134330
16:16 3.072024

В Ужгороді чоловік побив рідну матір і залишив безпорадну помирати

Події 706

Насилля в родинах – проблема не нова для закарпатців. Найчастіше інциденти відбуваються між подружжям або співмешканцями, але непоодинокими є й випадки, коли діти з кулаками грізно кидаються на рідних батьків. І це – дійсно страшно… Адже невдячність тим, хто дав життя… свідчить про відсутність будь-якої моралі.

Подібний випадок трапився нещодавно в Ужгороді. Уродженець Володимира-Волинського Волинської області протягом тривалого часу гамселив матір. Після знущань не просто не надавав їй жодної допомоги, але й кинув напризволяще у холодному помешканні, яке не обігрівалося… а події відбувалися у холодну пору року.

Тож що відбувалося в родині і яке покарання отримав молодик? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Побив і залишив непритомною

Син знущався над нещасною літньою жінкою не один день. Наприкінці осені минулого року він регулярно гамселив неньку прямо вдома. При цьому проживав із нею в одному ж помешканні.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, домашнє насильство відбувався у період із 13 по 23 листопада 2023 року. Точної дати слідство так і не встановило. Отже, молодик «на ґрунті неприязних стосунків з матір’ю, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання», наніс жінці «не менше 10 ударів невстановленими тупими предметами, якими могли бути затиснуті в кулак та обуті ноги, в різні частини голови та тулуба».

Згідно з висновком судово-медичної експертизи чоловік спричинив своїй жертві ряд важких травм, серед яких «забій правої півкулі мозку з явищами енцефаломаляції», крововиливи, синці. Але й це ще не все, оскільки квартира не опалювалася, організм жінки зазнав сильного переохолодження, бо самостійно звернутись за медичною допомогою вона не могла. Тож «внаслідок нанесених тілесних ушкоджень» нещасна протягом тривалого часу «лежала без свідомості на підлозі у одній із кімнат, поки її 23.11.2023 не доставили до лікарні».

Також у документі зазначається, що зловмисник знав, що мати перебуває «у безпорадному стані і без сторонньої допомоги не має змоги прийняти ефективні заходи для самозбереження», йому було відомо про те, що мати залишилася у «у непристосованому для проживання приміщенні, де не працювало опалення».

Померла через несвоєчасне надання медичної допомоги

На жаль, до лікарської установи жінка потрапила пізно. Як наголосив судовий експерт, її смерть настала «через загальне переохолодження організму внаслідок дії надмірно низької зовнішньої температури». Крім того, у легенях жінки було виявлено кров, а також зафіксовано крововиливи в слизовій оболонці нирок, що свідчить про загальне виснаження організму.

Суд кваліфікував дії чоловіка за двома статтями: за ч. 1 ст. 122 КК України, а саме як умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження та за ч. 3 ст. 135 КК України, тобто завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження.

Свою провину молодик не заперечував, як і те, що бив рідну людину. У той же час він украв угоду про визнання винуватості з прокурором Ужгородської окружної прокуратури.

На жаль, прояснити ситуацію зі свого боку на ті моторошні події загибла жінка уже не могла, тож найстрашніші деталі цієї історії так і залишись невідомими. Ніхто так і не дізнається правду про причину конфлікту і загалом про стосунки в родині. Але якби син вчасно викликав швидку, близька йому людина могла б ще жити і жити…

Суд визнав чоловіка винним у смерті матері і засудив до 3 років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах