134445
09:02 7.072024

За надсилання пікантних фото у месендери закарпатців каратимуть штрафами

Події 534

Нещодавно Верховна Рада України ухвалила законопроєкт про внесення змін до Кодексу про адміністративні порушення. Це сталося у зв’язку з ратифікацією Стамбульської конвенції. Мова йде про доповнення до статей про сексуальні домагання та насильство. Тож відтепер запроваджуються штрафні санкції у розмірі від 1360 до 2720 гривень або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин, або виправні роботи на строк до одного місяця за надсилання образливих повідомлень сексуального характеру у месенджери.

Що це за законопроєкт? За що будуть карати користувачів інтернету? Що про нововведення кажуть закарпатці? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Інтимне листування поза законом?

Закон звучить доволі дивно, утім насправді краяни зіштовхуються з подібним питанням на практиці справді нерідко. Найчастіше мова йде про жінок та дівчат, які отримують у приватні повідомлення в соцмережах світлини оголених чоловічих гідностей від представників сильної статі з країн Сходу. Мало яка молодиця не зіштовхувалася з подібним «сюрпризом» він громадян Туреччини, Єгипту, Пакистану. У той же час українські чоловіки теж отримують нерідко запрошення до спеціальних чатів від європейських дівчат. Мова йде передусім про платний доступ до фото і відео еротичного характеру. Але й між собою наші земляки нерідко обмінюються знімками у стилі ню… і тим самим далеко не завжди отримують позитивну реакцію від співбесідника чи співбесідниці. Саме про такі порушення і йде мова у законопроєкті.

«Не буду відкривати Америку, просто процитую законопроєкт № 8329, – каже «Карпатському об’єктиву» ужгородський правник Омелян Удут. – Одразу наголошу, що мова йде не просто про пікантні світлини, а власне про сексуальне домагання. Отже, за новою статтею 173-6 вчинення насильства за ознакою статі тягне за собою штраф від 1 700 до 3 400 гривень або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин, або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку. За іншою статтею 173-7 КУпАП сексуальне домагання тягне за собою накладення штрафу від 1 360 до 2 720 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин, або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку. Крім того, у законі «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» встановлюється, що сексуальне домагання – це дії сексуального характеру (що не посягають на статеву свободу чи статеву недоторканість особи), виражені вербально, невербально або фізично (слова, жести, рухи тіла, доторкування, поплескування або інші аналогічні дії), які ображають чи принижують гідність особи та можуть супроводжуватися створенням щодо неї залякувального, ворожого або образливого, принизливого середовища (ситуації) ».

Тобто фактично запроваджуються штрафи за інтимне листування, метою якого є карати кривдників і захистити жертв.

«Загалом законопроектом передбачається притягати до відповідальності ініціаторів сексуальних домагань, – запевняє юрист. – І стосується це не тільки прямого фізичного контакту, але й схиляння певної особи до таких дій. Раніше такими нормами у нас часто нехтували. Якщо людина принижується у інтимному плані, вона має право звернутися до правоохоронних органів. Адже сексуальним домаганням фактично є вчинення проти бажання особи образливих, принизливих дій сексуального характеру, виражених вербально або невербально. Тож відтепер за вчинення подібних неправомірних дій, які проявлятимуться як у реальному житті, так і через інтернет, доведеться відповідати і сплачувати штраф. Як буде на практиці – говорити зарано»

А що кажуть краяни про нововведення?

Ірина Боднар – психологиня з Хуста. Вона переконана, що новація на часі, адже у соцмережах зараз «зависає» багато молоді, у тому числі – неповнолітніх.

«Я сама мати і усвідомлюю небезпеку подібних повідомлень для малолітніх дітей. Моїй доньці було всього 10 років, коли вона отримала у приватні повідомлення у одній із соцмереж світлини інтимного характеру від 16-річного юнака. Сказати, що дитина була в шоці – не нічого не сказати. Вона до такого готовою не була. Більшість її однолітків подібна підліткова, а… на жаль… іноді навіть доросла… відвертість не просто принижує, а психологічно травмує. Бо ж не секрет, що є в нас і педофіли. Звісно, я знала, як говорити з донькою після побаченого, але далеко не кожна мати до цього підготовлена і не всі діти діляться з батьками секретами. Додам, що від збочень не захищені і хлопчики, і дорослі люди. Тож, на мою думку, такі закони потрібні. І штрафи повинні бути серйозними, аби любителів «інтимного екстриму» не кортіло бавитися з вогнем і хизуватися сороміцькими місцями, які нормальні люди від незнайомців старанно прикривають», – зазначила вона.

Крім того, закарпатка вважає, що захист від сексуальних домагань щодо неповнолітніх повинна каратися не притягненням до адміністративної відповідальності, а відкриттям кримінальних проваджень.

«Подібні закони мають стати потужним інструментом для захисту прав дітей та жінок. Добре, що Україна в цьому плані нарешті почала рухатися у правильному напрямку, адже не секрет, що раніше ми мали чимало випадків, коли навіть за зґвалтування винні залишалися на волі, а жертву цькувало оточення. Так бути не повинно. Це – аморально і протиправно!», – наголошує вона.

Вчителька з Мукачева Ярослава Криворучко також нововведення називає доцільними.

«Ми живемо у час новітніх технологій, тож маємо почуватися у безпеці і в соцмережах, і на вулицях. Тим більше, що довести протиправність дій в інтернеті ще простіше, ніж у реальному житті. Достатньо зробити скриншоти переписки, зберегти світлини, відео чи голосові повідомлення. Справді, діти нерідко потерпають від подібного. Але не тільки вони, жертвою може стати абихто. Якщо гідність людини принижується у будь-який спосіб, якщо хтось почувається при цьому некомфортно, це вже одзнаки неправильного ставлення до співрозмовника, неповага і навіть правопорушення. Я за те, щоб за аморальну поведінку карали. Мені самій неприємно, коли мене оцінюють не як людину, не як особистість, коли не бачать мою душу і дивляться тільки на тіло… і то з хіттю. Жінки у нас належним чином досі незахищені, тому я радію будь-яким позитивним змінам у цьому плані», – стверджує вона.

А менеджер із Тячева Дмитро Ковач не бачить у законопроекті нічого хорошого.

«Черговий «зашквар» наших депутатів, – обурюється він. – Якщо знайомлюся з дівчиною, веду з нею переписку і маю до неї природний потяг, вона ж починає скаржитись на мене правоохоронцям, я повинен поплатитися штрафом? За що? Я ж її через месенжер не зґвалтую! Якщо я чи вона діляться еротичними знімками – це нормально. Якщо співбесідниці щось не подобається, вона може просто перестати відповідати на повідомлення, максимум – заблокувати користувача. А от покарання за бажання, притаманні будь-якій здоровій людині – це повернення до середньовіччя. Хоча навряд чи у реальному житті хтось дотримуватиметься таких чудернацьких законів».

Як бачимо, думки краян різняться. Одні нововведенням радіють, інші – виступають проти новацій. Як би там не було, а зміни є неминучими. Інше питання, чи хтось справді притягатиме до відповідальності і штрафуватиме винуватців за подібні порушення…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах