134249
14:39 1.072024

З 1 липня настає кримінальна відповідальність за контрабанду товарів

Події 313

Нагадуємо, що з 01 липня 2024 року відповідно до Закону України від 09.12.2023 Nº 3513-IX «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів» набирає чинності стаття 201-3 Кримінального кодексу України, яка встановлює кримінальну відповідальність за контрабанду товарів.

Відтак, переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів (крім підакцизних товарів та електричної енергії), вчинене у значному розмірі, – карається штрафом від десяти тисяч до двадцяти пʼяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Контрабанда товарів, вчинена за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за контрабанду, або службовою особою з використанням службового становища, або у великому розмірі, – карається штрафом від пʼятдесяти тисяч до сімдесяти пʼяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від 5 до 10 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

А контрабанда товарів, вчинена організованою групою, загрожує позбавленням волі на строк від 7 до 11 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Товарна контрабанда вважається вчиненою у значному розмірі, якщо загальна вартість предметів контрабанди в пʼять тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (7 570 000 грн. і більше), у великому розмірі – якщо загальна вартість предметів контрабанди у десять тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (15 140 000 грн. і більше).

Зворотної дії в часі зазначена норма не має. Розслідування даної категорії злочинів перебуває в підслідності Бюро економічної безпеки України.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах