадку з Олександрівкою документи на проведення заготівельних робіт підприємство мало, лісовий вандалізм у нашому краї все одно існує, і намагання місцевого населення боротися «лісовими злочинцями» можна зрозуміти.

Марина АЛДОН

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті відкрили меморіальну дошку на честь полеглого Героя Руслана Гребенюка
17:15
«Земля радіє сонцю»: у ПАДІЮНі відбулося свято весни
17:00
В Ужгороді віддали шану загиблому захиснику – солдату, стрільцю-помічнику гранатометника Івану Бенці
16:47
Віцепрезидент АсМАП про затримання та мобілізацію водіїв вантажівок: працюємо над вирішенням питання з ОВА
16:35
У Малому Березному сталася автотроща
16:11
Пенсійники Закарпаття підсумували роботу за перший квартал поточного року
16:00
На Хустщині мешканець селища викинув тушки тварин
15:41
В Ужгороді провели традиційний шаховий турнір
15:29
Поліція Міжгір’я завершила розслідування за фактом убивства собаки у Пилипці: обвинувачений постане перед судом
15:18
Мільйон гривень збитків бюджету: за матеріалами Бюро економічної безпеки на Закарпатті судитимуть підприємця
15:08
Всі новини